16.2 C
Athens
Friday, March 1, 2024
More

  Πάνος Μουρουδέλης: «Η τεχνητή νοημοσύνη γίνεται “συμπαίκτης” στα χρηματοοικονομικά»

  Μιλώντας με τον Πάνο Μουρουδέλη, CEO της MMW Capital, μίας από τις μεγαλύτερες και ανερχόμενες εταιρείες εκπαίδευσης ανθρώπων στις χρηματαγορές, με εκατοντάδες μαθητές, καταλαβαίνεις ότι η Ελλάδα πραγματικά δε στέρεψε από «ευέλπιδες» νέους.

  Αν και αντιμετώπισε αρκετές δυσκολίες στον δρόμο του, δεν το έβαλε κάτω, κατάφερε να πάρει τον τίτλο του «guru» σε business και trading και να ανοίξει γραφεία στον Πύργο Αθηνών, όπου και μοιράζεται τις γνώσεις του.

  Ο Πάνος Μουρουδέλης μίλησε στο pointmedia.gr για τη διαδρομή μέχρι την επιτυχία αλλά και τον “δρόμο” μπροστά, με την χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στα χρηματοοικονομικά, που υπόσχεται να συμβάλει καθοριστικά στο χρόνο εκτέλεσης των εντολών αλλά και την κερδοφορία. 

  Πώς προέκυψαν οι σπουδές στην Αγγλία; Ήταν όνειρό σας να ασχοληθείτε με τα χρηματοοικονομικά;

  Οι σπουδές στην Αγγλία ήταν μια απόφαση που πάρθηκε έπειτα από ατελείωτες ώρες σκέψης, καθώς δεν μπορούσα να υποστηρίξω τα έξοδα διαβίωσης εκείνη τη χρονική στιγμή. Ουσιαστικά ήταν ένα ρίσκο, καθώς σπούδαζα χρηματοοικονομικά και ταυτόχρονα δούλευα ώστε να βγάλω τα προς το ζην. Οι σπουδές και ο κύκλος μαθημάτων ήταν ιδιαίτερα απαιτητικές με αποτέλεσμα να μην έχω προσωπικό χρόνο για τίποτα πέρα από δουλειά και πανεπιστήμιο. Δεν ήταν όνειρο να σπουδάσω χρηματοοικονομικά, ήταν ένας στόχος, ένα σκαλοπάτι για να δημιουργήσω αυτό που πάντα οραματιζόμουν, την οικονομική μου ανεξαρτησία.

  Η ενασχόλησή με το trading, έναν άγνωστο όρο για το ευρύ κοινό στην Ελλάδα, πώς ήρθε;

  Η τύχη και οι συγκυρίες μερικές φορές χτυπάνε την πόρτα σου χωρίς να το καταλάβεις. Για καλή μου τύχη διαπίστωσα πως ο άνθρωπος ο οποίος μιλούσε με τον broker του στο bar που δούλευα στο Λέστερ θα μου άλλαζε τη ζωή και ολόκληρο το mindset. Απλά τον ρώτησα με τι ασχολείται και εκείνος όχι απλώς μου εξήγησε αλλά, βρεθήκαμε την επόμενη ημέρα ώστε να με βοηθήσει να καταλάβω πως έβγαζε χρήματα. Αυτό ήταν! Ξεκίνησα παράλληλα να διαβάζω ασταμάτητα για το trading και άρχισα να ρισκάρω μικρά ποσά. Η συνέχεια είναι λίγο – πολύ γνωστή. Παθιάστηκα καθώς έβλεπα κερδοφορίες που δεν μπορούσα να φανταστώ και ότι λεφτά έβγαζα τα επένδυα σε γνώση και σε ταξίδια, όπου παρευρισκόμουν σε σεμινάρια από τους κορυφαίους του είδους. Θεωρώ ότι ο καθένας μπορεί να πετύχει αρκεί να το κυνηγήσει.

  Όταν αγαπάς κάτι πολύ ασχολείσαι με αυτό πολλές ώρες… το να φθάσετε όμως στο σημείο να το διδάξετε και μάλιστα σε τόσο μικρή ηλικία ήταν στο αρχικό πλάνο;

  Όταν έφτασα στο σημείο να ζω από το trading και ο κύκλος μου απαρτιζόταν κυρίως από χρηματιστές και επιχειρηματίες, διαπίστωσα επιστρέφοντας στην Ελλάδα, πως ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας δεν γνώριζε τα βασικά. Ακόμη και τα πανεπιστήμια στη χώρα μας δεν διδάσκουν τα στοιχειώδη όσο αφορά τις χρηματαγορές. Έτσι ξεκίνησα από την κουζίνα του σπιτιού μου, με ένα μικρό πίνακα να μαζεύω φίλους και γνωστούς και να τους εξηγώ σε διαγράμματα τις βασικές αρχές του trading. Το να βρισκόμαστε σήμερα στον Πύργο Αθηνών και να έχουμε περισσότερους από 3.000 μαθητές είναι πραγματικά ευλογία.

  Τι είναι αυτό που ζητούν οι μαθητές κυρίως από εσάς;

  Ο περισσότερος κόσμος ζητάει το γρήγορο κέρδος και αυτό συμβαίνει καθώς έχουμε γεμίσει στο διαδίκτυο με «guru» οι οποίοι και υπόσχονται εξωφρενικά και γρήγορα κέρδη. Εγώ αυτό που πάντα λέω στους μαθητές, είναι πως χρειάζεται να μελετούν το υλικό που τους δίνουμε, να είναι σε επαφή με τους εκπαιδευτές μας και πάνω από όλα να μπορούν να ελέγχουν την ψυχολογία τους. Αν δεν μπορείς να ελέγξεις την ψυχολογία σου, σίγουρα δεν μπορείς να ελέγξεις και τα χρήματα σου.

  Είναι πολλοί οι νέοι σήμερα που επιθυμούν να ασχοληθούν με το συγκεκριμένο αντικείμενο και να στηριχθούν γρήγορα στα πόδια τους μέσα από αυτό;

  Ζούμε στην εποχή του ακραίου πληθωρισμού, της ανασφάλειας και του 9-5 που δεν πληρώνει καλά. Είναι λογικό λοιπόν να υπάρχει μια μεγάλη μερίδα της κοινωνίας που θέλει να ξεφύγει και να χτίσει είτε την οικονομική της ανεξαρτησία είτε αυτό που ονομάζουμε παθητικό εισόδημα. Το trading το ξαναλέω δεν είναι για όλους, χρειάζεται πειθαρχία, μελέτη και αποφασιστικότητα.

  Η τεχνητή νοημοσύνη που έχετε εισαγάγει στα εκπαιδευτικά σας προγράμματα τι προοπτικές μπορεί να δώσει στο αντικείμενό σας;

  Το ΑΙ πραγματικά μας έχει λύσει τα χέρια τόσο στο χρόνο που εκτελούνται οι εντολές, όσο και στην κερδοφορία που βλέπουμε. Οι προοπτικές είναι τεράστιες αν αναλογιστούμε πως από την στιγμή που το βάλαμε να δουλέψει για εμάς, οι εγγραφές μας έχουν άνοδο πάνω από 30% το τελευταίο εξάμηνο, καθώς χωρίς να έχεις τις απαραίτητες γνώσεις από χρηματοοικονομικά η τεχνητή νοημοσύνη γίνεται «συμπαίκτης» στο παιχνίδι.

  Πιστεύετε ότι ένα άτομο σαν κι εσάς, με φρέσκες ιδέες και τεχνογνωσία, θα χωρούσε σε ένα κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο, και αν ναι, πώς ακριβώς θα μπορούσε να βοηθήσει;

  Η πολιτική είναι κάτι που στην προκειμένη φάση δεν με απασχολεί. Σίγουρα αν γινόταν μια πρόταση σοβαρή και με ρεαλιστικό πλάνο θα το σκεφτόμουν. Θεωρώ πως δεν θα ταίριαζα στον τομέα της οικονομίας, καθώς οι απόψεις μου και ο ανταγωνισμός που υπάρχει στο χώρο δεν θα με βοηθούσε ώστε να ξεδιπλώσω όλα μου τα εργαλεία και της γνώσης που διαθέτω. Στο κομμάτι της παιδείας όμως, θα μπορούσα πραγματικά να συμβάλλω τα μέγιστα και ανιδιοτελώς, ώστε να δημιουργήσουμε μια νέα γενιά με διαφορετική αντίληψη πάνω στο χρήμα. Φανταστείτε πως άνθρωποι που τελειώνουν το πανεπιστήμιο δεν γνωρίζουν πως λειτουργεί η φορολογία και το τραπεζικό σύστημα. Για εμένα αυτό είναι αδιανόητο.

   

  Τελευταία Άρθρα

  spot_img

  Σχετικά Άρθρα