Την αισθητή βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα και την πρόοδο σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις αναγνωρίζει η EBRD, επιβεβαιώνει την εκτίμησή της για ρυθμούς ανάπτυξης 2% φέτος και 2,4% το 2020 και ορίζει τρεις προτεραιότητες για την επόμενη χρονιά:
α) Περαιτέρω πρόoδο στην μείωση των κόκκινων δανείων, β) έγκαιρη ολοκλήρωση των ιδιωτικοποιήσεων και γ) επείγουσες μεταρρυθμίσεις στη διακυβέρνηση, όπου όπως επισημαίνεται η κατάταξη της Ελλάδας σε διεθνείς έρευνες είναι εξαιρετικά χαμηλή, αντανκλώντας «μία αδύναμη δημόσια διοίκηση, προβλήματα στο δικαστικό σύστημα και ανεπαρκή στάνταρντς εταιρικής διακυβέρνησης».
Επιπλέον επισημαίνεται ότι η πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίου έχει βελτιωθεί και αυτό θα μπορούσε να δώσει ώθηση στην πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας. Υπενθυμίζεται ότι εκδόθηκαν με επιτυχία ομόλογα μέσα στο 2019, καθώς και πρόσφατα αναβαθμίστηκε το αξιόχρεο της χώρας σε BB- από τον οίκο S&P. Ωστόσο εξακολουθεί να απέχει από την επενδυτική βαθμίδα.
Οι ιδιωτικοποιήσεις
Οι αποκρατικοποιήσεις προχωρούν αν και με καθυστερήσεις. Σημαντικές συμφωνίες τον τελευταίο χρόνο περιλαμβάνουν την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ και την 20ετη επέκταση της συμφωνίας παραχώρησης του Ελ. Βενιζέλος. Σε σχετικά προχωρημένο στάδιο βρίσκονται η επένδυση στο Ελληνικό και η Εγνατία. Ωστόσο καθυστερήσεις έχουμε στην πώληση του μεριδίου στα ΕΛΠΕ.
Οι τράπεζες
Ο τραπεζικός τομέας ανακάμπτει και αυτό αποτυπώνεται και στην πλήρη άρση των capital controls. Ωστόσο εξακολουθεί να είναι πολύ μεγάλο το βάρος των κόκκινων δανείων, το οποίο και θα πρέπει να περιοριστεί δραστικά. Σε αυτή την κατεύθυνση θα συμβάλλει το σχέδιο Ηρακλής.
Επιχειρηματικό περιβάλλον- δημόσια διοίκηση
Η EBRD σημειώνει πως ενώ έχουν ληφθεί μέτρα για τη διευκόλυνση του επιχειρείν και προωθούνται και άλλα από τη νέα κυβέρνηση, η θέση της Ελλάδας (79η) στην παγκόσμια κατάταξη της Παγκόσμιας Τράπεζας παραμένει απογοητευτική. Θα πρέπει λοιπόν να γίνουν περισσότερα σε αυτό το μέτωπο όπως και στην μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και την οικοδόμηση ενός σύγχρονου κράτους, επισημαίνεται στην έκθεση.
Οι ειδικοί της EBRD υπογραμμίζουν ότι οι αποτυχίες στο επίπεδο της διακυβέρνησης έχουν υψηλό τίμημα για όλες τις χώρες. Η εμπειρία έχει δείξει ότι δημιουργούν ένα αβέβαιο περιβάλλον και αποθαρρύνουν τις επενδύσεις, οδηγούν σε χαμηλότερη ανταγωνιστικότητα, συνδεόμενη με το κόστος της διαφθοράς και σε ένα άνισο πεδίο ανταγωνισμού, που ευνοεί εκείνους που συνδέονται με τις ελίτ.
Επιπλέον παρατηρείται ότι αυξάνονται οι ανισότητες, ενώ δημιουργείται η αίσθηση αδικίας και δυσφορία απέναντι στο πολιτικό σύστημα.