21.2 C
Athens
Tuesday, April 23, 2024
More

    Τι περιλαμβάνει η στρατηγική συμφωνία για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου

    Υπεγράφη χθες από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και τον  Υπουργό Ηλεκτρισμού και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της Αιγύπτου Mohamed Shaker, Συμφωνία ηλεκτρικής διασύνδεσης των δύο χωρών, που θα γίνει με την πόντιση υποθαλάσσιου καλωδίου. Εξασφαλίζει -όπως επισημαίνει σε ανάρτησή του ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- τη ροή της πράσινης ενέργειας, ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και αντιπροσωπεύει μια τολμηρή στρατηγική πρωτοβουλία. Είναι, μάλιστα χαρακτηριστικό το γεγονός ότι αφορά την πρώτη ηλεκτρική διασύνδεση της Ευρώπης με την Αφρική στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

    Η Συμφωνία αποτελεί προϊόν των άριστων σχέσεων Αθήνας – Καΐρου και οι βάσεις για την υπογραφή της μπήκαν κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού  Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κάιρο τον περασμένο Ιούνιο, και τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Abdel Fattah el-Sisi.

    Πρόκειται για μια στρατηγική Συμφωνία μεγάλης ενεργειακής και γεωπολιτικής σημασίας για τις δύο χώρες, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη. Μείζονος σημασίας είναι το γεγονός ότι περιλαμβάνει ρητή αναφορά στην ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων των δύο χωρών σύμφωνα με τη Σύμβαση του Ο.Η.Ε. για το Δίκαιο της Θάλασσας και βαδίζει στα χνάρια της συμφωνίας οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο, η οποία υπογράφηκε στις 6 Αυγούστου του 2020.

    Η Συμφωνία ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας Αιγύπτου συνεπάγεται  πολλαπλά οφέλη για τη χώρα μας, καθώς:

    – Αναβαθμίζει αισθητά τον γεωπολιτικό ρόλο της χώρας μας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
    – Αποτελεί καθοριστικό βήμα για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και της ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή.
    – Καταδεικνύει ότι η στρατηγική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών υλοποιείται σε όλα τα επίπεδα.
    – Αναβαθμίζει ακόμα περισσότερο η στρατηγική σχέση Ελλάδας – Αιγύπτου, με τη δημιουργία ενός κοινού, ζωτικού πεδίου οικονομικής συνεργασίας.
    – Μετατρέπει την Ελλάδα σε κόμβο μεταφοράς πράσινης ενέργειας, συμβάλλοντας στην επάρκεια εφοδιασμού της Ευρώπης, στη διαφοροποίηση πηγών και οδεύσεων και στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης.
    – Ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, συμβάλλοντας στη σταθεροποίηση του εθνικού ηλεκτρικού συστήματος μέσω της διεύρυνσης των διεθνών μας διασυνδέσεων.
    – Συμβάλλει ουσιαστικά στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και στην αύξηση της χρήσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
    – Οδηγεί -χάρη στις ποσότητες ενέργειας που θα εισάγονται- σε μείωση των τιμών ηλεκτρισμού, την ενδυνάμωση του ανταγωνισμού και την εξοικονόμηση πόρων, καθώς η ενέργεια από Α.Π.Ε. είναι αισθητά φθηνότερη συγκριτικά με εκείνη που παράγεται από ορυκτά καύσιμα.

    Σημειώνεται ακόμη ότι προβλέπεται να εξεταστεί η προοπτική ένταξης του έργου στα Έργα Κοινού – Αμοιβαίου Ενδιαφέροντος (PCI/PMI) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο της διασύνδεσης των Διευρωπαϊκών Δικτύων Ενέργειας, κάτι που θα διευκολύνει τόσο την αδειοδότηση όσο και τη χρηματοδότηση του έργου.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα