14.1 C
Athens
Tuesday, March 21, 2023
More

  Παραμένει ισχυρή η αγορά εργασίας των ΗΠΑ

  Η αύξηση των θέσεων εργασίας επιταχύνθηκε τον περασμένο μήνα, προσθέτοντας πάνω από μισό εκατομμύριο στις μη γεωργικές μισθοδοσίες τον Ιανουάριο. Ειδικότερα, προστέθηκαν περίπου 517 χιλ. νέες θέσεις εργασίας, καταρρίπτοντας τις προβλέψεις των 185 χιλ. και σχεδόν διπλάσιες από τις +260 χιλ. του Δεκεμβρίου, οι οποίες αναπροσαρμόστηκαν από +223 χιλ.

  Το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε στο 3,4%, το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας από το 1969, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Glassdoor Daniel Zhao. Αυτό συγκρίνεται με το αναμενόμενο ποσοστό 3,6% και το 3,5% τον Δεκέμβριο.

  Ο αριθμός που ξεπέρασε τα όρια οδηγήθηκε από τα κέρδη στον τομέα της αναψυχής και της φιλοξενίας, των επαγγελματικών και επιχειρηματικών υπηρεσιών και της υγειονομικής περίθαλψης. Η απασχόληση αυξήθηκε επίσης στην κυβέρνηση, αντανακλώντας εν μέρει την επιστροφή των εργαζομένων από μια απεργία, ανέφερε το U.S. Bureau of Labor Statistics.

  Ο απροσδόκητα υψηλός αριθμός δείχνει ότι η οικονομία εξακολουθεί να έχει αρκετή δύναμη, πράγμα που σημαίνει ότι η FED είναι πιθανό να διατηρήσει τον τόνο της ως προς την επιφυλακτικότητα.

  Αυτή η έκθεση είναι σοκαριστική. Περίμενα ότι η οικονομία θα κέρδιζε λιγότερες θέσεις εργασίας. Προς το παρόν, προτιμώ να βλέπω τη θετική πλευρά. Ένας καλύτερος αριθμός θέσεων εργασίας ισοδυναμεί με μια πιο εύρωστη οικονομία“, δήλωσε ο συνεργάτης της SA, Victor Dergunov. Παρ’ όλα αυτά, η έκθεση αυτή δίνει στις μετοχές και σε άλλα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου την αφορμή για πωλήσεις”.

  Το σημαντικότερο συμπέρασμα από την από την έκθεση μισθοδοσίας του Ιανουαρίου είναι η προσαρμογή των μέσων ωριαίων αποδοχών σε ετήσια βάση για τον Δεκέμβριο από 4,6% σε 4,9%, και η πάνω από τις προβλεψεις αύξηση των μισθών για τον Ιανουάριο στο 4,4%.”, δήλωσε ο συνεισφέρων της SA Damir Tokic. “Αυτό υποστηρίζει μια πιο επιφυλακτική πολιτική της Fed και το σενάριο της σκληρής προσγείωσης στη συνέχεια“.

  Η πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον Μάρτιο εκτινάχθηκε στο 94,5% από 82,7% πιθανότητα την Πέμπτη, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME. Η πιθανότητα μιας ακόμη αύξησης των 25 μονάδων βάσης τον Μάιο αυξήθηκε στο 50,1% από 30% μια ημέρα νωρίτερα. Και αν και εξακολουθεί να είναι μικρή, η πιθανότητα μιας ακόμη αύξησης των επιτοκίων τον Ιούνιο αυξήθηκε στο 3,9% από 1,9% μια ημέρα νωρίτερα.

  Αυτή η αγορά εργασίας είναι ένας ζουρλομανδύας“, δήλωσε μέσω tweet ο Nick Bunker, διευθυντής οικονομικών ερευνών στην Indeed.

  Το ποσοστό συμμετοχής του εργατικού δυναμικού στο 62,4% σημείωσε άνοδο από 62,3% τον Ιανουάριο.

  Οι μέσες ωριαίες αποδοχές αυξήθηκαν κατά 0,3% Μ/Μ ακριβώς όσο αναμενόταν και χαμηλότερα από το +0,4% του προηγούμενου μήνα. Σε ετήσια βάση αυξήθηκαν κατά 4.4% ακριβώς όσο και έδειχναν οι προβλέψεις και χαμηλότερα από το προηγούμενο 4.8%.

  Η μέση εβδομαδιαία εργασία αυξήθηκε κατά 0,3 ώρες στις 34,7 ώρες τον Ιανουάριο.

  Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Morning Consult, John Leer, επισημαίνει ότι οι αριθμοί του Ιανουαρίου επηρεάστηκαν σε μεγάλο βαθμό από τις ετήσιες επικαιροποιήσεις της μεθοδολογίας του BLS, “καθιστώντας τις μηνιαίες συγκρίσεις λιγότερο σημαντικές για την κατανόηση του πού βρισκόμαστε στον κύκλο της απασχόλησης”.

  Ο Jack McIntyre, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Brandywine Global, δεν αναμένει ότι η Fed θα αυξήσει τον ρυθμό σύσφιξης της με την ισχυρότερη από την αναμενόμενη έκθεση. “Τα εργασιακά είναι ένας επιπλέον δείκτης οικονομικής υστέρησης σε αυτόν τον κύκλο, οπότε θα είναι η τελευταία μεταβλητή που θα παρουσιάσει επιταχυνόμενη αδυναμία. Η Fed το γνωρίζει αυτό και δεν θα επιταχύνει τον ρυθμό σύσφιξης λόγω αυτής της έκθεσης. Μια περαιτέρω σύσφιξη τον Μάρτιο του 2023 δεν θα επηρεάσει την αμερικανική οικονομία μέχρι τα μέσα του 2024″.

  “Η έκθεση για τις θέσεις εργασίας του Ιανουαρίου είναι πάντα γεμάτη θόρυβο”, σχολίασε ο επικεφαλής οικονομολόγος της RSM US Joseph Brusuelas σε ένα tweet. “Αυτό υπερτονίζει την υποκείμενη τάση. Οι εκκλήσεις για παύση της Fed τον Μάρτιο πρέπει να επανεξεταστούν”.

  Τελευταία Άρθρα

  spot_img

  Σχετικά Άρθρα