19.4 C
Athens
Friday, March 29, 2024
More

    Τα σύγχρονα εργαλεία που βελτιστοποιούν κάθε πτυχή της επιχείρισης ενός startupper

    Μήπως θυμάστε τα παλαιότερα χρόνια εκείνα τα -πολύωρα- συνέδρια με φυσική παρουσία και τις κατ’ ιδίαν συναντήσεις για μια πρώτη γνωριμία με άλλους ανθρώπους της αγοράς, ανταλλάσσοντας επαγγελματικές κάρτες; Άραγε πόσες ώρες χάναμε καθημερινά λόγω της κίνησης στους δρόμους, για να πάμε και να γυρίσουμε από το γραφείο; Πόσα αλλεπάλληλα τηλεφωνήματα σε σταθερές γραμμές για να επικοινωνήσουμε, να προγραμματίσουμε ραντεβού ή να πραγματοποιήσουμε μια πώληση;

    Αυτά είναι άγνωστα ερωτήματα και προβληματισμοί –ίσως ανήκουστοι– για έναν startupper του 2028, ο οποίος διαθέτει σύγχρονα εργαλεία που βελτιστοποιούν κάθε πτυχή και λειτουργία της επιχείρησής του.

    Είναι αλήθεια πως οι μεγάλες επενδύσεις των τελευταίων ετών στα Δίκτυα που φτάνουν τα 7 δισ. από τους παρόχους στην ελληνική αγορά ενέταξαν κάθε μικρομεσαία επιχείρηση στον ψηφιακό κόσμο που ζούμε, ενώ οι καταναλωτές είχαν την ευκαιρία να βιώσουν σύγχρονες ψηφιακές εμπειρίες και υπηρεσίες υψηλής ποιότητας με τον πιο άμεσο και αποτελεσματικό τρόπο.

    «Βεστιάριο» στο metaverse

    «Γνωρίζουμε πως από το ξέσπασμα της πανδημίας (COVID-19) στις αρχές της δεκαετίας και έπειτα ο ψηφιακός μετασχηματισμός εντάθηκε σε όλα τα επίπεδα και οι επενδύσεις σε 5G βελτίωσαν την εμπειρία των πολιτών με το Κράτος, ενώ άλλαξαν ριζικά και την λειτουργία των επιχειρήσεων σε όλα τα επίπεδα», σημειώνει η Στέλλα Αρβανίτη, ιδιοκτήτρια online boutique ρούχων.

    Η ίδια εξηγεί τις συνθήκες εργασίας, δείχνοντας έτσι τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που έχει σήμερα, μεταξύ άλλων, ένας νέος επαγγελματίας, έχοντας ως πολύτιμο εφόδιο τα σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία και τα οφέλη που παρέχουν τα ευρυζωνικά δίκτυα.

    «Προφανώς δεν υπάρχει η ανάγκη για μεγάλα γραφεία και εγκαταστάσεις και οι λειτουργικές δαπάνες σε αυτό τον τομέα είναι περιορισμένες. Η τηλεργασία είναι το βασικό χαρακτηριστικό στη καθημερινότητα μας: τηλεδιασκέψεις, επικοινωνίες, meetings, παρουσιάσεις γίνονται τόσο απλά και συγχρονισμένα με τα devices και τις ταχύτητες που διαθέτει κάθε συνεργάτης», σημειώνει.

    «Έχουμε καθημερινή επικοινωνία με συνεργάτες μας σε Κίνα και Ινδία, ενώ βασικές αγορές -στόχευση- είναι Ε.Ε και Μέση Ανατολή. Με νέα cloud εργαλεία, λαμβάνουμε σχεδόν real time ενημέρωση για τις πωλήσεις που πραγματοποιούνται ανά αγορά, αναλύσεις για τζίρους, κόστη, σχέσεις με προμηθευτές… ακόμη και outlooks της επόμενης εβδομάδας».

    Έμφαση δίνει επίσης η κα Παπαδάκη και στον τομέα των logistics, καθώς απαιτείται σωστό management. Αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα. Όπως εξηγεί με την χρήση των big data οι διαδικασίες γίνονται πιο εύκολες και «έξυπνες» συνάμα (υπάρχει πρόβλεψη των καιρικών συνθηκών, οι τιμές των καυσίμων, η κίνηση στους δρόμους και άλλες λεπτομέρειες μιας διαδρομής).

    Έτσι, γίνεται το καλύτερο δυνατό optimization είτε η εταιρεία χρησιμοποιεί μεγάλα αυτόνομα – ηλεκτρικά – φορτηγά ή τα τελευταίας γενιάς drones για παραλαβές – αποστολές εσωτερικού.

    Ο Γιατρός – Ρομπότ

    Από την άλλη πλευρά, ο Δρ. Ιωάννης Δραγούμης, μας εξιστορεί πως δεν διατηρεί πια το «πατροπαράδοτο» γραφείο του, μιας και οι περισσότερες επισκέψεις ασθενών…είναι εξ αποστάσεως.

    «Από το σπίτι τους οι ασθενείς χρησιμοποιούν τις ειδικές VR συσκευές είτε για περιπτώσεις παθήσεων στα ισχία, τα γόνατα ή τους ώμους που έχουμε εξειδίκευση και γίνεται η κατάλληλη διάγνωση», τονίζει.

    Όπως εξηγεί επίσης, τα τελευταία χρόνια αρκετά μίνι χειρουργεία πραγματοποιούνται με τους γιατρούς – ρομπότ, που εξασφαλίζουν την απόλυτη ακρίβεια κατά την διαδικασία, ενώ με την χρήση A.I αποκτούν την κατάλληλη εμπειρία… σαν να κάνουν το “αγροτικό τους”».

    Ο κ. Δραγούμης δίνει αξία στα τελευταία τεχνολογικά επιτεύγματα: τις σύγχρονες συσκευές και τα οφέλη των δικτύων τελευταίας γενιάς.

    «Οι εμφυτευμένοι σένσορες και τα τελευταία wearable devices είναι τα πλέον σύγχρονα και δείχνουν με ακρίβεια τους δείκτες και τα στοιχεία του ασθενούς και την γενικότερη πορεία της υγείας του είτε αναφερόμαστε στην πρόληψη, είτε χρειαζόμαστε μια real time μετεγχειρητική παρακολούθηση», επισημαίνει.

    Οι παραπάνω περιπτώσεις αποτελούν απλά -καθημερινά- παραδείγματα για το πώς σήμερα, εν έτει 2028, τα σύγχρονα δίκτυα τηλεπικοινωνίας προσφέρουν σε κάθε φέρελπι startupper τη δυνατότητα να «πειραματιστεί», να επικοινωνήσει και να συνδιαλλαγεί με ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

    Οι πολύ υψηλές ταχύτητες δίνουν την ευκαιρία σε κάθε επιχειρηματία για περαιτέρω scale up των υπηρεσιών που προσφέρει, την εμβάθυνση των συνεργασιών και την συλλογή δεδομένων – πληροφοριών που στο παρελθόν απαιτούνταν πολύς χρόνος, κεφάλαια ή… και να τα δυο για να τα αποκτήσει.

    Τα παραδείγματα αυτά δείχνουν όμως και το πώς έχει αλλάξει ο κόσμος: IοΤ, Τεχνητή Νοημοσύνη, Επαυξημένη πραγματικότητα και Big Data έχουν δημιουργήσει μια ψηφιακή κοινωνία, ανοιχτή σε όλους!

    Τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας και ιδιαίτερα το 5G αποτελούν πέραν των άλλων, πλατφόρμες πάνω στις οποίες τοποθετούνται ψηφιακές καινοτομίες και υπηρεσίες που βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής μας, δημιουργούν νέες προοπτικές ανάπτυξης για τις επιχειρήσεις και εξασφαλίζουν αναβαθμισμένη εμπειρία για τους πολίτες.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα