21.7 C
Athens
Saturday, June 10, 2023
More

    Το 10% της ανθρωπότητας απειλείται από τη λειψυδρία

    Ύστερα από μελέτη των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), η παγκόσμια έλλειψη πόσιμου νερού θα συνεχίσει να αυξάνεται. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Έκθεση για το νερό, η οποία δημοσιεύτηκε κατά την έναρξη της Διάσκεψης του ΟΗΕ για το νερό στη Νέα Υόρκη, αυτό είναι συνέπεια των αυξανόμενων περιβαλλοντικών προβλημάτων και των οικονομικών δυσκολιών σε σχέση με την αυξημένη ρύπανση των γλυκών υδάτων.

    «Ανάλογα με την εποχή, το νερό σπανίζει ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, τόσο όπου είναι ακόμα άφθονο σήμερα—όπως η Κεντρική Αφρική, η Ανατολική Ασία και μέρη της Νότιας Αμερικής—και επιδεινώνεται όπου είναι ήδη σπάνιο—όπως η Μέση East East and Sahel.» Κατά μέσο όρο, το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού ζούσε σε χώρες με υψηλό ή κρίσιμο κίνδυνο προβλημάτων λειψυδρίας κάθε χρόνο.
    Η Διάσκεψη για το Νερό στη Νέα Υόρκη είναι η πρώτη μεγάλη συνάντηση των Ηνωμένων Εθνών από το 1977 που ασχολείται αποκλειστικά με το θέμα του νερού. Ένα ενδιάμεσο ισοζύγιο στα μισά της διαδρομής της λεγόμενης Διεθνούς Δεκαετίας Δράσης για το Νερό από το 2018 έως το 2028 θα καταρτιστεί έως την Παρασκευή. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στον βαθμό στον οποίο μπορούν να επιτευχθούν οι διεθνώς συμφωνημένοι στόχοι, συμπεριλαμβανομένου του Στόχου Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών για την πρόσβαση όλων των ανθρώπων σε καθαρό νερό.
    Ένας στους τέσσερις ανθρώπους δεν έχει πρόσβαση σε καθαρό νερό.

    Η μελέτη του ΟΗΕ αποκαλεί ανεπαρκή την πρόοδο στην επίτευξη του στόχου βιωσιμότητας και των επιμέρους στόχων του. «Για να επιτύχετε κάποιους στόχους, χρειάζεστε τουλάχιστον τετραπλάσια ταχύτητα υλοποίησης», αναφέρει. Δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό – δηλαδή ένας στους τέσσερις.

    Σύμφωνα με την έκθεση, η παγκόσμια κατανάλωση νερού προβλέπεται να αυξάνεται κατά περίπου 1 τοις εκατό ετησίως έως το 2050, παρόμοιο με το ρυθμό που ήταν τα τελευταία 40 χρόνια. Στις φτωχότερες χώρες, υπάρχει κίνδυνος κυρίως λόγω της κακής ποιότητας του νερού και στις βιομηχανικές χώρες η κατανάλωση από τη γεωργία είναι προβληματική. Λόγω της κλιματικής κρίσης, ορισμένες περιοχές εκτίθενται όλο και περισσότερο σε ακραίες και μακροχρόνιες ξηρασίες, οι οποίες έχουν σοβαρές συνέπειες για τη χλωρίδα και την πανίδα.

    Τελευταία Άρθρα

    spot_img

    Σχετικά Άρθρα