18.1 C
Athens
Wednesday, May 31, 2023
More

   Βούλιαξαν τα ΕΛΤΑ στα  4 χρόνια κυβέρνησης  της Ν.Δ.  Με αρνητικά  ίδια  κεφάλαια  ύψους 100 εκατ.  ευρώ  έκλεισε  το 2022.

  Οι διοικήσεις πάνε και έρχονται στα ΕΛΤΑ ενώ τα καυτά ζητήματα παραμένουν στον ιστορικό  Οργανισμό που βρίσκεται υπό κατάρρευση. Την ίδια στιγμή η Deloitte  ψάχνει να βρει τι έγιναν τα 280 εκατ. ευρώ της διοίκησης Μπαλούρδου –Κωνσταντόπουλου.

  Χθες το Υπερ Ταμείο ανακοίνωσε την αντικατάσταση του προέδρου του κ  Γριβέα αλλά και την αντικατάσταση του διοικητικού συμβουλίου που είχε τοποθετηθεί στα μέσα του 2019.

  Ο διευθύνων σύμβουλος του Υπερ Ταμείου κ Γρηγόρης Δημητριάδης διαχειρίζεται  μια «καυτή πατάτα» η οποία γίνεται ακόμη  πιο «καυτή» διότι σε δύο μήνες αναμένεται να στηθούν κάλπες των εθνικών εκλογών.

  Ο κ. Γρηγοριάδης περί τα τέλη  του Απριλίου  θα έχει λάβει το πόρισμα της Deloitte. Δεν είναι βέβαιο ότι θα δοθεί στη δημοσιότητα  διότι  είναι πολύ πιθανόν η διοίκηση του Μπαλούρδου –Κωνσταντόπουλου να έρθει απολογούμενη όπως και η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη που τους εμπιστεύτηκε τη διαχείριση των ΕΛΤΑ.

  Τα κρατικά ΕΛΤΑ δέχτηκαν την πιο ισχυρή χρηματοδότηση των τελευταίων  20 ετών και στα τέλη του 2022 τα ταμεία είναι σχεδόν άδεια σε βαθμό που θεωρείται δύσκολο  να καταβληθούν οι μισθοί των υπαλλήλων μέχρι τα τέλη Ιουλίου.

  Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες τα έσοδα των ΕΛΤΑ ανέρχονται σε 350 εκατ ευρώ και οι υποχρεώσεις ξεπερνούν τα 450 εκατ ευρώ. Οι αρμόδιοι μόλις διάβασαν τα οικονομικά  μεγέθη διαπίστωσαν ότι η επιχείρηση εμφανίζει αρνητικά ίδια κεφάλαια τα οποία  υπολογίζονται στα 100 εκατ. ευρώ.

  Δηλαδή την τετραετία 2019 – 2022 τα ΕΛΤΑ έκαψαν ρευστότητα ύψους 280 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 120 εκατ. ευρώ κατευθύνθηκαν στο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου του προσωπικού. Στη λήξη της κυβερνητικής θητείας τα ΕΛΤΑ θα ζητήσουν από τον βασικό  μέτοχο επιπλέον 100 εκατ. ευρώ.

  Τα διαθέσιμα κεφάλαια ανέρχονται στα 60 εκατ ευρώ , τα οποία όμως δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και τα ταμειακά  διαθέσιμα  ανέρχονται μόλις σε 30 εκατ.  ευρώ  τα οποία θα εξαντληθούν στα τέλη Ιουνίου  διότι το κόστος ανέρχεται σε 10 εκατ. ευρώ το μήνα.  Σύμφωνα με πληροφορίες η διοίκηση του ΥπερΤαμείου σχεδιάζει να βάλει σε εφαρμογή σχέδιο απορρόφησης των θυγατρικών εταιρειών με την μητρική εταιρεία τα ΕΛΤΑ με σκοπό  τη μείωση  του λειτουργικού  κόστους.

  Στ νεό διοικητικό συμβούλιο  των ΕΛΤΑ εντάχθηκε και ο Χ. Μπριλάκης, Μη Εκτελεστικό Μέλος, και Πρόεδρος Επιτροπής Ελέγχου, ο οποίος προήλθε από  την Attica Bank (!)

   Το νέο  διοικητικό συμβούλιο  των ΕΛΤΑ:

  Η νέα σύνθεση του ΔΣ των ΕΛ.ΤΑ. μαζί με τα νέα μέλη είναι η ακόλουθη:

  Ντ. Μπεναρδούτ, Πρόεδρος Δ.Σ., Μη Εκτελεστικό Μέλος

  Γ. Σκλήκας, Διευθύνων Σύμβουλος, Εκτελεστικό μέλος

  P.Corpi, Μη Εκτελεστικό Μέλος

  Η. Αθανασίου, Μη εκτελεστικό Μέλος

  Β. Ανδρέου, Μη Εκτελεστικό Μέλος – Εκπρόσωπος Εργαζομένων

  Ι. Δούνια, Μη Εκτελεστικό Μέλος – Εκπρόσωπος Υπερταμείου

  Χ. Μπριλάκης, Μη Εκτελεστικό Μέλος, και Πρόεδρος Επιτροπής Ελέγχου

  Ι. Μώρος, Μη Εκτελεστικό Μέλος – Εκπρόσωπος Εργαζομένων

  Ο νέος Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, κ. Μπεναρδούτ, είναι στέλεχος με μακροχρόνια εμπειρία στον βιομηχανικό τομέα, συνδυάζει τεχνικές και διοικητικές δεξιότητες, έχοντας περάσει το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του σε θέσεις διοίκησης εταιρειών χάλυβα και διατελέσει Αντιπρόεδρος για πολλά έτη στη ΣΙΔΜΑ Μεταλλουργική. Έχει διαχειριστεί απαιτητικά projects, διαπραγματεύσεις και κρίσεις. Είναι κάτοχος MBA του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

  Η κυρία Αθανασίου υπήρξε Διευθύνουσα Σύμβουλος της Unilever Greece, με μακρά και επιτυχημένη επαγγελματική εμπειρία και μεγάλα επιτεύγματα μαζικού μετασχηματισμού τόσο των προϊοντικών τομέων, όσο και της στρατηγικής για την προσέλκυση ταλέντου. Έχει διατελέσει Μη Εκτελεστικό Μέλος ΔΣ σε μεγάλες εταιρείες και φορείς, καθώς και μέντορας νεοφυών επιχειρήσεων.

  Ο κ. Μπριλάκης διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και της Επιτροπής Ελέγχου και Κινδύνων της Attica Bank, και ανώτερο στέλεχος του Εσωτερικού Ελέγχου της Eurobank, με πάνω από 23 χρόνια τεχνικής και διοικητικής εμπειρίας στη διασφάλιση κινδύνων στη Eurobank, καθώς και στη μηχανική πληροφορικής. Έχει διατελέσει σε θέσεις ευθύνης σε διαφορετικά εταιρικά περιβάλλοντα σε Αμερική και Ελλάδα.

   

  Τίμος Δουσμανης dousmanhs@pointmedia.gr

  Τελευταία Άρθρα

  spot_img

  Σχετικά Άρθρα