27.2 C
Athens
Saturday, June 10, 2023
More

  Stress Test για τις τράπεζες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

  Πολλές μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες βγαίνουν από τους πρώτους γύρους ενός σημαντικού τεστ αντοχής με ισχυρή οικονομική υγεία, γεγονός που ωθεί ορισμένες ρυθμιστικές αρχές να αναρωτηθούν αν πρέπει να πιέσουν περισσότερο σε μια εποχή που οι επενδυτές επικεντρώνονται στην ανθεκτικότητα του κλάδου.

  Οι αρχικές υποβολές στη διετή αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών δείχνουν ότι οι δείκτες κεφαλαίου αρκετών δανειστών είναι υψηλότεροι από ό,τι σε προηγούμενες ασκήσεις στο πλαίσιο του λεγόμενου δυσμενούς σεναρίου, δήλωσαν άνθρωποι με γνώση του θέματος, ζητώντας να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, καθώς οι υποβολές είναι ιδιωτικές.

  Αυτό ωθεί την ΕΑΤ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να στηρίξουν τις τράπεζες να είναι πιο συντηρητικές στους επόμενους γύρους των δοκιμών, οι οποίοι πρόκειται να ολοκληρωθούν στα τέλη Ιουλίου.

  Πηγή: Bloomberg

  Η αξιολόγηση της ΕΑΤ αποτελεί βασική εξέταση για τους δανειστές, διότι δίνει εικόνα της ετοιμότητάς τους να αντιμετωπίσουν τους κλυδωνισμούς και τροφοδοτεί επίσης τις κεφαλαιακές τους απαιτήσεις. Οι τράπεζες, χρησιμοποιώντας στοιχεία από το τέλος του 2022, εξετάζονται βάσει ενός δυσμενούς σεναρίου και ενός πιο ήπιου βασικού σεναρίου για τα τρία έτη έως το 2025. Ένα καθαρό “πιστοποιητικό υγείας” ενισχύει την υπόθεση της διανομής δισεκατομμυρίων ευρώ κεφαλαίου στους μετόχους, ακόμη και όταν αυξάνεται η οικονομική αβεβαιότητα.

  Εκπρόσωπος της ΕΑΤ δήλωσε ότι θα ήταν κερδοσκοπικό να εξαχθούν συμπεράσματα, δεδομένου ότι η αξιολόγηση βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.

  Ο δείκτης Stoxx Europe 600 Banks Index, ο οποίος αποτελεί σημείο αναφοράς για τον κλάδο, που αποτελείται από 44 μέλη, υποχώρησε κατά 2,3% σήμερα στο Λονδίνο. Ενώ έχει κερδίσει 6,2% συνολικά φέτος.

  Θετικά αποτελέσματα

  Η αγωνία για τα θετικά αποτελέσματα είναι ένα άλλο σημάδι της δύσκολης στιγμής για τις τράπεζες και τους επόπτες τους. Τα υψηλότερα επιτόκια αποτέλεσαν ευλογία για τον τραπεζικό κλάδο συνολικά, αλλά η ταχεία ταχύτητα των αυξήσεων των επιτοκίων έπιασε απροετοίμαστους ορισμένους μικρότερους δανειστές των ΗΠΑ, με καταστροφικές συνέπειες για τις επιχειρήσεις αυτές. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες θέλουν να ανταμείψουν τους μετόχους τους μετά από χρόνια ισχνών αποδόσεων- οι ρυθμιστικές αρχές είναι επιφυλακτικές να αφήσουν τους δανειστές να αποκτήσουν υπερβολική αυτοπεποίθηση σε ένα αβέβαιο περιβάλλον.

  Η ΕΚΤ και άλλες εποπτικές αρχές χρησιμοποιούν τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής για να βοηθήσουν στον καθορισμό των κεφαλαιακών απαιτήσεων των τραπεζών. Η κακή πορεία μπορεί να μειώσει την ικανότητα μιας επιχείρησης να κάνει πληρωμές ή να αντιμετωπίσει ρυθμιστικές πιέσεις να τις μειώσει.

  Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, οι αρχές συνηθίζουν να αμφισβητούν τις τράπεζες σχετικά με τις προκαταρκτικές υποβολές, ζητώντας προσαρμογές. Ενώ οι κεντρικές παραδοχές των σεναρίων παραμένουν αμετάβλητες, ορισμένοι τραπεζίτες έχουν την εντύπωση ότι οι ρυθμιστικές αρχές ανέμεναν μεγαλύτερο θεωρητικό πλήγμα στους κεφαλαιακούς δείκτες, δήλωσαν άνθρωποι με γνώση του θέματος.

  Το τεστ της ΕΑΤ καλύπτει περίπου τα τρία τέταρτα του τραπεζικού ενεργητικού στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Νορβηγία, με 70 τράπεζες να υπολογίζουν πώς θα τα πήγαιναν μετά από μια υποθετική επιδείνωση των γεωπολιτικών εξελίξεων, τις υψηλότερες τιμές των εμπορευμάτων και την αναζωπύρωση της πανδημίας.

  Συμφωνημένη μεθοδολογία

  Εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει. Η ΕΑΤ δήλωσε ότι ακολουθεί τη συμφωνημένη μεθοδολογία έναντι του δυσμενούς σεναρίου που πρότεινε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου, μια άλλη αρχή.

  Το δυσμενές σενάριο θα έβλεπε αυξημένο πληθωρισμό και παγκόσμια ύφεση καθώς και αύξηση των επιτοκίων. Αυτό θα οδηγούσε σε συρρίκνωση της πραγματικής οικονομικής παραγωγής κατά 6% σε διάστημα τριών ετών, πιο σοβαρή από ό,τι σε προηγούμενες δοκιμές.

  Οι τράπεζες τα πάνε καλύτερα χάρη στους υψηλότερους δείκτες κεφαλαίου κατά την έναρξη της άσκησης σε σχέση με το παρελθόν, το όφελος για τα κέρδη από την αύξηση των επιτοκίων και τη βελτίωση της ποιότητας των δανειακών τους βιβλίων, είπαν οι άνθρωποι.

  Το τελευταίο τεστ της ΕΑΤ, που πραγματοποιήθηκε το 2021, μέτρησε 50 τράπεζες που είδαν τα υψηλής ποιότητας κεφάλαιά τους να εξαντλούνται συνολικά κατά 265 δισ. ευρώ (286 δισ. δολάρια). Οι επιχειρήσεις’ είχαν αρχικό δείκτη κοινών μετοχών της κατηγορίας 1 του 15% και είδαν αυτό να μειώνεται στο 10,2% στο δυσμενές σενάριο.

  Τελευταία Άρθρα

  spot_img

  Σχετικά Άρθρα