22.9 C
Athens
Thursday, March 28, 2024

Πέρασε από έγκριση της Βουλής το ψήφισμα για το όριο χρέους των ΗΠΑ

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε τη νομοθεσία για το όριο του χρέους, η οποία διαμορφώθηκε από τον πρόεδρο Joe Biden και τον πρόεδρο Kevin McCarthy και η οποία θα επιβάλει περιορισμούς στις κρατικές δαπάνες μέχρι τις εκλογές του 2024 και θα αποτρέψει μια καταστροφική χρεοκοπία των ΗΠΑ.

Βουλευτές και από τα δύο κόμματα ενώθηκαν για να εγκρίνουν το νομοσχέδιο 314-117 το βράδυ της Τετάρτης, στέλνοντας το μέτρο στη Γερουσία προς εξέταση καθώς πλησιάζει η προθεσμία χρεοκοπίας. Η ψήφος εδραιώνει τη φήμη του Biden για ρεαλισμό και εργασία πέρα από τις κομματικές γραμμές, καθώς επιδιώκει μια δεύτερη θητεία και επιτρέπει στον McCarthy να διεκδικήσει την επιτυχία στην πρώτη του σημαντική δοκιμασία ως πρόεδρος της Βουλής.

Η συμφωνία κέρδισε την υποστήριξη των δύο τρίτων των Ρεπουμπλικάνων της Βουλής των Αντιπροσώπων, μια σημαντική ένδειξη εμπιστοσύνης για τον McCarthy, του οποίου η στενή πλειοψηφία των Ρεπουμπλικάνων τον καθιστά ευάλωτο σε προκλήσεις από δυσαρεστημένα μέλη. Αλλά το νομοσχέδιο έλαβε τελικά περισσότερες ψήφους από τη μειοψηφία των Δημοκρατικών παρά από την πλειοψηφία των Ρεπουμπλικάνων, γεγονός που οι συντηρητικοί επικριτές θα χρησιμοποιήσουν για να υποστηρίξουν ότι ο πρόεδρος έκανε μια κακή συμφωνία.

Το αποτέλεσμα σηματοδότησε μια σπάνια στιγμή διακομματικής συμφωνίας σε μια πικρά διχασμένη Ουάσινγκτον.

Ο Biden, ο οποίος παρακολούθησε την ψηφοφορία από την τηλεόραση, χαρακτήρισε το αποτέλεσμα της Βουλής των Αντιπροσώπων “καλά νέα για τον αμερικανικό λαό και την αμερικανική οικονομία“.

Οι επενδυτές έχουν ήδη κρίνει σε μεγάλο βαθμό ότι ο κίνδυνος χρεοκοπίας των ΗΠΑ έχει περάσει στο παρελθόν και στρέφουν την προσοχή τους σε άλλες αβεβαιότητες που είναι πιθανότερο να επηρεάσουν την ανάπτυξη, όπως μια άλλη πιθανή αύξηση των επιτοκίων της FED και ενδείξεις εξασθένησης της κινεζικής οικονομίας.

Το νομοσχέδιο για το χρέος θα απομακρύνει την απειλή μιας νέας κρίσης χρεοκοπίας για το υπόλοιπο της τρέχουσας θητείας του Biden, αναστέλλοντας το ανώτατο όριο του χρέους μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2025. Σε αντάλλαγμα, οι Δημοκρατικοί συμφώνησαν να περιορίσουν τις ομοσπονδιακές δαπάνες μέχρι το 2025, γεγονός που πιθανόν να επιβάλει κάποια περικοπή στις κυβερνητικές υπηρεσίες, δεδομένου του τρέχοντος ετήσιου πληθωρισμού 5%.

Η συμφωνία οδηγείται τώρα στη Γερουσία, όπου η έγκριση είναι σχεδόν βέβαιη και το μόνο ερώτημα είναι το χρονοδιάγραμμα. Ο ηγέτης των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία Mitch McConnell δήλωσε νωρίτερα την Τετάρτη ότι το μέτρο θα μπορούσε να ψηφιστεί ήδη από την Πέμπτη, λίγες ημέρες πριν από την προθεσμία της 5ης Ιουνίου για την αθέτηση της συμφωνίας.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή των Αντιπροσώπων, και τα δύο κόμματα έκαναν έναν γύρο νίκης. Ο McCarthy αποκάλεσε τη νομοθεσία “ένα βήμα προς τη μικρότερη κυβέρνηση”. Ο ηγέτης των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Hakeem Jeffries, δήλωσε ότι το κόμμα του κατάφερε να “σταματήσει τους ακραίους Ρεπουμπλικάνους MAGA από το να καταστρέψουν την οικονομία”.

Οι περιορισμοί των δαπανών στη συμφωνία μπορεί να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στα φυσικά πρόσωπα, ιδίως στους νέους απόφοιτους κολεγίων που θα πρέπει να συνεχίσουν τις πληρωμές των φοιτητικών δανείων και σε ορισμένους Αμερικανούς με χαμηλότερο εισόδημα που θα πληγούν από περιορισμούς παροχών ή περικοπές υπηρεσιών. Ωστόσο, οι αναλυτές της Morgan Stanley εκτιμούν ότι το σύνολο του πακέτου θα έχει “αμελητέο αντίκτυπο” στη συνολική οικονομία των ΗΠΑ, πιθανώς επιβραδύνοντας την ανάπτυξη το επόμενο έτος κατά μερικά δέκατα της ποσοστιαίας μονάδας.

Οι δύσκολες επιλογές σχετικά με τον τρόπο προσαρμογής των κυβερνητικών υπηρεσιών παραμένουν ως επί το πλείστον στο Κογκρέσο για να διαπραγματευτούν σε ξεχωριστά πακέτα δαπανών που θα πρέπει να υποβληθούν πριν από την έναρξη του επόμενου ομοσπονδιακού οικονομικού έτους την 1η Οκτωβρίου. Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου προβλέπει ότι τα ανώτατα όρια δαπανών θα απαιτήσουν περικοπές ύψους 64 δισεκατομμυρίων δολαρίων το επόμενο έτος, αν και οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου ισχυρίζονται ότι έχουν μια παράλληλη συμφωνία για την αντιμετώπιση των περισσότερων από αυτές τις περικοπές, που ουσιαστικά ισοδυναμεί με ένα συνολικό πάγωμα των δαπανών.

Παρόλα αυτά, η συμφωνία σηματοδοτεί ένα σημείο καμπής προς τον περιορισμό των κυβερνητικών δαπανών μετά από χρόνια ρεκόρ διάσωσης που σχετίζονται με το Covid και δύο πρωτοβουλίες που υπέγραψε ο Biden, οι οποίες απελευθέρωσαν μεγάλες κυβερνητικές επενδύσεις σε υποδομές και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Ακόμα κι έτσι, οι σκληροπυρηνικοί συντηρητικοί κατήγγειλαν τον συμβιβασμό ότι δεν ικανοποιεί τις απαιτήσεις των Ρεπουμπλικανών για βαθύτερες περικοπές δαπανών και αυστηρότερες απαιτήσεις εργασίας για τους δικαιούχους επισιτιστικής βοήθειας και άλλων βοηθημάτων κατά της φτώχειας.

Η οργή των ακραία συντηρητικών για τις παραχωρήσεις εγκυμονεί σοβαρό κίνδυνο για τον McCarthy, καθώς θα μπορούσε να εκδιωχθεί από τη θέση του ακόμη και από μια μικρή ομάδα Ρεπουμπλικάνων λόγω της στενής πλειοψηφίας του κόμματός του. Ο Ρεπουμπλικανός εκπρόσωπος Dan Bishop δήλωσε την Τρίτη ότι θα ζητήσει ψηφοφορία για την απομάκρυνση του προέδρου.

Οι προοδευτικοί Δημοκρατικοί εξοργίστηκαν επίσης για τις περικοπές δαπανών της συμφωνίας, τις διατάξεις που επιταχύνουν την αδειοδότηση ενεργειακών έργων και τις διευρυμένες απαιτήσεις εργασίας για τα ομοσπονδιακά κουπόνια τροφίμων. Η αναζωπύρωση του αχνού ενθουσιασμού για τον Biden που δείχνουν οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις για τους προοδευτικούς ψηφοφόρους του πυρήνα των Δημοκρατικών θα είναι κρίσιμη για την επανεκλογή του προέδρου.

Τελευταία Άρθρα