14.8 C
Athens
Sunday, February 25, 2024
More

  Σπουδάσατε την Επιστήμη των Υπολογιστών ποιες είναι οι προοπτικές σας στην αγορά

  Από τότε που ήταν μαθήτρια Γυμνασίου στο Σιάτλ, η Annalice Ni ήθελε να αναπτύξει λογισμικό για μια εξέχουσα εταιρεία τεχνολογίας όπως η Google. Έτσι, κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για να εκπληρώσει την πρακτική άσκηση και άλλα κριτήρια βιογραφικού  ελκυστικά για προσλήψεις στις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας.

  Στο γυμνάσιο, η κα Νι παρακολούθησε μαθήματα πληροφορικής, έκανε πρακτική στη Microsoft και προσφέρθηκε εθελοντικά ως καθηγήτρια κωδικοποίησης για νεότερους μαθητές. Σπούδασε στην επιστήμη των υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, κερδίζοντας πολυπόθητες πρακτικές στο Facebook. Αφού αποφοίτησε από το κολέγιο φέτος, μετακόμισε στη Silicon Valley για να ξεκινήσει τη δουλειά των ονείρων της ως μηχανικός λογισμικού στη Meta, τη μητρική εταιρεία του Facebook.

  Στη συνέχεια, τον περασμένο μήνα, η Meta απέλυσε περισσότερους από 11.000 υπαλλήλους — συμπεριλαμβανομένης της κας Ni.

  «Ένιωσα πολύ απογοητευμένη και ίσως λίγο φοβισμένη γιατί ξαφνικά δεν ήξερα τι να κάνω», είπε η κα Νι, 22 ετών, για την απροσδόκητη οπισθοδρόμηση της καριέρας της. «Δεν θα μπορούσα να έχω κάνει πολλά, ειδικά στο κολέγιο, περισσότερα από όσα έκανα ήδη, καλύτερα από όσα έκανα ήδη».

  Την τελευταία δεκαετία, η προοπτική εξαψήφιων αρχικών μισθών, προνόμια όπως δωρεάν φαγητό και η ευκαιρία να εργαστούν σε εφαρμογές που χρησιμοποιούνται από δισεκατομμύρια οδήγησαν τους νέους προς την επιστήμη των υπολογιστών – τη μελέτη του προγραμματισμού υπολογιστών και διαδικασιών όπως οι αλγόριθμοι – στις πανεπιστημιουπόλεις.  Ο αριθμός των προπτυχιακών σπουδαστών που ειδικεύονται στο αντικείμενο υπερτριπλασιάστηκε από το 2011 έως το 2021, σε σχεδόν 136.000 φοιτητές, σύμφωνα με την Computing Research Association, η οποία παρακολουθεί πτυχία υπολογιστών σε περίπου 200 πανεπιστήμια.

  Τεχνολογικοί γίγαντες όπως το Facebook, η Google και η Microsoft ενθάρρυναν την έκρηξη της εκπαίδευσης στους υπολογιστές, προωθώντας θέσεις εργασίας λογισμικού στους μαθητές ως δρόμο προς κερδοφόρες σταδιοδρομίες και τη δύναμη να αλλάξουν τον κόσμο.

  Αλλά τώρα, οι απολύσεις, το πάγωμα προσλήψεων και οι προγραμματισμένες επιβραδύνσεις προσλήψεων σε Meta, Twitter, Alphabet, Amazon, DoorDash, Lyft, Snap και Stripe προκαλούν κραδασμούς σε μια γενιά φοιτητών πληροφορικής και δεδομένων που πέρασαν χρόνια για να κάνουν καριέρα στο μεγαλύτερο εταιρείες τεχνολογίας. Στελέχη της τεχνολογίας έχουν κατηγορήσει την παραπαίουσα παγκόσμια οικονομία για την επιβράδυνση των θέσεων εργασίας .

  Οι περικοπές όχι μόνο οδήγησαν τους πρόσφατους αποφοίτους να προσπαθούν να βρουν νέες θέσεις εργασίας, αλλά δημιούργησαν επίσης αβεβαιότητα στους φοιτητές που αναζητούν υψηλά αμειβόμενες καλοκαιρινές πρακτικές σε μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας καταναλωτών.

  Η Amazon, για παράδειγμα, προσέλαβε περίπου 18.000 ασκούμενους φέτος, πληρώνοντας μερικούς φοιτητές πληροφορικής σχεδόν 30.000 δολάρια για το καλοκαίρι, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι υποτροφίες στέγασης. Η εταιρεία εξετάζει τώρα τη μείωση του αριθμού των ασκουμένων για το 2023 κατά περισσότερο από το ήμισυ, δήλωσε ένα άτομο με γνώση του προγράμματος που δεν είχε εξουσιοδότηση να μιλήσει δημόσια.

  Ο Μπραντ Γκλάσερ, εκπρόσωπος της Amazon, δήλωσε ότι η εταιρεία δεσμεύεται στο πρόγραμμα πρακτικής άσκησης και στην πραγματική εμπειρία που παρείχε. Εκπρόσωπος της Meta αναφέρθηκε σε επιστολή προς τους υπαλλήλους του Μαρκ Ζάκερμπεργκ, του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας, η οποία ανακοίνωσε τις απολύσεις της εταιρείας τον περασμένο μήνα.

  Τα σχέδια προσλήψεων αλλάζουν επίσης σε μικρότερες εταιρείες τεχνολογίας. Η Roblox, η δημοφιλής πλατφόρμα παιχνιδιών, είπε ότι σχεδίαζε να προσλάβει 300 ασκούμενους για το επόμενο καλοκαίρι – σχεδόν διπλάσιους από φέτος – και περίμενε περισσότερες από 50.000 αιτήσεις για αυτές τις θέσεις. Η Redfin, η οποία απασχολούσε 38 ασκούμενους αυτό το καλοκαίρι, είπε ότι ακύρωσε το πρόγραμμα για το επόμενο έτος.

  Υπάρχουν ακόμα καλές θέσεις εργασίας για φοιτητές πληροφορικής και το πεδίο μεγαλώνει. Μεταξύ 2021 και 2031, η απασχόληση για προγραμματιστές λογισμικού και δοκιμαστές αναμένεται να αυξηθεί κατά 25%, φτάνοντας σε περισσότερες από 411.000 νέες θέσεις εργασίας, σύμφωνα με προβλέψεις του Γραφείου Στατιστικών Εργασίας . Αλλά πολλές από αυτές τις θέσεις εργασίας είναι σε τομείς όπως τα οικονομικά και η αυτοκινητοβιομηχανία.

  Η Helen Dong, 21 ετών, τελειόφοιτος στην επιστήμη των υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon, έκανε πρακτική στο Meta δύο φορές, το 2021 και το 2022. Έτσι εξεπλάγη στο τέλος αυτού του καλοκαιριού, είπε, όταν δεν έλαβε πρόταση εργασίας. Οι πρόσφατες απολύσεις της Μέτα την ώθησαν να κάνει αίτηση για θέσεις εργασίας εκτός τεχνολογίας, σε αυτοκινητοβιομηχανίες και χρηματοοικονομικές εταιρείες. Τον περασμένο μήνα, δημοσίευσε βίντεο στο TikTok συμβουλεύοντας τους συνομηλίκους της να προσαρμόσουν τις προσδοκίες τους για την εργασία.

   

  Τελευταία Άρθρα

  spot_img

  Σχετικά Άρθρα