19.3 C
Athens
Friday, April 19, 2024
More

    Πόσο έτοιμοι για το COP27 την Μεγάλη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα στην Αίγυπτο-Μια μέρα πριν εκδήλωση στο Ζάππειο

    Οι παγκόσμιοι ηγέτες θα συναντηθούν στο Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου στις 6 Νοεμβρίου για δύο εβδομάδες διαπραγματεύσεων για το κλίμα, καθώς τα έθνη αγωνίζονται να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου εν μέσω παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης, πολέμου στην Ευρώπη και αυξανόμενου πληθωρισμού.

    Η διάσκεψη συγκαλείται κάθε χρόνο από τα Ηνωμένα Έθνη. Στη σύνοδο κορυφής του περασμένου έτους στη Σκωτία , οι χώρες συμφώνησαν ότι πρέπει να κάνουν άμεσα περισσότερα για να αποτρέψουν μια επικίνδυνη άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας. Αλλά η γρήγορη δράση δεν έχει υλοποιηθεί και οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής – συμπεριλαμβανομένων των θανατηφόρων πλημμυρών στο Πακιστάν, της ξηρασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, του λιμού στην Αφρική και των κυμάτων καύσωνα σε όλη την Ευρώπη – είναι οδυνηρά γεγονότα χωρίς σταματημό.

    Οι εντάσεις μεταξύ των πλούσιων ρυπογόνων χωρών και των φτωχών εθνών που φέρουν το κύριο βάρος των κλιματικών επιπτώσεων σχετικά με το ερώτημα ποιος θα πρέπει να πληρώσει το κόστος της υπερθέρμανσης του πλανήτη αναμένεται να σηματοδοτήσει αυτή τη διάσκεψη, γνωστή ως COP27.

    Το συνέδριο θα διαρκέσει επίσημα από τις 6 Νοεμβρίου έως τις 18 Νοεμβρίου. Αλλά οι διαπραγματεύσεις για το κλίμα είναι περίφημα αμφιλεγόμενες, οπότε αναμένετε ότι θα προχωρήσουν σε υπερωρίες.

    Υπάρχουν δύο κύριοι χώροι για την εκδήλωση: η Μπλε Ζώνη και η Πράσινη Ζώνη. Η Μπλε Ζώνη, που εδρεύει στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο του Σαρμ ελ Σέιχ, ακριβώς νότια του κέντρου της πόλης, είναι όπου θα διεξαχθούν οι επίσημες διαπραγματεύσεις. Αυτός ο χώρος θα διαχειρίζεται τα Ηνωμένα Έθνη και υπόκειται στο διεθνές δίκαιο.

    Απέναντι από το δρόμο στον Βοτανικό Κήπο του Πάρκου Ειρήνης θα βρίσκεται η Πράσινη Ζώνη. Αυτή η περιοχή θα διοικείται από την αιγυπτιακή κυβέρνηση και θα είναι ανοιχτή στο κοινό.

    Το COP σημαίνει Διάσκεψη των Μερών, με τα «μέρη» να αναφέρονται στα 197 έθνη που συμφώνησαν στη Σύμβαση Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή το 1992.

    Περισσότεροι από 35.000 αντιπρόσωποι αναμένεται να παραστούν στην εκδήλωση, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου Μπάιντεν και περισσότερων από 100 αρχηγών κρατών, σύμφωνα με το όργανο του ΟΗΕ για το κλίμα.

    Η πρώτη COP έλαβε χώρα στο Βερολίνο το 1995, αφού μια κρίσιμη μάζα εθνών επικύρωσε τη σύμβαση για το κλίμα. Ήταν ένα ορόσημο και έθεσε τις βάσεις δύο χρόνια αργότερα για το Πρωτόκολλο του Κιότο, το οποίο εκείνη την εποχή ήταν μια παγκόσμια συμφωνία ορόσημο για το κλίμα.

    Αλλά το Πρωτόκολλο του Κιότο απαιτούσε μόνο τα πλούσια, βιομηχανικά κράτη να περιορίσουν τις εκπομπές, ενώ οι αναπτυσσόμενες χώρες – συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων αναδυόμενων οικονομιών όπως η Κίνα, η Ινδία και η Βραζιλία – θα μείωναν τις εκπομπές οικειοθελώς.

    Η Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών αντιτάχθηκε ομόφωνα και το ίδιο έκανε και ο Πρόεδρος Τζορτζ Μπους, ξεκινώντας σχεδόν δύο δεκαετίες διαμάχης για το ποια έθνη φέρουν τη μεγαλύτερη ευθύνη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Το 2015, η κυβέρνηση Ομπάμα έσπασε το αδιέξοδο οδηγώντας σχεδόν 200 χώρες να υπογράψουν την πρωτοποριακή συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα . Για πρώτη φορά, πλούσιες και φτωχές χώρες συμφώνησαν να δράσουν, αν και με διαφορετικούς ρυθμούς, για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

    Ελλάδα:Τα βασικά σημεία της   «Εθνικής Στρατηγικής Προώθησης Τεχνολογιών – Εφαρμογών Υδρογόνου και Ανανεώσιμων Αερίων» θα  παρουσιαστούν   την ερχόμενη Δευτέρα, σε εκδήλωση  που διοργανώνεται στο Ζάππειο για την  Ευρωπαϊκή Στρατηγική για το Υδρογόνο και την  Τράπεζα Υδρογόνου.

    Έτσι, μια ημέρα πριν  «κλειδώσουν» οι κατευθύνσεις  για την κλιμάκωση μιας παγκόσμιας οικονομίας υδρογόνου στο πλαίσιο συζήτησης που έχει προγραμματιστεί την Τρίτη στο πλαίσιο της 27ης διάσκεψης  των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (COP27), ο επικεφαλής της ελληνικής επιτροπής, καθηγητής Παντελής Κάπρος, θα μιλήσει για τη χάραξη Εθνικής Στρατηγικής. Παράλληλα, οι υπουργοί Ανάπτυξης και Κλιματικής Κρίσης κ.κ. Άδωνις Γεωργιάδης και Χρήστος Στυλιανίδης θα αναλύσουν τα σχέδια της κυβέρνησης ώστε η χώρα να καταστεί ενεργειακός κόμβος,  περιλαμβάνοντας στην …εξίσωση και το υδρογόνο.

     

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα