19.4 C
Athens
Friday, March 29, 2024
More

    Πώς ο καλαθοσφαιριστής Τσακ Τέιλορ κατάφερε να διαδώσει σε όλο τον κόσμο τα πασίγνωστα αθλητικά παπούτσια Converse All Star

    Έπρεπε να περάσουν 20 και πλέον χρόνια από τότε που ο Τζέιµς Νέισµιθ επινόησε ένα νέο άθληµα, την καλαθοσφαίριση, για να παρουσιαστεί, το 1917, το πρώτο εξειδικευµένο παπούτσι για µπάσκετ. Το όνοµα του δηµιουργού του ήταν Μαρκί Κονβέρς, όµως αυτός που θα του έδινε ζωή και θα κατάφερνε να το διαδώσει σε όλο τον κόσµο ήταν ένας παίκτης του µπάσκετ, ο Τσακ Τέιλορ.

    Ο Μαρκί Κονβέρς ήταν γενικός διευθυντής σε πολυκατάστηµα της Βοστόνης, όταν διάφορα προβλήµατα υγείας τον ανάγκασαν να αποσυρθεί. Κατάφερε να επανέλθει το 1887 και να ανοίξει µαζί µε έναν συνεταίρο µία αντιπροσωπεία πωλήσεων παπουτσιών. Όµως και αυτή τη φορά αναγκάστηκε να παραιτηθεί εξαιτίας της ασθενικής του κράσης και να αναρρώσει για αρκετά χρόνια στο κτήµα του. Τελικά, το 1908, σε ηλικία 46 ετών, επανακάµπτει και µε 250.000 δολάρια ιδρύει την εταιρεία παπουτσιών Converse, η οποία ήδη τον πρώτο χρόνο θα φθάσει να απασχολεί 350 υπαλλήλους και να παράγει 4.000 ζευγάρια χειµερινά παπούτσια από επεξεργασµένο λάστιχο.

    Η νεοσύστατη εταιρεία παρουσίασε εντυπωσιακό ρυθµό ανάπτυξης και σύντοµα, το 1915, κατασκεύασε το πρώτο παπούτσι για τένις. Δύο χρόνια αργότερα έκανε την εµφάνισή του το θρυλικό Converse All Star, το πρώτο επιτυχηµένο παπούτσι αποκλειστικά για καλαθοσφαίριση, το οποίο έµελλε να αποτελέσει χαρακτηριστικό του αµερικάνικου, και όχι µόνο, τρόπου ζωής.

    Τα All Star θα εξελισσόταν στο πιο επιτυχηµένο αθλητικό παπούτσι παγκοσµίως, µε τις πωλήσεις να ξεπερνούν ως τις µέρες µας τα 750 εκατ. ζευγάρια σε 144 χώρες. Όλα αυτά όµως δεν πρόλαβε να τα απολαύσει ο Μαρκί Κονβέρς, ο οποίος πέθανε το 1931 από καρδιακή προσβολή, ενώ οδηγούσε.

    Αυτός, πάντως, που άλλαξε τη µοίρα της εταιρείας δεν ήταν άλλος από τον Τσαρλς «Τσακ» Τέιλορ, έµπειρο καλαθοσφαιριστή, ο οποίος το καλοκαίρι του 1921 πήγε στο υποκατάστηµα της Converse στο Σικάγο, προκειµένου να προτείνει βελτιώσεις στο σχεδιασµό του All Star. Ο ίδιος, όπως και άλλοι καλαθοσφαιριστές της εποχής που έπαιζαν σε γήπεδα από τσιµέντο, είχε καταπονηµένα πόδια, τα οποία δεν προστατεύονταν επαρκώς από τα τότε αθλητικά παπούτσια. Εικάζεται ότι ο Κονβέρς εντυπωσιάστηκε τόσο πολύ από τον νεαρό αθλητή, που τον προσέλαβε ως πωλητή και «πρεσβευτή» της εταιρείας.

    Μέσα σε ένα χρόνο, οι υποδείξεις του Τέιλορ –που επιθυµούσε παπούτσια πιο ανθεκτικά, µε καλύτερη σόλα και µε υποστήριξη στον αστράγαλο που θα παρεχόταν από ένα «µαξιλαράκι»– είχαν ενσωµατωθεί στα All Star. Αυτά τα παπούτσια από το 1923 ανέγραφαν στα πλάγια το όνοµα αλλά και την υπογραφή του Τσακ Τέιλορ, καθιστώντας τον έτσι τον πρώτο άνθρωπο του οποίου το όνοµα θα βρισκόταν πάνω σε παπούτσι (σχεδόν 60 χρόνια πριν από τα Nike Air του Τζόρνταν), αλλά και τον πρώτο αθλητή που θα «υποστήριζε» ένα αθλητικό προϊόν.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα