16.9 C
Athens
Sunday, September 25, 2022
More

  Συναγερμός στην Αθήνα, από τις απειλές του Ερντογάν

  Η ακραία ρητορική του του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εναντίον της Ελλάδας, εντάσσεται πλέον καθημερινά στη στρατηγική του, στη προσπάθεια να ανακτήσει προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις. Η ανάγκη συσπείρωσης μεγάλων μαζών ενόψει των Προεδρικών εκλογών, αλλά και η διάσωση της υστεροφημίας του έχουν ως αποτέλεσμα τις αλλεπάλληλες προκλήσεις εις βάρος της Αθήνας, καλλιεργώντας ένα κλίμα διαρκούς όξυνσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, σε καθημερινή πλέον βάση.

  Η στρατηγική, άλλωστε, του κ. Ερντογάν να συνδέει κάθε προεκλογική του δράση με ευθείες απειλές κατά της Ελλάδας επιβεβαιώθηκε και χθες, όταν κατά την εξόρυξη φυσικού αερίου από την Μαύρη Θάλασσα, ο Τούρκος Πρόεδρος προανήγγειλε την έναρξη γεωτρήσεων, αλλά και τον στόχο του για πλήρη αυτονομία στην προμήθεια και παροχή φυσικού αερίου.

  Κατά τον Τούρκο Πρόεδρο, μάλιστα, η Τουρκία αντιλαμβάνεται την ενέργεια ως «το κλειδί της περιφερειακής συνεργασίας και όχι ως περιοχή έντασης και σύγκρουσης», όπως είπε, επιτιθέμενος, ωστόσο, για άλλη μια φορά κατά της Ελλάδας και της Κύπρου. Παρότι η χθεσινή φιέστα, την οποία χαιρέτισε ο κ. Ερντογάν, αφορούσε την ενεργειακή επάρκεια της χώρας του, πάντως, δεν έχασε την ευκαιρία να ανακαλέσει στην μνήμη -ιδίως των ψηφοφόρων του- την Συνθήκη της Λωζάννης που υπογράφηκε το 1923, αλλά και τη Μικρασιατική Καταστροφή.

  Επίσης, ο κ. Ερντογάν αποκάλυψε ότι το νέο τουρκικό γεωτρύπανο θα ονομαστεί «Σουλτάνος Αμπντούλ Χαμίτ», επενδύοντας με ένα ακόμη σύμβολο το νέο-οθωμανικό του αφήγημα- και συμπλήρωσε πως «αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο λιμάνι Τάσουτζου της Μερσίνης.Η «δημιουργική ασάφεια» ως προς το γεωγραφικό σημείο των γεωτρήσεων, τις οποίες προανήγγειλε, συνοδεύτηκε με μια γενικόλογη αναφορά του Τούρκου Προέδρου στην Μεσόγειο (και όχι για παράδειγμα στο Αιγαίο), διευρύνοντας εντέχνως το πεδίο των ερευνών μέχρι τη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου.

  Σημειώνεται ότι, το σύνολο των δράσεων της Ελληνικής Αστυνομίας για την προστασία των συνόρων της χώρας γίνεται πάντοτε βάσει της εθνικής, ενωσιακής και διεθνούς νομοθεσίας καθώς και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

  «Η Ελλάδα επιδίδεται σε δημαγωγία, ανέντιμη ρητορική, δεν μπορεί να δώσει νόμιμη απάντηση στις επιστολές της Άγκυρας», είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ στο περιθώριο της επίσκεψής του στην κατεχόμενη Κύπρο και πρόσθεσε: «η άρνηση των δικαιωμάτων της βόρειας Κύπρου είναι άρνηση της ταυτότητας των Τουρκοκυπρίων, δεν έχουμε άλλα 50 χρόνια να χάσουμε».

  Ωστόσο, ακλόνητη, εμφανίστηκε η Βασιλίσσης Σοφίας απέναντι στο ντελίριο Τσαβούσογλου, από τα Κατεχόμενα. Διπλωματικές πηγές σχολίασαν λακωνικά τα όσα δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, αναφέροντας πως «η Ελλάδα έχει απορρίψει με νομικά επιχειρήματα βασισμένα στο διεθνές δίκαιο όλες τις τουρκικές μονομερείς αιτιάσεις.

  Latest articles

  spot_img
  spot_img

  Related articles