Μέχρι πρόσφατα γνωρίζαμε πως ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης στην αγορά των NFTs ήταν το OpenSea. Το marketplace που παρουσίαζε τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών. Ωστόσο, τίποτα δεν μένει ίδιο για πολύ καιρό στον χώρο των crypto, πόσο μάλλον στον ακόμα πιο νέο χώρο των NFTs.
Πρώτα απ’ όλα, όμως, θα πρέπει να τονίσουμε το ανανεωμένο ενδιαφέρον που παρουσιάζει η αγορά των NFTs, καθώς οι πωλήσεις που πραγματοποιήθηκαν μόνο στο blockchain του Ethereum ξεπέρασαν σε αξία το 1 δισεκατομμύριο δολάρια, για πρώτη φορά από τον Μάιο του 2022. Με μία διαφορά, όπως προαναφέραμε. Ότι αυτή τη φορά δεν είναι το OpenSea ο χώρος όπου έγιναν οι περισσότερες αγοραπωλησίες.
Ποιος ξεπέρασε τους μέχρι πρόσφατα αδιαφιλονίκητους ηγέτες του χώρου; Η πλατφόρμα Blur, που εμφάνισε για τρίτο συνεχόμενο μήνα περισσότερες πωλήσεις από το OpenSea, παρόλο που -τουλάχιστον για την ώρα- έχει λιγότερους χρήστες.
Σε μεγάλο βαθμό αυτό αποδίδεται στην πολιτική του Blur, το οποίο κυκλοφόρησε το πολυαναμενόμενο token του μοιράζοντας δωρεάν (airdrop) περίπου 360 εκατομμύρια νομίσματα Blur στους χρήστες ή περίπου το 12% της συνολικής προσφοράς. Οι ανταμοιβές δίνονται σε όσους χρησιμοποιούν αποκλειστικά την πλατφόρμα Blur.
Γι’ αυτό αρκετοί υπέθεσαν πως, μετά το κίνητρο της απόκτησης δωρεάν tokens, η συναλλακτική δραστηριότητα στο Blur θα υποχωρούσε. Ωστόσο, ο όγκος συνέχισε να ανεβαίνει. Το πρόβλημα όμως εστιάζεται αλλού. Στο ότι ανάμεσα στις πωλήσεις, αρκετές χαρακτηρίζονται ύποπτες!
Και γι’ αυτό η CryptoSlam, η γνωστή πλατφόρμα παρακολούθησης των πωλήσεων NFT, ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα αφαιρέσει από το συνολικό ποσό συναλλαγές Blur αξίας 577 εκατ. δολαρίων. Απ’ ό,τι ισχυρίζονται οι άνθρωποί της, αυτό το ποσό χρησιμοποιήθηκε για τη χειραγώγηση της αγοράς. Η πλατφόρμα ανέφερε επίσης ότι θα φιλτράρει τις μελλοντικές συναλλαγές, αποκλείοντας αυτές που αποκλείει ένας αλγόριθμος ως ύποπτες πωλήσεις.
Από πού έβγαλαν αυτό το συμπέρασμα; Τα δεδομένα που μελετούν μέσα στο blockchain δείχνουν ότι η αύξηση του όγκου συναλλαγών στο Blur τροφοδοτείται κυρίως από φάλαινες, δηλαδή λογαριασμούς με μεγάλες ποσότητες, που πραγματοποιούν συχνές αγοραπωλησίες. Απ’ ό,τι αναφέρουν, πωλούσαν NFTs στον εαυτό τους χρησιμοποιώντας διαφορετικά πορτοφόλια, προκειμένου να συγκεντρώσουν πόντους για να λάβουν περισσότερα νομίσματα Blur από το airdrop.
Το όφελός τους δεν είναι μόνο ότι σχεδιάζουν να λάβουν ανταμοιβές για το επόμενο airdrop, αλλά υπάρχουν υποψίες πως πρόκειται για ξέπλυμα χρήματος. Το Blur, από την πλευρά του, το αρνείται. Επισημαίνει ότι μια άλλη πλατφόρμα επεξεργασίας δεδομένων, η Dune Analytics, ανιχνεύει πολύ μικρότερο ποσοστό ύποπτων συναλλαγών.
Γιατί διαφωνούν οι δύο εταιρείες ερευνών; Επειδή χρησιμοποιούν διαφορετικά κριτήρια. Ποιος από τις δύο έχει δίκιο δεν γνωρίζουμε, αλλά γνωρίζουμε κάτι άλλο. Ότι η αγορά των NFTs είναι ακόμα υπό διαμόρφωση. Κι έτοιμη να μας εκπλήξει (πάλι).
Κάπου εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε πως πριν από μια εβδομάδα είχαμε μια από τις μεγαλύτερες μαζικές πωλήσεις NFTs που έχουν υπάρξει ποτέ. Συγκεκριμένα, στις 24 Φεβρουαρίου μια «φάλαινα» γνωστή ως Μachi Big Brother πούλησε 1.010 κομμάτια για 11.680 Ethereum ή σχεδόν 19 εκατ. δολάρια σε διάστημα 48 ωρών. Ανάμεσά τους πουλήθηκαν 90 Board Cape Yacht Club, 191 Mutant Ape Yacht Club και άλλα.
Ωστόσο, ο Machi Big Brother αγόρασε αμέσως 991 NFTs, κάτι που θα μπορούσε να αποδοθεί στην κατοχύρωση κάποιων κερδών ή ενδεχομένως σε ξέπλυμα ή ακόμα και σε χειραγώγηση της αγοράς.
Του Βασίλη Παζόπουλου