19.4 C
Athens
Friday, March 29, 2024
More

    Τι περιουσία χρειάζεστε για να μπείτε στο 1% των πλουσιότερων

    Αν θέλετε να μπείτε στο 1% των πλουσιότερων του Μονακό, θα πρέπει να έχετε μια περιουσία οκτώ ψηφίων.

    Χρειάζονται 12,4 εκατομμύρια δολάρια για να είστε στο 1% των πλουσιότερων στο μικροσκοπικό πριγκιπάτο της Μεσογείου, σύμφωνα με έρευνα της Knight Frank, όπου δισεκατομμυριούχοι κάτοικοι όπως ο βρετανός βιομήχανος Jim Ratcliffe και ο πρόεδρος της Walgreens Boots Alliance Stefano Pessina συνήθως δεν αντιμετωπίζουν φόρους εισοδήματος ή κεφαλαιακών κερδών.

    Η Ελβετία και η Αυστραλία έχουν τα επόμενα υψηλότερα σημεία εισόδου στο 1%, απαιτώντας περιουσία 6,6 εκατομμυρίων και 5,5 εκατομμυρίων δολαρίων αντίστοιχα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν την Τετάρτη στη δημοσιότητα στο πλαίσιο της έκθεσης 2023 Wealth Report του μεσίτη ακινήτων. Στις ΗΠΑ, με 5,1 εκατομμύρια δολάρια ξεπερνάτε αυτό το όριο.

    Τα ευρήματα υπογραμμίζουν πώς η πανδημία και η εκτίναξη του κόστους διαβίωσης διευρύνουν το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών χωρών. Το όριο εισόδου για τους πλουσιότερους του Μονακό είναι πάνω από 200 φορές μεγαλύτερο από τα 57.000 δολάρια που απαιτούνται για να ενταχθεί κανείς στο 1% στις Φιλιππίνες, οι οποίες είναι από τις χαμηλότερες θέσεις μεταξύ 25 τοποθεσιών στη μελέτη της Knight Frank.

    Σχετικά με την Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για το έτος 2019, το 1% των εισοδηματιών με το υψηλότερο εισόδημα στην Ελλάδα είχε μέσο ετήσιο εισόδημα περίπου 84.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει το μέσο εισόδημα εντός του κορυφαίου 1%, επομένως τα ατομικά επίπεδα εισοδήματος μπορεί να διαφέρουν εντός αυτής της ομάδας. Επίσης η Ετήσια έρευνα ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ: «Εισόδημα – Δαπάνες νοικοκυριών 2022» έδειξε πως με €30,000/χρόνο μπαίνουμε στο top 8% των νοικοκυριών. Βλέπουμε λοιπόν πως η Ελλάδα βρήσκεται πολύ πιο χαμηλά σε σχέση με τον μέσο όρο της σχετικής έρευνας.

    Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, τα νοικοκυριά με χαμηλότερο εισόδημα παγκοσμίως αισθάνονται το βάρος του πληθωρισμού, ο οποίος τα έχει αναγκάσει να ξοδεύουν πολύ μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους για τρόφιμα και στέγαση. Εν τω μεταξύ, οι 500 πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο έχουν προσθέσει σχεδόν 600 δισεκατομμύρια δολάρια στη συνολική τους περιουσία φέτος, σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg Billionaires Index, με τον ιδρυτή της Meta Platforms ($ΜΕΤΑ) Mark Zuckerberg να κερδίζει τα περισσότερα.

    Η αυξανόμενη ανισότητα σε παγκόσμιο επίπεδο θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερη εστίαση σε αυτή την ομάδα – ιδιαίτερα στις βλέψεις για μεγαλύτερη φορολόγηση των περιουσιακών στοιχείων, ακόμη και των εκπομπών“, δήλωσε η Flora Harley, συνεργάτης της ερευνητικής ομάδας της Knight Frank.

    Ο παγκόσμιος αριθμός των υπερπλούσιων ατόμων μειώθηκε κατά 3,8% το 2022 σε περίπου 580.000, μετά την εκτίναξη του το προηγούμενο έτος. Παρόλα αυτά, τα κράτη της Μέσης Ανατολής, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Σαουδικής Αραβίας, σημείωσαν αύξηση πέρυσι, καθώς οι τιμές της ενέργειας ανέκαμψαν, σύμφωνα με την Knight Frank.

    Η πρόσφατη κάμψη θα αποδειχθεί βραχύβια, καθώς προσαρμοζόμαστε σε ένα νέο οικονομικό περιβάλλον“, δήλωσε ο Liam Bailey, παγκόσμιος επικεφαλής έρευνας της Knight Frank.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα