13.1 C
Athens
Saturday, April 20, 2024
More

    Τα φορολογικά κίνητρα της χώρας μας για σύσταση family offices

    Η Ελλάδα επιχειρεί να προσελκύσει μεγιστάνες με ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο για τη δημιουργία εταιρειών ειδικού σκοπού διαχείρισης οικογενειακής περιουσίας (Family Offices), που λειτουργούν ως προσωπικά γραφεία επενδύσεων των βαθύπλουτων.

    Το νομοθετικό πλαίσιο, ψηφίστηκε από το ελληνικό κοινοβούλιο και προβλέπει φορολογικά κίνητρα για τα family offices με απώτερο στόχο να συμβάλλουν στην ευημερία του τόπου.

    Για τη σύσταση ενός family office θα πρέπει να πληρούνται σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις: θα πρέπει να απασχολεί τουλάχιστον πέντε άτομα και να έχει ετήσιες δαπάνες λειτουργίας άνω του 1 εκατ. ευρώ (1,3 εκατ. δολαρίων), κριτήρια τα οποία θα πληρούσαν εύκολα οι περισσότεροι υποψήφιοι δεδομένου ότι αυτά τα μυστικά γραφεία διαχειρίζονται τα περιουσιακά στοιχεία πολυεκατομμυριούχων ή δισεκατομμυριούχων. Οι εν λόγω εταιρείες θα απολαμβάνουν πραγματικό φορολογικό συντελεστή 1,7% και μηδενικό ΦΠΑ για τις εγχώριες συναλλαγές.

    Σε αντάλλαγμα, “η Ελλάδα επωφελείται από τα έξοδα του γραφείου τους, είτε αφορούν αγορά κατοικίας είτε οτιδήποτε άλλο”, λέει ο Αλέξης Πατέλης, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του Έλληνα πρωθυπουργού. “Αλλά μπορεί επίσης να αποφασίσουν να στηρίξουν τις τέχνες, ή ένα μουσείο ή τον αθλητισμό. Το ένα φέρνει το άλλο”, προσθέτει.

    Πέραν αυτών υπάρχουν και πολλαπλασιαστικά οφέλη:”Ένα family office έχει επιπρόσθετες επιπτώσεις στη διατήρηση της ανάπτυξης των οικοσυστημάτων, όπως στην περίπτωση κληρονομιάς, της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων κ.λπ.”.

    Άλλωστε, καθώς οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι, τα family offices αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη επιρροή. Μια έκθεση της Fintrx and Charles Schwab υπολογίζει ότι υπάρχουν μεταξύ 3.500 και 5.000 family offices στον κόσμο και το ένα τέταρτο εξ αυτών βρίσκεται στην Ευρώπη.

    Ολοένα και περισσότερο “αυξάνονται οι συναλλαγές τους”, λέει ο Ρας ΝτΑρτζέντο, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Fintrx. “Υπάρχουν οικογένειες που κάνουν συναλλαγές 50, 100 εκατ. και πλέον δολαρίων, χωρίς αμφιβολία”, σημειώνει.

    Αυτός είναι και ο λόγος που οι χώρες, από τη Σιγκαπούρη έως την Ελβετία, στρώνουν “κόκκινο χαλί” για αυτές τις χρηματοοικονομικές εταιρείες, προσφέροντάς τους χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές και ευνοϊκό πλαίσιο λειτουργίας ώστε να καρπωθούν ένα κομμάτι της “πίτας” που διαχειρίζονται τα family officeς.

    Η πρακτική αυτή βέβαια βρίσκει ενάντιους τους υπέρμαχους της φορολόγησης που ζητούν από τις κυβερνήσεις να φορολογήσουν τους πλούσιους περισσότερο και όχι λιγότερο, ιδίως τώρα στο πλαίσιο των πακέτων ανακούφισης από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού.

    Μια αμφιλεγόμενη φορολογική αμνηστία που επιτρέπει σε περισσότερους από 5.000 φερόμενους ως φοροαποφεύγοντες να γλιτώσουν τη δίωξη εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο της Ελλάδας τον Νοέμβριο. Οι επικριτές του νόμου επισήμαναν ότι το μόνο που θα επιτύγχανε η αμνηστία θα ήταν να επιβραβεύσει τους φοροδιαφεύγοντες, περιορίζοντας παράλληλα τις εξουσίες των διωκτικών αρχών.

    Παρ’ όλα αυτά, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, πιέζει για περαιτέρω βήματα με στόχο να προσελκύσει πλούσιους συνταξιούχους και εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό μέσω φορολογικών μεταρρυθμίσεων.

    Το 2019, η κυβέρνηση εισήγαγε “τον νόμο του διαμένοντος μη κατοίκου” που προσφέρει φορολογικά κίνητρα σε πλούσιους κατοίκους του εξωτερικού για να μετακομίσουν στην Ελλάδα. Τον επόμενο χρόνο, ψηφίστηκε νόμος για τους συνταξιούχους που θα μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα που προβλέπει ενιαίο φόρος 7% για τα εισοδήματα από συντάξεις.

    Στη συνέχεια, τον Δεκέμβριο, η Ελλάδα θέσπισε έναν νέο νόμο που επιτρέπει στους “ψηφιακούς νομάδες” να εξασφαλίσουν μείωση κατά το ήμισυ της φορολογίας εισοδήματός τους εάν μετακομίσουν στην μεσογειακή χώρα.

    Η Ελλάδα θέλει να επιστρέψουν οι κολοσσοί της ναυτιλίας

    Μόνο τώρα, όμως, ο Μητσοτάκης έβαλε τους πλούσιους Έλληνες στο στόχαστρό του. Το περασμένο Αύγουστο, όταν ανακοίνωσε για πρώτη φορά το νομοθετικό πλαίσιο για τις εταιρείες ειδικού σκοπού διαχείρισης οικογενειακής περιουσίας, δήλωσε: “Στόχος μας τώρα είναι να προσελκύσουμε πολύ πλούσιους ξένους και επίσης Έλληνες που έχουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό, για παράδειγμα στην Ελβετία”.

    Ο Κ. Μητσοτάκης θέλει να γυρίσει μέρος του πλούτου, στην Ελλάδα από τη δεκαετία του 1970 και μετά. Οι Έλληνες κολοσσοί της ναυτιλίας, όπως ο Αριστοτέλης Ωνάσης και ο Σταύρος Νιάρχος, έβγαλαν δισεκατομμύρια προτού μεταφέρουν τις έδρες τους, και τον τεράστιο πλούτο τους, δυτικότερα, συνήθως στην Ελβετία, το Μονακό ή το Ηνωμένο Βασίλειο.

    Πολλοί Έλληνες φέρουν βαρέως αυτήν την κίνηση των εφοπλιστών.

    Η οικονομία της χώρας ανέκαμπτε με αργούς ρυθμούς από την κρίση χρέους του 2010 στην Ευρωζώνη όταν ήρθε το χτύπημα της πανδημίας του κορονοϊού: Το ΑΕΠ της Ελλάδας συρρικνώθηκε κατά 11,6% σε ετήσια βάση έως τον Οκτώβριο του 2020.

    Αρκετές δεκαετίες μετά,  με τα παραπάνω γίνεται προσπάθεια ότι οι απόγονοι τους θα πειστούν να επιστρέψουν… “Πολλές οικογένειες έχουν πλέον μετακομίσει, η δεύτερη ή η τρίτη γενιά. Αυτές τείνουν να προσεγγίζουν τη διατήρηση και αύξηση του πλούτου τους με πιο επαγγελματικό και πιο ορθό τρόπο κι εμείς ως χώρα πρέπει να τους προσεγγίσουμε με τον ίδιο τρόπο”, σημειώνει.

    Αυτό θα πάρει χρόνο, λέει ο Δημήτριος Τουρίκης, διευθύνων εταίρος της εταιρείας συμβούλων περιουσιακού και φορολογικού σχεδιασμού Callamus. Η νομοθεσία “δεν έχει βάθος”, αναφέρει και προσθέτει: “Η κυβέρνηση πρέπει να βελτιώσει τη νομοθεσία και να παράσχει περισσότερα κίνητρα.”

    Ωστόσο, όπως λέει, υπάρχει ήδη κάποιο ενδιαφέρον από πλούσιες οικογένειες να μετακομίσουν στην Ελλάδα. “Η Ελλάδα έχει τον ήλιο και είναι ιδανικό μέρος για πλούσιους ανθρώπους”, λέει ο Δ. Τουρίκης, με μια δόση ειρωνείας δεδομένου ότι το γραφείο του έχει μείνει χωρίς ρεύμα λόγω της έντονης χιονόπτωσης που προκάλεσες διακοπές ρεύματος για κάποιες ημέρες στην Αθήνα. Είναι η πρώτη φορά που ο Δ. Τουρίκης βρέθηκε στο γραφείο του αυτήν την εβδομάδα, αφού οι δρόμοι είχαν κλείσει από τα χιόνια.

    Η Prosperty, ένα ελληνικό μεσιτικό γραφείο ακινήτων, εκτιμά ότι η ζήτηση για πολυτελή σπίτια θα αυξηθεί τους επόμενους 6 έως 24 μήνες ως αποτέλεσμα “ενός πολιτικού κλίματος που ευνοεί την ανάπτυξη και τη θετική αλλαγή”, λέει ο Στιβ Γάντζος, ανώτερος διευθυντής της εταιρείας.

    Οι περισσότεροι νεοεισερχόμενοι πιθανότατα θα είναι “άτομα που έχουν σχέσεις με την Ελλάδα -είτε φίλους είτε οικογένεια-, αυτοί θα είναι οι πρώτοι που θα έρθουν”, λέει ο Δ. Τουρίκης. “Ίσως προς το τέλος του έτους ή το νέο έτος, όταν τα πράγματα βελτιωθούν λίγο θα έρθουν”.

     

     

     

     

     

     

    Πηγή:Forbes

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα