20.2 C
Athens
Tuesday, October 3, 2023
More

  Πλήγμα για τον Σόλτς – Παραίτηση Λαμπρεχτ

  Η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Κριστίν Λάμπρεχτ παραιτήθηκε μετά από μια σειρά σφαλμάτων και ημερών από υπόνοιες  για το μέλλον της, ένα πλήγμα για την κυβέρνηση του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς καθώς σταθμίζει κρίσιμες αποφάσεις για τον εξοπλισμό της Ουκρανίας.

  Η Λάμπρεχτ ζήτησε να απαλλαγεί από τη θέση της στο υπουργικό συμβούλιο, κατηγορώντας τις έντονες αναφορές των μέσων ενημέρωσης ως απαράδεκτη απόσπαση της προσοχής και ο Σολτς αποδέχτηκε το αίτημα και σεβάστηκε την απόφαση, δήλωσε η κυβέρνηση .

  Ο Γερμανός ηγέτης θα προτείνει έναν αντικαταστάτη για την συνάδελφό σοσιαλδημοκράτη «αμέσως», αν και αυτό είναι απίθανο να συμβεί πριν από την Τρίτη, δήλωσε η Κριστιάνε Χόφμαν, αναπληρώτρια εκπρόσωπος του Σολτς, στην τακτική κυβερνητική συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο. Η Λάμπρεχτ θα παραμείνει στη θέση του μέχρι να οριστεί διάδοχος από τον ομοσπονδιακό πρόεδρο, πρόσθεσε ο Χόφμαν.

  Μεταξύ των πιθανών υποψηφίωνεμπειρογνώμονας του SPD Eva Hoegl, ο επικεφαλής του προσωπικού της καγκελαρίας του Scholz, Wolfgang Schmidt και ο υπουργός Εργασίας Hubertus Heil. Οι Saskia Esken και Lars Klingbeil του SPD έχουν επίσης κατονομαστεί, καθώς και ο πρώην αρχηγός του SPD Andrea Nahles, ο οποίος επί του παρόντος διευθύνει το ομοσπονδιακό γραφείο εργασίας.

  Η 57χρονη Λάμπρεχτ, εκπαιδευμένη δικηγόρος, τέθηκε υπό στενό έλεγχο λόγω έλλειψης στρατιωτικής εμπειρίας, με την κριτική να εντείνεται μετά από ένα κακώς εκτελεσμένο βίντεο την παραμονή της Πρωτοχρονιάς που φαινόταν να φωτίζει τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

   Ο Σολτς την είχε επιλέξει ως μία από τις αναπληρώτριές του όταν υπηρετούσε ως υπουργός Οικονομικών στην τελευταία θητεία της Άνγκελα Μέρκελ και είχε σταθεί στο πλευρό της τις τελευταίες εβδομάδες, ακόμη και όταν οι επικρίσεις αυξάνονταν.

  Η διαδικασία ήταν μη αναστρέψιμη. Αναφορές για την εκκρεμή παραίτησή της εμφανίστηκαν την Παρασκευή. Η κυβέρνηση αρνήθηκε να σχολιάσει για μέρες, αφήνοντας την αβεβαιότητα να κρέμεται. 

  Οι Σοσιαλδημοκράτες είναι υπεύθυνοι για τον ορισμό του διαδόχου και ο χρόνος πιέζει. Μια συνάντηση ανώτερων αξιωματούχων της άμυνας από συμμαχικά κράτη έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή στην αεροπορική βάση των ΗΠΑ στο Ramstein της Γερμανίας. Πριν από τη συγκέντρωση, η κυβέρνηση αναμένεται να λάβει απόφαση για τις παραδόσεις δεξαμενών.

  Ο Scholz έχει δεσμευτεί να διατηρήσει την ισότητα των φύλων όταν πρόκειται για υπουργικές θέσεις του SPD. Αυτό θα σήμαινε ότι είτε επιλέγει άλλη γυναίκα είτε εφαρμόζει ευρύτερο ανασχηματισμό στο υπουργικό συμβούλιο.

  Η αναταραχή σηματοδοτεί μια μεγάλη οπισθοδρόμηση για τον κυβερνών συνασπισμό και κινδυνεύει να διαταράξει τις αποφάσεις που είναι κρίσιμες για τη διεθνή προσπάθεια να αντισταθεί στο Κρεμλίνο. Η διοίκηση του Scholz αντιμετωπίζει αυξανόμενες πιέσεις να προμηθεύσει άρματα μάχης Leopard στην Ουκρανία αφού η Πολωνία και η Φινλανδία δήλωσαν ότι ήθελαν να στείλουν τα γερμανικής κατασκευής οχήματα μάχης. 

  Η Γερμανία αναμένεται να ρίξει την αντίστασή της και να προμηθεύσει Leopards στο Κίεβο εν μέσω ανησυχιών για νέες ρωσικές επιθέσεις την άνοιξη, σύμφωνα με αξιωματούχους που γνωρίζουν τον τρόπο σκέψης της κυβέρνησης. 

  Ο πόλεμος αποκάλυψε την κακή κατάσταση των ενόπλων δυνάμεων στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Η θέση του υπουργείου Άμυνας είναι συνήθως ένα δηλητηριασμένο δισκοπότηρο, με λίγους υπουργούς να μένουν πολύ στη θέση τους. Για να προσπαθήσει να αναστρέψει την πτώση της στρατιωτικής ισχύος της Γερμανίας, η κυβέρνηση του Scholz δημιούργησε ένα ειδικό ταμείο αξίας 100 δισεκατομμυρίων ευρώ (108 δισεκατομμύρια δολάρια). 

  Πριν εμφανιστούν αναφορές για την προγραμματισμένη αναχώρησή της, η Λάμπρεχτ την Παρασκευή έδωσε ελάχιστες ενδείξεις ότι ήταν έτοιμη να φύγει. Σε συνέντευξη Τύπου, είπε ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί τα νέα θωρακισμένα οχήματα μάχης Puma παρά τις πρόσφατες τεχνικές βλάβες.

  Τα προσόντα της πρώην υπουργού Δικαιοσύνης  αμφισβητήθηκαν ευρέως. 

  Τελευταία Άρθρα

  spot_img

  Σχετικά Άρθρα