27.2 C
Athens
Saturday, June 10, 2023
More

  ΣΕΒΓΑΠ : «Απαράδεκτο» και «Κατάπτυστο» το νομοσχέδιο του ΥΠΑΑΤ για τον ΕΛΓΟ Δήμητρα

  Σκληρή ανακοίνωση εξέδωσε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανίων Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ) κατά του νομοσχεδίου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τον ΕΛΓΟ Δήμητρα, χαρακτηρίζοντάς το «απαράδεκτο» και «κατάπτυστο» και απαιτώντας την άμεση απόσυρσή του.
  Σημειώνεται ότι την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου έχει ζητήσει και ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας, αξιώνοντας την έναρξη μιας ουσιαστικής διαδικασίας διαβούλευσης με παραγωγικούς φορείς και εργαζόμενους.«Παρά τις προφορικές διαβεβαιώσεις του Υπουργού για τα ως άνω αυτονόητα, ο Υπουργός δεν ζήτησε ούτε μια φορά την άποψη του Συνδέσμου, με αποκορύφωμα την έκδοση αυτού του κατάπτυστου σε περιεχόμενο Νομοσχεδίου που αφορά την οργάνωση και λειτουργία του Οργανισμού ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.
  Οι απόλυτες διαβεβαιώσεις του Υπουργού ότι θα διαβουλευτεί με τον ΣΕΒΓΑΠ πριν την σύνταξή του, διαψευσθήκαν στην πράξη. Αποτέλεσμα αυτής της αλαζονικής τακτικής ήταν το ΥΠΑΑΤ να εκδώσει ένα απαράδεκτο νομοσχέδιο,που αφορά τον Οργανισμό ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, το οποίο αντί να επιλύει σοβαρότατα προβλήματα του χώρου, να τα επιδεινώνει και μάλιστα σε υπερθετικό βαθμό.
  Τον μείζονα αυτό κίνδυνο ο ΣΕΒΓΑΠ τον γνώρισε γραπτώς τόσο στο γραφείου του πρωθυπουργού όσο και του Υπουργού Επικρατείας ζητώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου και την επανέκδοσή του μόνο αν ακολουθηθούν όλα τα στάδια της διαβούλευσης. Δυστυχώς όμως αντ’ αυτού το νομοσχέδιο κατατέθηκε για ψήφιση στην Βουλή ως έχει, αποδεικνύοντας ότι η αλαζονεία του ΥΠΑΑΤ δεν περιορίζεται μόνο στα σύνορά του», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΕΒΓΑΠ, κάνοντας λόγο για ενα νομοσχέδιο που σχεδόν σε κάθε του άρθρο κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση.
  Οι διαφωνίες του ΣΕΒΓΑΠ

  Εξηγώντας τις ενστάσεις του επί του
  νομοσχεδίου, ο ΣΕΒΓΑΠ σημειώνει: «Επιγραμματικά, όχι μόνο δεν προάγει το αυτονόητο της μιας και μόνο αρχής ελέγχου χωρίς επικαλύψεις, καθυστερήσεις αποφάσεων και υψηλό κόστος λειτουργίας αλλά απεναντίας έχει διασπάσει τις αρχές με αλληλοκαλυπτομενες αρμοδιότητες και αδυναμία ουσιαστικού ελέγχου.
  Τις εισφορές των μελών του Συνδέσμου και των κτηνοτρόφων, που ετησίως συμποσούνται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ, και οι οποίες έχουν αποθεματοποιηθει στα ταμεία του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ σε πολλές δεκάδες εκατομμύριων ευρώ, παρανόμως οικειοποιείται και χρησιμοποιεί προς κάθε αλλότρια δραστηριότητα του Οργανισμού ενώ προορίζεται μόνο ανταποδοτικά, δηλαδή μόνο για δράσεις που αφορούν την περεταίρω ανάπτυξη και εξυγίανση του κλάδου μας.
  Αυτή είναι μια όχι μόνο επαίσχυντη επιλογή αλλά και τελεολογικά παράνομη. Το νομοσχέδιο αποδεικνύει ότι ο συντάκτης του και κατ επέκταση το Υπουργείο δεν έχει την παραμικρή ιδέα πως πραγματοποιούνται αποτελεσματικοί έλεγχοι της αγοράς παρότι έχει στην διάθεσή του τα μοντέλα ελέγχων που εφαρμόζουν οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες με υποπολλαπλάσιο κόστος και πολλαπλάσια αποτελεσματικότητα.
  Το ΥΠΑΑΤ ζει στον προηγούμενο αιώνα περιορίζοντας τους ελέγχους μόνο στην ελληνική επικράτεια όταν η πλειοψηφία ορισμένων πολύ βασικών και σημαντικών προϊόντων (όπως η Φέτα) κατά κανόνα εξάγονται παρά καταναλώνονται εγχωριως».
  Προαναγγέλλει προσφυγή στη
  Δικαιοσύνη
  Καταλήγοντας, ο ΣΕΒΓΑΠ διαμηνύει ότι
  σε περίπτωση που το νομοσχέδιο δεν αποσυρθεί, θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Τονίζει συγκεκριμένα:
  «Επειδή το εν λόγω νομοσχέδιο θα δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στον κλάδο μας, ενώ ήταν η μεγάλη ευκαιρία επίλυσής των ήδη υπαρχόντων, κι επειδή κανείς δεν έχει δικαίωμα να υπονομεύει την ανάπτυξη και το μέλλον αυτού του κλάδου και της χώρας μας γενικότερα, ο ΣΕΒΓΑΠ, ζητά την απόσυρσή του, διαφορετικά θα προσφύγει δικαστικά για την κατοχύρωση των αυτονόητων και την αποκατάσταση της νομιμότητας».

  Τελευταία Άρθρα

  spot_img

  Σχετικά Άρθρα