21.9 C
Athens
Tuesday, April 23, 2024
More

    Το καθαρό χρέος του γαλλικού κολοσσού ενέργειας Edf εκτοξεύθηκε στα 64,5 δισ. ευρώ

    Οι ογκώδεις ζημίες των 17,9 δισ. ευρώ του γαλλικού κολοσσού ενέργειας Edf αποδεικνύεται μια ιδιαίτερα θλιβερή υπόθεση, τοποθετώντας τη στην ομάδα όσων εμφάνισαν υψηλότατες ζημίες στη σύγχρονη επιχειρηματική ιστορία της χώρας. Σε αυτήν την ομάδα συγκαταλέγονται και δύο όμιλοι τηλεπικοινωνιών, η Vivendi με ζημίες 23,3 δισ. ευρώ και η France Telecom με 20,7 δισ. ευρώ. Υπό τα συνεχή πλήγματα της ενεργειακής κρίσης και των ακριβών καυσίμων, καθώς και των τεχνικών προβλημάτων των πυρηνικών της αντιδραστήρων, η παραγωγή της ελαττώθηκε σε επίπεδα ναδίρ 34 ετών το 2022. Εξαιτίας των εν λόγω προβλημάτων και της διακοπής λειτουργίας ορισμένων αντιδραστήρων, αναγκάστηκε η EdF πρώτη φορά έπειτα από δεκαετίες να αγοράσει ενέργεια στην αγορά σε πολύ υψηλές τιμές.

    Πάντως, ο διευθύνων σύμβουλός της, Λικ Ρεμόν, δεσμεύθηκε να επαναφέρει τον γαλλικό ενεργειακό όμιλο στην οδό της κερδοφορίας. Συν τοις άλλοις, τα κέρδη του ομίλου δέχθηκαν χτύπημα και από τα κρατικά μέτρα ανάσχεσης της αύξησης των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας για τα γαλλικά νοικοκυριά και προστασίας τους από τον κλιμακούμενο πληθωρισμό. Η EdF, η οποία και λόγω της προβληματικής οικονομικής κατάστασης τελεί σε διαδικασία πλήρους κρατικοποίησης, κατέγραψε αρνητικά ετήσια προ φόρων κέρδη 5 δισ. ευρώ. Το καθαρό χρέος της ανήλθε στα 64,5 δισ. ευρώ, από 43 δισ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα. «Σήμερα, προτεραιότητά μας είναι να επαναφέρουμε την EdF σε ορθή πορεία», είπε στους δημοσιογράφους ο Λικ Ρεμόν, ο οποίος τοποθετήθηκε στο πηδάλιό της τον Νοέμβριο από την κυβέρνηση για να αποκαταστήσει την κερδοφορία της.

    Συν τοις άλλοις, ο διευθύνων σύμβουλος της EdF δήλωσε ότι το 2023 έχει ως στόχο η παραγωγή πυρηνικής ενέργειας της Γαλλίας να κυμανθεί μεταξύ 300 και 330 τεραβατωρών (TWh) από τις 279 τεραβατώρες το 2022. Ηταν και η χαμηλότερη παραγωγή από το 1988, γεγονός που εξανάγκασε τη χώρα να καταστεί εισαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας πρώτη φορά μετά το 1980. Τα προ φόρων και αποσβέσεων κέρδη για φέτος αναμένεται να είναι «σημαντικά υψηλότερα» από τα 18 δισ. ευρώ του 2021, είπε ο Ρεμόν, προσθέτοντας πως ο όμιλος στοχεύει σε καθαρό χρέος τριπλάσιο των προ φόρων και αποσβέσεων κερδών ή και χαμηλότερο το 2023. Πέραν τούτων, η EdF οφείλει να χρηματοδοτήσει μεγάλες επενδύσεις ύψους 33 δισ. ευρώ έως το 2028 στους υπάρχοντες αντιδραστήρες της, ενώ ένα σχέδιο που ανακοίνωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν για την κατασκευή έξι νέων έως το 2050 αναμένεται να κοστίσει 52 δισ. ευρώ. Επιπλέον, η EdF θα επωμιστεί δαπάνες πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή του σχεδιαζόμενου εργοστασίου της Σαϊζουέλ Σι στη Βρετανία.

    Τέλος, η γαλλική κυβέρνηση έδωσε προθεσμία έξι μηνών στον Λικ Ρεμόν να καταρτίσει ένα στρατηγικό σχέδιο εξυγίανσης γι’ αυτόν τον όμιλο κοινής ωφελείας, ο οποίος παράγει τη μερίδα του λέοντος της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας και έχει επιβαρυνθεί από καθυστερήσεις και υπερβάσεις κόστους σε υπάρχοντα έργα.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα