Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εξέφρασε χθες, Πέμπτη, σοβαρές ανησυχίες για τις μεγάλες ελλείψεις σε φάρμακα, τρόφιμα, στέγη και καύσιμα στη Λωρίδα της Γάζας, ιδιαίτερα στο βόρειο τμήμα της, κάνοντας λόγο για μια «καταστροφική» κατάσταση.
Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, υπενθύμισε ότι, όταν ξέσπασε ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας πριν από περισσότερο από έναν χρόνο, με αφορμή τη φονική επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, οι περισσότεροι από τους εξαναγκασμένους εκτοπισμένους είχαν βρει προσωρινό καταφύγιο είτε σε δημόσια κτίρια είτε σε σπίτια συγγενών.
«Τώρα, το 90% ζει σε σκηνές», πρόσθεσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην έδρα του ΠΟΥ στη Γενεύη. Γεγονός που σημαίνει ότι οι εκτοπισμένοι είναι πιο «ευάλωτοι σε λοιμώξεις του αναπνευστικού» και άλλες ασθένειες, την ώρα που «το ψύχος, η βροχή και οι πλημμύρες θα επιδεινώσουν τη διατροφική ανασφάλεια και τον υποσιτισμό».
Η κατάσταση στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, που παραμένει υπό ισραηλινή πολιορκία, χαρακτηρίζεται ακόμη πιο απελπιστική, με τον ΟΗΕ να προειδοποιεί νωρίτερα αυτόν τον μήνα για τον κίνδυνο λιμού στην περιοχή.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), σε συνεργασία με άλλους φορείς, πραγματοποίησε τριήμερη αποστολή στον βορρά την περασμένη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της οποίας η ομάδα επισκέφθηκε περισσότερες από δέκα μονάδες υγείας.
Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του ΠΟΥ, Δρ. Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, η ομάδα διαπίστωσε «μεγάλο αριθμό τραυματιών» καθώς και έναν αυξανόμενο αριθμό ασθενών με χρόνιες παθήσεις που χρειάζονται άμεση θεραπεία.
Παράλληλα, εντόπισαν «σοβαρή έλλειψη βασικών φαρμάκων», γεγονός που επιδεινώνει την ήδη δραματική κατάσταση.
Ο Δρ. Τέντρος υπογράμμισε ότι ο ΠΟΥ «καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, στο μέτρο που του επιτρέπεται από το Ισραήλ, για να παρέχει υπηρεσίες και να διανέμει απαραίτητα υλικά».
Ο Ρικ Πέπερκορν, αντιπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στα Παλαιστινιακά Εδάφη, εξέφρασε την ελπίδα ότι η αυριανή αποστολή, προγραμματισμένη για το Σάββατο, θα καταφέρει να προσεγγίσει τα μοναδικά δύο νοσοκομεία που παραμένουν λειτουργικά στον βορρά, το Καμάλ Αντουάν και το Αλ Άουντα, έστω και «στο ελάχιστο» των δυνατοτήτων τους.
«Οι ανάγκες είναι τεράστιες», υπογράμμισε, επισημαίνοντας την οξεία έλλειψη καυσίμων στα νοσοκομεία. «Χωρίς καύσιμα, καμία ανθρωπιστική προσπάθεια δεν μπορεί να υλοποιηθεί», τόνισε.
Παρόλα αυτά, ο κ. Πέπερκορν ανέφερε μία θετική εξέλιξη: στις αρχές της εβδομάδας, ο ΠΟΥ διευκόλυνε την επείγουσα ιατρική μεταφορά 17 ασθενών από τη Λωρίδα της Γάζας στην Ιορδανία. Από αυτούς, 12 πρόκειται να μεταφερθούν στις Ηνωμένες Πολιτείες για περαιτέρω θεραπεία.
Οι ασθενείς αυτοί ανήκουν στους σχεδόν 300 ανθρώπους που μπόρεσαν να απομακρυνθούν από τη Λωρίδα της Γάζας αφότου ο ισραηλινός στρατός έκλεισε την κύρια συνοριακή διέλευση της Ράφα στις αρχές Μαΐου, πρόσθεσε.