11.4 C
Athens
Saturday, April 20, 2024
More

    Πέφτουν οι υπογραφές για την αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ – Οι δεσμεύσεις Μπλίνκεν

    Αντίστροφα κυλά ο χρόνος για την υπογραφή, στις 16:30 σήμερα το απόγευμα ώρα Ελλάδος, της πενταετούς Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement -MDCA) μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας, ενταγμένης στον τρίτο γύρο Στρατηγικού Διαλόγου των δύο χωρών. Το νέο, διμερές σύμφωνο θα φέρει τις υπογραφές του επικεφαλής του State Department, Άντονι Μπλίνκεν και του Έλληνα ομολόγου του, Νίκου Δένδια, ο οποίος βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες στην Ουάσιγκτον, πραγματοποιώντας σειρά διπλωματικών επαφών, μεταξύ των οποίων και με εξέχοντα μέλη του Κογκρέσου.

    Στο περιεχόμενο της συμφωνίας περιλαμβάνονται σημαντικές δυνατότητες για τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις να αναπτυχθούν περαιτέρω σε ελληνικές περιοχές ενδιαφέροντος, δηλαδή στην Αλεξανδρούπολη, τη Σούδα, το Λιτόχωρο, το Στεφανοβίκειο και τη Λάρισα. Συγκεκριμένα, οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις θα αποκτήσουν επίσημη πρόσβαση για ασκήσεις στο πεδίο βολής του Λιτοχώρου, δικαίωμα μεταστάθμευσης στην 1η ΤΑΞΑΣ (Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού) στο Στεφανοβίκειο της Μαγνησίας και στρατωνισμό σε στρατόπεδα στην Αλεξανδρούπολη, εκτός από τις ήδη θεσμοθετημένες διευκολύνσεις στο ναύσταθμο της Σούδας, στην Κρήτη.

    Ειδικά για την Αλεξανδρούπολη, η γεωπολιτική της σημασία στην ευρύτερη περιοχή αναδεικνύεται έτι περισσότερο από τη Συμφωνία, καθώς θα αποτελέσει το βασικό φορέα υποδοχής των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων, ώστε να σταθμεύουν συστηματικά, προκειμένου να αναπτύσσουν επιχειρησιακές δραστηριότητες στην Ανατολική Ευρώπη. Υπενθυμίζεται ότι τον τελευταίο χρόνο έχουν εγκατασταθεί αμερικανικές δυνάμεις σε στρατόπεδα του Δ’ Σώματος Στρατού στην περιοχή και χρησιμοποιούν λιμενικές εγκαταστάσεις στην πόλη. «Η Ελλάδα αγρυπνά και προστατεύει τα σύνορά της» τόνισε, άλλωστε, στο χθεσινό χαιρετισμό του στην επετειακή εκδήλωση για τα 47 χρόνια της ΝΔ, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στέλνοντας πολλαπλά μηνύματα με αποδέκτες, τοποθετημένους στην Ανατολική Μεσόγειο και όχι μόνο.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα