25.1 C
Athens
Saturday, September 21, 2024
More

    Ο Πρωθυπουργός με τους Περιφερειάρχες

    Στο επίκεντρο της τακτικής συνάντησης βρέθηκαν η ανάγκη μεγαλύτερης απορρόφησης τον κονδυλίων του ΕΣΠΑ, η ενίσχυση των αρμοδιοτήτων των Περιφερειών και το μεταναστευτικό – προσφυγικό.

    Συζητήθηκε πρωτίστως η πορεία υλοποίησης των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων ΕΣΠΑ 2014-2020 και έγινε ενημέρωση για το σχεδιασμό της περιόδου 2021-2027. Αναφορικά με τη σημερινή κατάσταση -και τις καθυστερήσεις που υπήρξαν- ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε πως μέχρι τέλη του έτους θα πρέπει να έχει επισπευσθεί η υλοποίηση των ΠΕΠ και να έχουν πιστοποιηθεί και δηλωθεί όλες οι δαπάνες των έργων ευθύνης των Περιφερειών. Θα ακολουθήσει ο σχεδιασμός για την αναθεώρηση των Προγραμμάτων με οργανωμένες μεταφορές ή ανακατανομές των διαθέσιμων πόρων για να μπορέσει να κλείσει ομαλά η τρέχουσα περίοδος. Για το σκοπό αυτό οι Περιφερειάρχες -με τη συνεργασία των συναρμόδιων Υπουργείων- θα είναι οπλισμένοι με έναν συγκεκριμένο «οδικό χάρτη» για να κερδίσουμε και τον χαμένο καιρό και τις χαμένες ευκαιρίες. Θα έχουν πια, στα χέρια τους έναν κατάλογο με τα προβλήματα που εντοπίστηκαν, αλλά και τους στόχους που θέτουμε ανά περιοχή. Επιπλέον η Κυβέρνηση θα τους παράσχει κάθε τεχνική βοήθεια και θα προχωρήσει σε θεσμικές παρεμβάσεις που θα λύσουν τα χέρια τους, ώστε να μπορέσουν να δράσουν γρήγορα. «Περιμένουμε», τόνισε ο Πρωθυπουργός «να εντείνετε τις προσπάθειές σας, διότι η ανάπτυξη για όλους, η ανάπτυξη σε όλη την Ελλάδα, είναι το κοινό μας στοίχημα. Και είναι ένα στοίχημα το οποίο είμαι σίγουρος ότι θα κερδίσουμε».
      Σχετικά με την επόμενη προγραμματική περίοδο 2021-2027, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι θα αποδοθούν στις Περιφέρειες πρόσθετοι πόροι, αλλά και πρόσθετες αρμοδιότητες. Τόνισε, όμως, ότι στο εξής, κονδύλια και διαχειριστική επάρκεια θα συνδέονται: Όσο τα πρώτα θα μετατρέπονται εγκαίρως σε σωστά έργα, τόσο θα αυξάνονται και οι αρμοδιότητες. Και όσο οι τελευταίες φέρνουν αποτέλεσμα, τόσο θα διευρύνονται και οι πιστώσεις. Είναι κάτι που υποσχεθήκαμε στον πολίτη και θα βοηθήσει συνολικά την ανάπτυξη σε ολόκληρη την χώρα. Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι ο σχεδιασμός έχει ήδη ξεκινήσει, καθώς τον Ιανουάριο θα πρέπει να παρουσιάσουμε στις Βρυξέλλες το νέο Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης και τον Ιούνιο τα σχέδια των νέων Επιχειρησιακών Προγραμμάτων. Παρατήρησε, ωστόσο, ότι, μέχρι σήμερα -ένα μήνα μετά και την παρέλευση της παράτασης που δόθηκε- μόλις τέσσερις Περιφέρειες έχουν καταθέσει τις προτεραιότητές τους και τόνισε ότι αυτό σημαίνει περισσότερη δουλειά για όλους.
     

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα