Αποκλιμακώνονται οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ στον απόηχο των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ που υποχώρησε περισσότερο του αναμενόμενου το Νοέμβριο. Αυτή η εξέλιξη πυροδοτεί ελπίδες ότι η FED θα επιβραδύνει τις αυξήσεις της στα επιτόκια.
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ αυξήθηκε 7,1% σε ετήσια βάση το Νοέμβριο από 7,7% του Οκτωβρίου και 7,3% που προσδοκούσαν αναλυτές.
Οι τιμές των κρατικών ομολόγων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού επιδόθηκαν σε ράλι καθώς οι επενδυτές εξέλαβαν τα νέα στοιχεία ως ένδειξη ότι η Fed διαχειρίζεται τον πληθωρισμό και ότι ο πόνος που έχουν προκαλέσει οι αυξανόμενες τιμές καταναλωτή και οι επιτοκιακές αυξήσεις τζάμπο ενδεχομένως να τελειώσει σύντομα.
«Η μακροπρόθεσμη εικόνα είναι ότι οι κεντρικές τράπεζας αρχίζουν σταδιακά να κερδίζουν τη μάχη κατά του πληθωρισμού, παρά το γεγονός ότι καθυστέρησαν να αντιδράσουν. Αυτό σημαίνει ότι οι μακροπρόθεσμες αποδόσεις μπορεί να αποκλιμακωθούν», αναφέρει ο Florian Ielpo της Lombard Odier Asset Management.
Αναλυτές της Morgan Stanley θεωρούν ότι τα σημερινά στοιχεία για τον πληθωρισμό θα ενθαρρύνουν την Φέντεραλ Ριζέρβ να μειώσει ακόμη περισσότερο τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων στις 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Φεβρουαρίου και να σταματήσει εκεί, βλέποντας πλέον το τερματικό επιτόκιο σε ένα επίπεδο 4,5% έως 4,75%.
Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς αποκλιμακώθηκε κατά έξι μονάδες βάσης, στο 1,87%, αρκετά χαμηλότερα από το υψηλό 11 ετών, του 2,53% που άγγιξε τον Οκτώβριο. Κατά εννέα μονάδες βάσης υποχώρησε και η απόδοση του διετούς γερμανικού στο 2,10%.
Η αντιστροφή της καμπύλης των γερμανικών κρατικών ομολόγων συνεχίζεται με το χάσμα μεταξύ διετών και 10ετών στις -24 μονάδες βάσης, αφού είχε φθάσει στις -30 στην αρχή της συνεδρίασης, που αποτελεί το μεγαλύτερη αρνητικό χάσμα από τον Οκτώβριο του 1992. Η αντιστροφή της καμπύλης σημαίνει ότι η ΕΚΤ θα κάνει μία παύση στις επιτοκιακές της αυξήσεις ενδεχομένως και εντός του 2023 καθώς ο πληθωρισμός θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται με πιο γρήγορο ρυθμό.
Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς περιορίστηκε 10 μονάδες βάσης, στο 3,72% με το spread έναντι των αντίστοιχων γερμανικών να διαμορφώνεται στις 184 μονάδες βάσης. Στην ελληνική αγορά, δεν σημειώθηκε αξιόλογη μεταβολή, με την απόδοση του 10ετούς στο 3,94%, με μικρή αποκλιμάκωση και με το spread στις 209 μονάδες βάσης. Στην πενταετία, το κόστος δανεισμού παρέμεινε σταθερό στο 2,96%.