17.5 C
Athens
Saturday, April 20, 2024
More

    Τουρ γαστρονομίας στο Λασίθι με την Υφυπουργό Σοφία Ζαχαράκη

    Τουρ γαστρονομίας στο Λασίθι με την Υφυπουργό Σοφία Ζαχαράκη διοργανώνει σεφ από την Ιερουσαλήμ.

    “Όταν πρωτοήρθα στο χωριό Ορεινό, πίστευα ότι θα μείνω χωρίς wifi και με μπόλικο ελεύθερο χρόνο στο σπίτι το οποίο πριν χρόνια αγόρασε ο αδερφός μου σε αυτό το ξεχωριστό χωριό του Λασιθίου».

    Η Atalya Ein Mor, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ιερουσαλήμ. Διάσημη σεφ ισραηλινής κουζίνας με πολλές διακρίσεις παρά το νεαρό της ηλικίας της. Για εκείνη το φαγητό είναι ο καλύτερος τρόπος για να ανακαλύψει κάποιος μία εντελώς νέα κουλτούρα ενώ ταυτόχρονα όλοι γίνονται μία οικογένεια.

    Από την περασμένη Κυριακή μαζί με το πρώτο της για την φετινή χρονιά γκρουπ 10 Ισραηλινών, περιδιαβαίνουν τα χωριά που Λασιθίου. Γνωρίζουν τις αυθεντικές συνταγές από τις ντόπιες μαγείρισσες, παρέα με κέρασμα ρακής, συμμετέχουν σε εργαστήρια μαγειρικής, όπου έχουν την ευκαιρία να μάθουν στην πράξη τις ξεχωριστές κρητικές συνταγές.
    Από το Ορεινό στον Μακρύ Γυαλό, τα Σχινοκάψαλα, το Διασκάρι, τη μονή Τοπλού, οι Ισραηλινοί επισκέπτες θα βιώσουν αυθεντικές γεύσεις.

    Όπως δήλωσε η ίδια «Μέσω του γευστικού τουρ οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την παράδοση της Ανατολικής Κρήτης. Το παραδοσιακό φαγητό είναι ο καλύτερος τρόπος γνωριμίας με μία ξένη παράδοση. Στην περιοχή αυτή δε της Κρήτης οι παραδοσιακές συνταγές διατηρούν την αυθεντικότητά τους. Πιστεύω ότι το φαγητό αποτελεί μία γέφυρα που ενώνει διαφορετικές κουλτούρες. Το φαγητό φέρνει τον κόσμο κοντά. Το φαγητό είναι αγάπη.»

    Ο πρόεδρος του ξενοδοχειακού επιμελητηρίου δήλωσε «Ήδη από το 2012, το ΞΕΕ έχει αναδείξει τη θετική διάδραση του τουρισμού με τις τοπικές κοινωνίες. Ειδικά με το πρωτοποριακό πρόγραμμα «Ελληνικό Πρωινό», χτίζουμε γέφυρες συνεργασίας σε όλη την Ελλάδα μεταξύ ξενοδόχων και παραγωγών, αναδεικνύοντας τα τοπικά προϊόντα, ενισχύοντας την εξωστρέφειά τους και φέρνοντας σε πρώτο πλάνο τον γαστρονομικό πολιτισμό κάθε περιοχής. Με την επίσκεψή μας στα ορεινά χωριά της Κρήτης στηρίζουμε έμπρακτα τον γαστρονομικό τουρισμό, δείχνοντας τον δρόμο προς το αύριο. Ένα νέο μοντέλο ελληνικού τουρισμού που θα συμπεριλαμβάνει και θα ενισχύει ακόμη περισσότερο τις τοπικές κοινωνίες.»

    Ένθερμη υποστηρίκτρια του project η Υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη, η οποία βρέθηκε μαζί με την Ein και τους ταξιδιώτες της γεύσης την Τετάρτη και Πέμπτη για να ενισχύσει το εγχείρημα. Ως αρμόδια υφυπουργός έχει θέσει ως πρώτη προτεραιότητα τη συστηματική προώθηση του γαστρονομικού τουρισμού στην Ελλάδα. Στόχος η αποτελεσματική αξιοποιήση των πορισμάτων της ομάδας εργασίας γαστρονομικού τουρισμού.

    Ήδη, έχουν αποσταλεί ερωτηματολόγια για το σήμα του επισκέψιμου οινοποιείου σε όλα τα οινοποιεία της χώρας τα οποία ήδη το έχουν λάβει. Αντιστοιχα ερωτηματολόγια εστάλησαν στα εστιατόρια και τις ταβέρνες που έχουν λάβει το σήμα της ελληνικής κουζίνας.
    Επιπλέον, στην Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί το πρώτο συνέδριο οινοτουρισμού. Μεταξύ των λοιπών ενεργειών τις οποίες έχει δρομολογήσει το Υπουργείο Τουρισμού για την ανάδειξη και προώθηση της ελληνικής γαστρονομίας και ιδίως του ελληνικού κρασιού συγκαταλέγεται η συγκρότηση του πρώτου συμβουλίου οινοτουρισμού. Φυσικά, δεν θα μπορούσε να λείψει και η ψηφιακή αποτύπωση των γαστρονομικών και οινικών διαδρομών. Το project ήδη προχωρά σε συνεργασία με το υπουργείο ψηφιακής διακυβέρνησης. Ψηφιακός Χάρτης γαστρονομίας και οίνου λοιπόν πολύ σύντομα.

    Η Σοφία Ζαχαράκη δήλωσε: «Ακόμα και μέσα στη δίνη της πανδημίας, η Ελλάδα της δημιουργίας είναι παρούσα κόντρα στις αντιξοότητες, και επιζητά περισσότερο χώρο, και λιγότερα εμπόδια για την επόμενη μέρα. Οφείλουμε, αξιοποιώντας τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα στο πλαίσιο ενός στρατηγικού σχεδίου, να συνδέσουμε, να αναδείξουμε και να πολλαπλασιάσουμε όλες τις καινοτόμες προσπάθειες στο πεδίο του γαστρονομικού, αλλά και των άλλων ειδικών μορφών τουρισμού, ώστε η χώρα μας να διεκδικήσει τη θέση που της αξίζει στην νέα, μετά την πανδημία εποχή, που ήδη χαράζει. Η γαστρονομία είναι ένα τέτοιο πεδίο, γέφυρα με μοναδικές εμπειρίες και αισθήσεις. Ακριβώς αυτή είναι η ουσία και της προσπάθειας που γίνεται αυτές τις ημέρες στην Κρήτη. Ευχαριστώ την Ein για το έργο της και την συνεισφορά της στην προβολή της ελληνικής γαστρονομίας και της κρητικής φιλοξενίας με τροπο αυθεντικό και με σεβασμό προς την παράδοση του τόπου και τον Αλέξανδρο Βασιλικό, πρόεδρο του ξενοδοχειακού επιμελητηρίου για την ανάδειξη της πρωτοβουλίας. Μια ουσιαστική αρχή-έμπνευση σε μια τουριστική σεζόν, που βάζουμε τα δυνατά μας για τα καλύτερα αποτελέσματα. Θα συνεχίσουμε το ίδιο δημιουργικά.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα