20.8 C
Athens
Thursday, March 28, 2024
More

    Πληθαίνουν ξανά οι θεωρίες συνωμοσίας για την προέλευση του κορωνοϊού

    Μετά από τρία χρόνια πανδημίας και εκατομμύρια θανάτους από τον κορωνοϊό, η προέλευση του ιού παραμένει μυστήριο. Όπως συμβαίνει συχνά με τα μυστήρια, μία αφορμή αρκεί για να πυροδοτήσει πολλές θεωρίες για την εξήγησή τους.

    Στη συγκεκριμένη περίπτωση, αφορμή για τις νέες θεωρίες συνωμοσίας στάθηκε το άρθρο που δημοσιεύθηκε την Κυριακή στη Wall Street Journal, σύμφωνα με το οποίο το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας έχει εκτιμήσει, με χαμηλό βαθμό βεβαιότητας, ότι η πανδημία οφείλεται σε ακούσια διαρροή από εργαστήριο της Γουχάν. 

    Σύγκρουση εκτιμήσεων

    Η έκθεση δεν έχει δημοσιοποιηθεί και οι αξιωματούχοι της Ουάσινγκτον τονίζουν πως για την προέλευση υπάρχει διχογνωμία μεταξύ των αμερικανικών υπηρεσιών.

    «Το FBI εκτιμά ήδη εδώ και κάποιο καιρό ότι η πανδημία πολύ πιθανό να οφείλεται σε ένα περιστατικό σε εργαστήριο της Ουχάν», δήλωσε ο διευθυντής του FBI, Κρίστοφερ Ρέι χθες, Τρίτη σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Fox News.

    Όμως, άλλες υπηρεσίες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών διαφωνούν.

    Πολλοί επιστήμονες θεωρούν ως πιθανότερη εξήγηση πως ο κορωνοϊός που προκαλεί την Covid-19 μεταδόθηκε από ζώα στους ανθρώπους, πιθανότατα στη αγορά θαλασσινών Χουανάν της Γουχάν, σενάριο που υποστηρίζται από πλήθος μελετών και ερευνών.

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει διαμηνύσει πως, παρότι η προέλευση από ζώο παραμένει το επικρατέστερο σενάριο, η πιθανότητα της διαρροής από κινεζικό εργαστήριο πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω προτού αποκλειστεί.

    Οι άνθρωποι πρέπει να είναι ανοιχτόμυαλοι για τα στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν στην αξιολόγηση του υπουργείου Ενέργειας, σύμφωνα με την ιολόγο, Άντζελα Ρασμούσεν. Ωστόσο, όπως λέει, προσώρας και χωρίς τη δυνατότητα αξιολόγησης αυτών των στοιχείων που περιέχονται στην απόρρητη έκθεση, δεν υπάρχει λόγος να αμφισβητείται η εικασία της φυσικής προέλευσης του ιού. 

    «Μπορούμε να γνωρίζουμε και γνωρίζουμε αυτό που δείχνουν τα επιστημονικά στοιχεία. Τα διαθέσιμα στοιχεία εξακολουθούν να δείχνουν εμφάνιση ζωονοσογόνων στην αγορά της Χουανάν» σημειώνει.

    Εκτόξευση θεωριών συνωμοσίας 

    Ωστόσο, πολλοί από αυτούς που επικαλούνται ως επιχείρημα δικαίωσής τους τη νέα έκθεση, αγνοούν τα επιστημονικά στοιχεία του και γενικεύουν, αποδίδοντας στους ειδικούς λανθασμένες εκτιμήσεις κι αποφάσεις.

    «Το κλείσιμο των σχολείων ήταν μια αποτυχημένη και καταστροφική πολιτική. Οι μάσκες ήταν αναποτελεσματικές και βλαβερές. Η Covid προήλθε από εργαστήριο. Ό,τι λέγαμε εμείς οι σκεπτικιστές, επαληθεύεται» έγραψε μια γυναίκα σε tweet το οποίο είχε πάνω από 300.000 προβολές. 

    Από την Κυριακή που δημοσιεύτηκαν οι αποκαλύψεις της WSJ, οι θεωρίες συνωμοσίας εκτοξεύτηκαν, σύμφωνα με ανάλυση της Zignal Labs, μιας οργάνωσης με έδρα το Σαν Φραντσίσκο που εξειδικεύεται στην αξιολόγηση μιντιακών πληροφοριών.

    Ενώ η θεωρία της διαρροής από το εργαστήριο διακινείται στο διαδίκτυο από τότε που ξεκίνησε η πανδημία, οι αναφορές σ’αυτήν εκτοξεύτηκαν κατά 100.000% τις τελευταίες 48 ώρες, μετά την αποκάλυψη της έκθεσης του υπουργείου Ενέργειας, σύμφωνα με την ανάλυση της Zignal που συλλέγει και συνδυάζει στοιχεία από μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μπλογκ και ιστοτόπους.

    Πολλοί από τους συνωμοσιολόγους συμφωνούν μεταξύ τους, άλλοι αλληλοδιαψεύδονται. Σε τουίτ της χθες, Τρίτη, η ακροδεξιά βουλεύτρια Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν αποκάλεσε την Covid-19 «ένα βιολογικό όπλο φτιαγμένο από τον άνθρωπο στην Κίνα», με έναν ακόλουθό της να της απαντά «Φτιάχτηκε στην Ουκρανία». 

    «Με τόσα πολλά ερωτήματα να παραμένουν αναπάντητα για ένα παγκόσμιο γεγονός που έχει στοιχίσει τόσες ζωές και ανατρέψει ακόμα περισσότερες, δεν προκαλεί έκπληξη πως η Covid-19 προκαλεί ακόμα τόσο θυμό και παραπληροφόρηση» σημειώνει ο Μπρετ Σάφερ, συνεργάτης της Alliance for Securing Democracy (ASD), μιας οργάνωσης που καταγράφει την κυβερνητική προπαγάνδα.

    «Η πανδημία διατάραξε πολύ τις ζωές όλων. Η ένταση των συναισθημάτων για την Covid δεν ξέρω αν ποτέ εξαφανιστεί. Κι όμως, όποτε προκύψει κάτι νέο, δίνει νέα ζωή σε παράπονα και απογοητεύσεις, πραγματικές ή φανταστικές» λέει ο ίδιος.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα