Η διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ, της θυγατρικής εταιρείας της ΔΕΗ που ανέλαβε πρόσφατα τα καθήκοντα της, φαίνεται ότι προχωράει με ταχύτατους ρυθμούς τις διαδικασίες που θα οδηγήσουν στο mega deal της ιδιωτικοποίησης του διαχειριστή διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Μάλιστα, για τη σωστή προετοιμασία του όλου εγχειρήματος -που τα στελέχη του Υπουργείο Ενέργειας χαρακτηρίζουν ως «περίπλοκο»- και προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, έχουν ήδη προσληφθεί ως σύμβουλοι οι Eurobank- Goldman Sachs.
Γεγονός είναι πάντως ότι, παρά τη γενική κακή εικόνα των αποτελεσμάτων του τρίτου τριμήνου που δημοσίευσε η ΔΕΗ, όπου αποτυπώνεται συρρίκνωση των κερδών, μείωση των επενδύσεων, υπεδιπλασιασμό των ζημιών και αύξηση του χρέους της, τα αποτελέσματα αντίθετα για την θυγατρική της παρουσιάζουν κερδοφορία η οποία απορρέει από τα πάγια των 3 δις ευρώ που διαθέτει ο διαχειριστής.
Όπως μπορεί να γίνει αντιληπτό, η «απόσχιση» του ΔΕΔΔΗΕ και η μεμονωμένη ιδιωτικοποίησή του είναι δεδομένο ότι θα προκαλέσει το ενδιαφέρον μεγάλων παικτών της παγκόσμιας αγοράς ενέργειας, καθώς είναι σαφές ότι πρόκειται για επένδυση-φιλέτο, με την αντιπολίτευση να κάνει λόγο για ξεπούλημα των «ασημικών». Ήδη μάλιστα φαίνεται να έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους μεγάλα επενδυτικά Fund και ισχυροί ευρωπαϊκοί όμιλοι από την Ιταλία και τη Γερμανία, ενώ στο παιχνίδι αναμένεται να μπουν τόσοι ιαπωνικές εταιρείες όσο και κινεζικές, με τους εγχώριους παίκτες να αναζητούν συνεργασίες με διεθνείς ομίλους προκειμένου να καταφέρουν να μην χάσουν τη δυνατότητα να εισέλθουν στις σχετικές διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση.
Πάντως, το εύλογο ερώτημα που προκύπτει είναι πώς θα διαμορφωθεί το μέλλον της άλλοτε κραταιάς ΔΕΗ, μετά την απόσχιση της μοναδικής της κερδοφόρας δραστηριότητας και με την πίεση που δέχεται από τους ιδιωτικούς παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, όταν το μόνο που θα της έχει απομείνει θα είναι ένα κέλυφος από χρέη και ζημιές.