27.2 C
Athens
Saturday, June 10, 2023
More

  Ποιος οδηγεί το ράλι των μετοχών;

  Το ανώτατο όριο του χρέους κυριαρχεί στα σημερινά πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Την ώρα αυτή, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Kevin McCarthy έχει δηλώσει επίσημα ότι το όριο δανεισμού της αμερικανικής κυβέρνησης πρέπει να αυξηθεί αυτή την εβδομάδα για να αποφευχθεί η χρεοκοπία. Η θεωρία των πολιτικών παιγνίων είναι όλο και πιο συναρπαστική.

  Δεν είναι το μόνο ανώτατο όριο που απασχολεί τις αγορές. Οι αριθμοί και οι γραμμές στα διαγράμματα δεν θα έπρεπε να έχουν σημασία, μόνο που συχνά έχουν. Βραχυπρόθεσμα, οι αγορές αφορούν κύματα ψυχολογίας και εμπιστοσύνης. Συγκεκριμένα ορόσημα μπορούν να προικιστούν με σημασία, και αυτό μπορεί να γίνει αυτοεκπληρούμενο. Δεν έχει μεγάλη σημασία ο αριθμός 4.200 για τον δείκτη S&P 500. Έχει βρεθεί σε υψηλότερα επίπεδα από αυτό. Αλλά από τον περασμένο Αύγουστο, φαίνεται να αποτελεί ένα ανώτατο όριο. Ο δείκτης διαπραγματεύεται για λίγο πάνω από το όριο αυτό εδώ και αρκετές ημέρες, αλλά δεν κατάφερε να κλείσει εκεί:

  Η διάσπαση από ένα εύρος μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στην ψυχολογία της αγοράς. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με αποτυχημένα ξεσπάσματα. Υπάρχει μια δόση νευρικότητας σχετικά με την ανάληψη αυτών των επιπέδων. Επιπλέον, η κοινότητα των αναλυτών στρατηγικής της Wall Street είναι προετοιμασμένη για την πτώση του S&P 500 από εδώ μέχρι το τέλος του έτους. Η τελευταία της δημοσκόπηση σε 23 στρατηγικούς αναλυτές, που δημοσιεύθηκε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, βρήκε μια μέση πρόβλεψη για το τέλος του έτους στις 4.017 μονάδες, με διάμεσο τις 4.000 μονάδες. Οι προβλέψεις των αναλυτών τείνουν να παρασύρονται προς τα πάνω από τις ισχυρές επιδόσεις, αλλά εξακολουθούν αυτή τη στιγμή να προβλέπουν πτώση σχεδόν 5%. Έτσι, το φλερτ με ένα νέο υψηλό δεν έχει δημιουργήσει ακόμη μεγάλη αισιοδοξία μεταξύ των διαχειριστών περιουσιακών στοιχείων.

  Πολλοί τρομάζουν από την απόλυτη στενότητα του ράλι. Δεν είναι ασυνήθιστο μερικές μεγάλες μετοχές να κυριαρχούν κάθε φορά, αλλά η ανάπτυξη των FANGs (μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες, ακρωνύμιο για το Facebook (META) , Amazon.com (AMZN) , Netflix (NTFLX) και Google (GOOG)) είναι πραγματικά πρωτοφανής. Απόλαυσαν μια τεράστια άνθηση κατά τη διάρκεια του έτους κλειδώματος του 2020, όταν θεωρήθηκε ότι προσφέρουν μοναδική προστασία από την πανδημία. Οι μικρότερες εταιρείες, που θεωρήθηκαν πολύ πιο ευάλωτες, έμειναν πολύ πίσω.

  Μετά από μια κορύφωση σε σχέση με τις μικρές κεφαλαιοποιήσεις του δείκτη Russell 2000 τον Σεπτέμβριο του 2020, φάνηκε ότι κάποια κανονικότητα επέστρεφε, καθώς οι FANG έχαναν σταθερά έδαφος. Αυτό εξαλείφθηκε τους τελευταίους έξι μήνες, και έχουν σημειώσει νέο συγκριτικό υψηλό:

  Για να είμαστε σαφείς, είναι πολύ ασυνήθιστο για τις μετοχές μικρότερης κεφαλαιοποίησης να υπολείπονται τόσο πολύ αν οι μετοχές έχουν πραγματικά πιάσει πάτο και έχουν περάσει στο πρώτο στάδιο μιας ανοδικής αγοράς. Πράγματι, αν τα χαμηλά του περασμένου Οκτωβρίου για τον S&P 500 ήταν πράγματι το κατώτατο σημείο, πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου στενή ανάκαμψη, η οποία οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά σε μια μικρή ομάδα μετοχών. Τα ακόλουθα στατιστικά στοιχεία προέρχονται από τον Jonathan Krinsky της BTIG LLC:

  “Από τις εννέα σημαντικές μειώσεις από το 1995, το μέσο ποσοστό των μετοχών του Russell 3000 που διαπραγματεύονταν πάνω από τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών τους στο σημείο των 150 ημερών μετά τον πυθμένα ήταν 70% (ελάχιστο 56%, μέγιστο 88%). Στο σημείο των 150 ημερών μετά το χαμηλό του Οκτωβρίου του 22, το ποσοστό αυτό ήταν μόλις 36%. Με άλλα λόγια, θα ήταν μακράν το πιο αδύναμο εύρος τόσο μακριά από ένα σημαντικό κατώτατο σημείο οποιασδήποτε νέας ανοδικής τάσης τα τελευταία ~30 χρόνια.”

  Γενικά, όταν οι αγορές ξεκινούν μια διαρκή άνοδο, χρειάζονται πολύ περισσότερες μετοχές για να συμμετάσχουν.

  Ένας τρόπος για να εξηγηθεί αυτό είναι ως μια γιγαντιαία αντίδραση στις τοποθετήσεις των διαχειριστών κεφαλαίων από το τέλος του 2022. Σύμφωνα με τον Patrick Palfrey, στρατηγικό αναλυτή μετοχών της Credit Suisse AG στη Νέα Υόρκη, οι τέσσερις μετοχές που είχαν υποτιμηθεί περισσότερο από τους διαχειριστές χαρτοφυλακίων στην αρχή του τρέχοντος έτους ήταν οι Apple Inc., Microsoft Corp., Tesla Inc., Amazon.com Inc. και Nvidia Corp. Ενώ ο ίδιος ο S&P 500 έχει αυξηθεί κατά 9,9% για το έτος και οι “mega caps” (οι 10 μεγαλύτερες μετοχές) έχουν κερδίσει 24,5%, αυτές οι πέντε μετοχές έχουν κερδίσει 39,4%. Έχοντας υποχωρήσει περισσότερο από 24% σε σχέση με τον υπόλοιπο S&P από τις 16 Αυγούστου μέχρι το τέλος του περασμένου έτους, έχουν ανακάμψει για να ανακτήσουν σχεδόν όλο αυτό το ποσό το 2023:

  Μεγάλο μέρος του περσινού ξεπουλήματος οφείλεται στην πολλαπλή υποχώρηση, καθώς η άνοδος των επιτοκίων ανάγκασε τους επενδυτές να παραδεχτούν ότι οι μετοχές ήταν υπερβολικά υψηλά αποτιμημένες. Αυτό είχε μεγάλη σχέση με την απόφαση να υποτιμηθούν τα συγκεκριμένα ονόματα, επειδή ήταν εξαιρετικά ακριβά. Οι πέντε μεγάλες μετοχές απολάμβαναν κάποια στιγμή έναν πολλαπλασιαστή 40 φορές τα μελλοντικά κέρδη. Οι υποτιμήσεις των διαχειριστών κεφαλαίων το μείωσαν. Φέτος, οι αποτιμήσεις έχουν εκτοξευθεί και πάλι, ακόμη και όταν ο πολλαπλασιαστής για την υπόλοιπη αγορά παρέμεινε αμετάβλητος:

  Σχεδόν το σύνολο του ράλι του 2023 μπορεί να εξηγηθεί από τους επενδυτές που αποφάσισαν ότι έκαναν λάθος που αποχώρησαν από αυτές τις μετοχές και ότι έκαναν λάθος που τις θεωρούσαν πολύ ακριβές. Αυτή είναι η περίληψη του Palfrey:

  “Από τα υψηλά της αγοράς τον Αύγουστο του 2022 έως το τέλος του περασμένου έτους, οι 5 μεγαλύτερες υποτιμημένες μετοχές υστερούσαν σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά κατά -24,2% (-5,3% έναντι -29,5%). Για να το θέσουμε διαφορετικά, η υπεραπόδοσή τους κατά 36,7% (39,4% έναντι 2,7%) από έτος σε έτος είναι απλώς η αντιστροφή της αδυναμίας τους κατά την προηγούμενη περίοδο. Ενώ αυτά τα ονόματα είχαν πολλαπλασιαστή 34,0x τον περασμένο Αύγουστο και 24,4x στο τέλος του έτους, διαπραγματεύονται σήμερα με 33,6x, περίπου σε ευθυγράμμιση με το επίπεδο πριν από την πτώση και στο μέσο του ιστορικού τους εύρους. Επιπλέον, τα κέρδη ανά μετοχή αυτών των ονομάτων αναμένεται να αυξηθούν κατά 16,7% τους επόμενους 12 μήνες, έναντι 4,6% για τον υπόλοιπο S&P 500.”

  Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να ερμηνευτεί αυτό. Η αγορά μπορεί να συνειδητοποιεί με καθυστέρηση τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης. Η Nvidia και η Microsoft, ειδικότερα, αναμένεται να επωφεληθούν από αυτό.

  Είναι επίσης πιθανό το ράλι να οφείλεται σε μια ιδιορρυθμία των κινήτρων που δημιουργήθηκαν για τους ενεργούς διαχειριστές από την άνοδο της παθητικής επένδυσης και από τη συγκριτική αξιολόγηση. Εάν κρίνεστε σε σχέση με έναν δείκτη αναφοράς που περιλαμβάνει μια μεγάλη στάθμιση σε μερικές μεγάλες εταιρείες που είναι υψηλά αποτιμημένες, αυξάνεται η δυσκολία να υπεραποδώσετε ή να κάνετε οτιδήποτε για να ξεχωρίσετε από το κοπάδι, εκτός εάν τις υποτιμήσετε. Μόλις κάποιος αρχίσει να αγοράζει, αναλαμβάνει ο παράγοντας της αμηχανίας. Εάν τα χαμηλά βάρη σε μερικές μεγάλες εταιρείες αρχίζουν ξαφνικά να κάνουν την απόδοσή σας να φαίνεται απαίσια σε σύγκριση με τον δείκτη αναφοράς, τότε είναι καιρός να κάνετε αυτό που στην ορολογία της αγοράς είναι γνωστό ως “κυνήγι του beta” και να πέσετε με τα μούτρα σε αυτές τις κορυφαίες εταιρείες. Αυτό δημιουργεί στη συνέχεια ένα φαινόμενο δυναμικής. Και οι μετοχές αυτές είναι τόσο μεγάλες σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά που μετατοπίζουν ολόκληρο τον δείκτη αναφοράς.

  Υπάρχουν πολλά άλλα πράγματα που συμβαίνουν αυτή τη στιγμή, φυσικά, αλλά τα σημερινά νεύρα πάνω από το επίπεδο των 4.200 μονάδων προέρχονται σε μεγάλο βαθμό από ένα ράλι που πολλοί δεν περίμεναν, επικεντρωμένο σε μερικές εταιρείες που η κοινότητα της ενεργητικής διαχείρισης είχε χάσει. Είναι λογικό γι’ αυτούς να προσπαθούν να ενισχύσουν την ανταγωνιστική τους θέση όταν κρίνονται έναντι των ομοειδών τους, στοιβάζοντας σε αυτές τις μετοχές – παρόλο που πολλοί εξακολουθούν να πιστεύουν ότι είναι πολύ ακριβές και ότι η χρηματιστηριακή αγορά έχει έρθει πολύ μακριά, πολύ γρήγορα.

  Καθώς η επένδυση έχει συχνά να κάνει με την πρόβλεψη των ενεργειών των άλλων, ένα αποφασιστικό κλείσιμο πάνω από τις 4.200 μπορεί να καταστήσει ορθολογικό το να εισρεύσουν ακόμη περισσότερο στην αγορά. Είναι σύνηθες να αποκαλείται το ράλι μετά την Παγκόσμια Οικονομική Κρίση ως το πιο μισητό στην ιστορία. Αυτό το συγκεκριμένο μπορεί τώρα να το πλησιάζει, τουλάχιστον μεταξύ των ενεργών διαχειριστών.

  Τελευταία Άρθρα

  spot_img

  Σχετικά Άρθρα