20.7 C
Athens
Tuesday, October 3, 2023
More

  Προχωρούν οι διαδικασίες για το όριο χρέους – Ο Biden καλεί τους νομοθέτες να στηρίξουν το νομοσχέδιο

  Ο Λευκός Οίκος και οι ηγέτες των Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο επιτάχυναν τις προσπάθειες άσκησης πίεσης για να κερδίσουν την έγκριση μιας συμφωνίας για την αποτροπή μιας χρεοκοπίας των ΗΠΑ, καθώς οι περιβαλλοντολόγοι, τα “γεράκια” της άμυνας και οι συντηρητικοί σκληροπυρηνικοί καταδίκασαν τις παραχωρήσεις.

  Ο πρόεδρος Joe Biden καλεί προσωπικά τους νομοθέτες να στηρίξουν το νομοσχέδιο αυτό, ενώ μέλη του υπουργικού συμβουλίου και ανώτερα στελέχη του Λευκού Οίκου είχαν ήδη καλέσει τουλάχιστον 60 Δημοκρατικούς της Βουλής των Αντιπροσώπων μέχρι νωρίς το πρωί της Δευτέρας, δήλωσε αξιωματούχος των Δημοκρατικών.

  Ποτέ δεν λέω ότι είμαι σίγουρος για το τι θα κάνει το Κογκρέσο, αλλά αισθάνομαι πολύ καλά γι’ αυτό“, δήλωσε ο Biden στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα. “Έχω μιλήσει με πολλά μέλη. Μίλησα με τον McConnell. Μίλησα με ένα σωρό ανθρώπους. Και αισθάνομαι καλά. Θα το δούμε όταν ξεκινήσει η ψηφοφορία”, είπε, αναφερόμενος στον επικεφαλής της μειοψηφίας της Γερουσίας Mitch McConnell.

  Τόσο ο Biden όσο και ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Kevin McCarthy εξέφρασαν τη βεβαιότητα ότι θα συγκεντρώσουν τις απαραίτητες ψήφους. Και η έγκριση κέρδισε από νωρίς την υποστήριξη επιφανών μελών της μετριοπαθούς και πραγματιστικής πτέρυγας κάθε κόμματος.

  Το νομοσχέδιο καθορίζει την πορεία των ομοσπονδιακών δαπανών μέχρι το 2025 και θα αναστείλει το ανώτατο όριο του χρέους μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2025, αναβάλλοντας πιθανότατα μια νέα μάχη για την ομοσπονδιακή εξουσία δανεισμού μέχρι τα μέσα του ίδιου έτους. Σε αντάλλαγμα για τις ψήφους των Ρεπουμπλικάνων υπέρ της αναστολής, οι Δημοκρατικοί συμφώνησαν να περιορίσουν τις ομοσπονδιακές δαπάνες για τα επόμενα δύο χρόνια.

  Η ερμηνεία του Λευκού Οίκου για τα ανώτατα όρια τον κάνει να λέει στους νομοθέτες ότι η συμφωνία θα μειώσει τις δαπάνες κατά περίπου 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε μια δεκαετία, ενώ το GOP υποστηρίζει ότι η μείωση των δαπανών είναι διπλάσια.

  Τα futures των αμερικανικών χρηματιστηριακών δεικτών αυξήθηκαν και τα κρατικά ομόλογα σημείωσαν ράλι λόγω της αισιοδοξίας ότι το έθνος θα αποτρέψει μια χρεοκοπία. Η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε έως και 7 μονάδες βάσης στο 3,73%, από το υψηλό άνω των δύο μηνών του 3,86% την Παρασκευή.

  Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Mitt Romney από τη Γιούτα, ηγέτης μεταξύ των μετριοπαθών του κόμματός του, έγραψε σε δήλωσή του στο Twitter τη Δευτέρα ότι θα υποστηρίξει τη συμφωνία, λέγοντας ότι αποτρέπει μια χρεοκοπία “και την επακόλουθη οικονομική κατάρρευση” και περιορίζει τις δαπάνες.

  Η ηγετική ομάδα του Συνασπισμού Νέων Δημοκρατών, μια βασική ομάδα μετριοπαθών Δημοκρατικών της Βουλής των Αντιπροσώπων, υποστήριξε επίσης τη συμφωνία, με την πρόεδρο Annie Kuster από το New Hampshire να λέει ότι θα αποφύγει την “οικονομική κατάρρευση”, ενώ “θα αποτρέψει περικοπές σε βασικά προγράμματα”.

  Όμως ο ηγέτης των Δημοκρατικών της Βουλής των Αντιπροσώπων Hakeem Jeffries, η ομάδα του οποίου περιλαμβάνει μια μεγάλη και ανήσυχη προοδευτική πτέρυγα, δεν είχε προβεί σε καμία δημόσια δήλωση υποστήριξης μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας.

  Ο Biden δήλωσε ότι δεν ήταν σίγουρος αν θα μπορούσε να πείσει τους προοδευτικούς να υποστηρίξουν το νομοσχέδιο και ότι δεν έχει ακόμη μιλήσει με την πρόεδρο της Progressive Caucus Pramila Jayapal, Δημοκρατική της πολιτείας της Ουάσινγκτον.

  Η απάντηση είναι ότι δεν ξέρω. Έχω καλή σχέση με την Jayapal. Δεν είχα την ευκαιρία να της μιλήσω ακόμη“, δήλωσε ο Biden.

  Οι υποστηρικτές της συμφωνίας έχουν μόνο μια εβδομάδα για να περάσουν τη συμφωνία από το Κογκρέσο πριν από μια πιθανή χρεοκοπία στις 5 Ιουνίου που θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες.

  Ο McCarthy δήλωσε την Κυριακή ότι αναμένει ότι η πλειοψηφία των Ρεπουμπλικάνων θα ψηφίσει το υπό διαμόρφωση νομοσχέδιο, υπερασπιζόμενος το ως μια “μετασχηματιστική” κίνηση για τον περιορισμό των ομοσπονδιακών δαπανών, παρόλο που “ίσως δεν κάνει τα πάντα για όλους”.

  Ο πρόεδρος της Βουλής δήλωσε ότι θα περιμένει τουλάχιστον μέχρι την Τετάρτη για την ψηφοφορία στη Βουλή, τηρώντας έναν κανόνα που απαιτεί την ανάρτηση του κειμένου της νομοθεσίας 72 ώρες νωρίτερα. Ο ηγέτης των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ, η αίθουσα του οποίου θα ασχοληθεί στη συνέχεια με το μέτρο, προειδοποίησε τους γερουσιαστές να είναι έτοιμοι να εργαστούν το Σαββατοκύριακο, εάν οι διαφωνούντες προβάλλουν διαδικαστικά εμπόδια για να καθυστερήσουν την ψηφοφορία.

  Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία Ron DeSantis βγήκε στο “Fox & Friends” το πρωί της Δευτέρας για να επικρίνει τη συμφωνία. “Η χώρα μας θα εξακολουθήσει να οδεύει προς τη χρεοκοπία”, είπε, υποτιμώντας τη συμφωνία για την επιβολή κυρώσεων “σε ένα τεράστιο ποσό δαπανών”.

  Ο πρώην πρόεδρος Donald Trump, αντίπαλος του DeSantis για το χρίσμα του GOP 2024, δεν έχει σχολιάσει δημοσίως τη συμφωνία από τότε που ανακοινώθηκε, αν και είχε προηγουμένως παροτρύνει τους ηγέτες του GOP στο Κογκρέσο να μην συμβιβαστούν και αντ’ αυτού να διακινδυνεύσουν μια χρεοκοπία.

  Η Sierra Club, μία από τις πιο γνωστές περιβαλλοντικές ομάδες της χώρας, προέτρεψε τη Δευτέρα να αντιταχθεί, επικαλούμενη διατάξεις που θα επιταχύνουν τις εγκρίσεις για έναν αγωγό φυσικού αερίου που διασχίζει τη Δυτική Βιρτζίνια και χρονικά όρια που θα επιβάλει στις περιβαλλοντικές αξιολογήσεις των ενεργειακών έργων.

  Οποιαδήποτε συμφωνία που επιχειρεί να επιταχύνει τον αγωγό Mountain Valley Pipeline για το φυσικό αέριο, που ανατρέπει τις θεμελιώδεις περιβαλλοντικές προστασίες και κάνει τη ζωή πιο δύσκολη για τους εργαζόμενους και τις οικογένειες που ήδη αγωνίζονται, είναι μια κακή συμφωνία για τη χώρα“, ανέφερε σε δήλωσή του ο Ben Jealous, εκτελεστικός διευθυντής της οργάνωσης.

  Ο εκπρόσωπος Raul Grijalva, ο κορυφαίος Δημοκρατικός στην Επιτροπή Φυσικών Πόρων της Βουλής των Αντιπροσώπων, δήλωσε ότι η συμφωνία “δίνει στους ρυπαίνοντες μια ασπίδα, επιδεινώνοντας αναπόφευκτα ένα ήδη απαράδεκτο status quo”.

  Ένας σύμβουλος των Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο δήλωσε ότι η δυσαρέσκεια υποβόσκει και μεταξύ των αμυντικών γερακιών του κόμματος.

  Ο γερουσιαστής Lindsey Graham της Νότιας Καρολίνας βγήκε την Κυριακή στο Fox News για να καταδικάσει την αύξηση των αμυντικών δαπανών κατά 3,3% στη συμφωνία ως ανεπαρκή, καθώς είναι χαμηλότερη από τον τρέχοντα ετήσιο πληθωρισμό του 5%.

  Οι δαπάνες κάτω από τον πληθωρισμό δεν χρηματοδοτούν πλήρως τον στρατό“, δήλωσε ο Graham.

  Η συμφωνία θα συγκρατήσει τις μη-ασφαλιστικές δαπάνες το επόμενο έτος στα σημερινά περίπου επίπεδα ή και χαμηλότερα.

  Το νομοσχέδιο δημιουργεί ένα ανώτατο όριο 886 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τις δαπάνες ασφαλείας και ένα ανώτατο όριο 704 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τις μη-ασφαλείς εγχώριες δαπάνες για το οικονομικό έτος 2024. Αυτά θα αυξηθούν σε 895 δισ. δολάρια και 711 δισ. δολάρια αντίστοιχα για το δημοσιονομικό έτος 2025.

  Υπάρχει διαφωνία σχετικά με το πώς ακριβώς αθροίζονται τα μαθηματικά. Ο Λευκός Οίκος λέει ότι με τη χρήση κινήσεων του προϋπολογισμού, το ανώτατο όριο μεταφράζεται σε 637 δισεκατομμύρια δολάρια για τις εγχώριες υπηρεσίες εκτός από τις υπηρεσίες για τους βετεράνους – μόλις 1 δισεκατομμύριο δολάρια λιγότερο από τα σημερινά επίπεδα. Αλλά το GOP λέει ότι το ποσό θα είναι 583 δισεκατομμύρια δολάρια, μια πολύ πιο απότομη μείωση.

  Ο Biden δήλωσε ότι ο στρατός θα είναι σε θέση να πάρει όσα χρήματα χρειάζεται.

  “Προφανώς, αν υπάρχει υπαρξιακή ανάγκη για πρόσθετη χρηματοδότηση, δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα είμαστε σε θέση να την πάρουμε, επειδή θα το κάνουμε από κοινού”, είπε.

  Τελευταία Άρθρα

  spot_img

  Σχετικά Άρθρα