Η ολλανδική κυβέρνηση σκοπεύει να μειώσει περαιτέρω τη συμμετοχή της στην ABN Amro Bank, ακολουθώντας μια κοινή πορεία με άλλες ευρωπαϊκές χώρες για την επιτάχυνση της αποχώρησής τους από τις τράπεζες που είχαν διασωθεί μετά την χρηματοοικονομική κρίση, όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.
Συγκεκριμένα, η Ολλανδία προγραμματίζει να μειώσει το ποσοστό της σε περίπου 30%, από 40,5%, μέσω ενός προγράμματος διαπραγμάτευσης που θα αρχίσει τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με δήλωση του επενδυτικού της φορέα NLFI την Τρίτη.
Η κυβέρνηση είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της ABN Amro από την ώρα που διέσωσε την τράπεζα κατά τη διάρκεια της χρηματοοικονομικής κρίσης με ένα πακέτο διάσωσης ύψους 22 δισεκατομμυρίων ευρώ. Τον προηγούμενο μήνα, ανακοίνωσε ότι πούλησε μετοχές αξίας περίπου 1,17 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Οι κυβερνήσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη αξιοποιούν τις αυξημένες αποτιμήσεις για να μειώσουν τη συμμετοχή τους σε τράπεζες που έχουν διασωθεί. Μέχρι στιγμής φέτος, έχουν πουλήσει μετοχές διασωθέντων τραπεζών αξίας περίπου 13 δισεκατομμυρίων ευρώ, ποσό που αντιπροσωπεύει τις περισσότερες πωλήσεις από την ολοκλήρωση της οικονομικής κρίσης, σύμφωνα με δεδομένα για 10 εταιρείες που ανέλυσε το Bloomberg. Αν και οι κυβερνήσεις είναι απίθανο να ανακτήσουν πλήρως τα κεφάλαια που επένδυσαν στα προγράμματα διάσωσης, η ευκαιρία για πωλήσεις δεν έχει υπάρξει τόσο ευνοϊκή από την κρίση μέχρι σήμερα.
Με την κεφαλαιοποίηση της ABN Amro να ανέρχεται σε 13,2 δισεκατομμύρια ευρώ στο τέλος της Δευτέρας, το τρέχον ποσοστό συμμετοχής του κράτους στην τράπεζα εκτιμάται περίπου στα 5,3 δισεκατομμύρια ευρώ. Από την αρχική δημόσια προσφορά της το 2015, η Ολλανδία έχει ήδη συγκεντρώσει πάνω από 10,9 δισεκατομμύρια ευρώ μέσω διαδοχικών πωλήσεων μετοχών της ABN Amro, σύμφωνα με τα αρχεία της NLFI.
Επιπλέον, το κράτος έχει λάβει σχεδόν 6,3 δισεκατομμύρια ευρώ σε μερίσματα από την ABN Amro από το 2011, σύμφωνα με την NLFI. Ωστόσο, η Ολλανδία έχει επίσης αντιμετωπίσει δαπάνες τόκων που ανέρχονται σε δισεκατομμύρια ευρώ για τη διάσωση και είναι πιθανό να έχει συνολικά απώλειες από αυτήν τη διαδικασία, όπως αναφέρεται σε επιστολή του υπουργείου Οικονομικών πέρυσι.