10.6 C
Athens
Saturday, March 2, 2024
More

  Oι ζωτικές δεξιότητες που θα χρειαστείτε για να πετύχετε στους χώρους εργασίας του μέλλοντος

  Η τεχνολογία μεταμορφώνει με ταχύτατους ρυθμούς τον κόσμο της εργασίας, καθώς οι ψηφιακές τεχνολογίες αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε. Είναι δεδομένο ότι ορισμένα από τα πιο περιζήτητα επαγγέλματα της επόμενης δεκαετίας βρίσκονται ακόμη σε στάδιο ανάπτυξης ή δεν έχουν καν υπάρξει.

  Είναι χαρακτηριστικό πως μια έκθεση που ανατέθηκε από την Dell προβλέπει ότι το 85% των θέσεων εργασίας που θα υπάρχουν το 2030 δεν έχουν καν εφευρεθεί ακόμη.

  Οι ερευνητές προσπαθούν να κατανοήσουν τι σημαίνει αυτό για τις δεξιότητες που έχουμε αναπτύξει από τα πρώτα στάδια της εκπαίδευσής μας. Οι δεξιότητες που αναπτύχθηκαν από άτομα που εισήλθαν στο εργατικό δυναμικό πριν από μια δεκαετία θα εξακολουθούν να είναι σημαντικές στο μέλλον; Και πώς μπορούμε να προσαρμοστούμε αν δεν είναι;

  Μια μελέτη του Ινστιτούτου McKinsey προσδιόρισε πάνω από 50 “θεμελιώδεις δεξιότητες” που θα βοηθήσουν τους ανθρώπους να ευημερήσουν στον μελλοντικό κόσμο της εργασίας.

  Φυσικά, πολλές από αυτές τις ιδέες έχουν τις ρίζες τους στη χρήση της τεχνολογίας, αλλά ένας εκπληκτικός αριθμός από αυτές μας ενθαρρύνει να αγκαλιάσουμε τις ήπιες δεξιότητές μας και να προσθέσουμε αξία στους χώρους εργασίας πέρα από την αποτελεσματικότητα που μπορούν να προσφέρουν η τεχνητή νοημοσύνη (AI) και οι αλγόριθμοι.

  Ακολουθούν οι οκτώ κορυφαίες δεξιότητες που θα χρειαστείτε για να προσαρμοστείτε στο μέλλον.

  1. Αντιμετώπιση της αβεβαιότητας

  Η προσαρμοστικότητα αποτελούσε πάντα προτεραιότητα για τις επιχειρήσεις που αναζητούν προσωπικό υψηλής ποιότητας. Είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς πώς να παραμένει ψύχραιμος μπροστά σε μεταβαλλόμενα εργασιακά περιβάλλοντα και προκλήσεις, και οι τελευταίοι 18 μήνες απέδειξαν πόσο κρίσιμο μπορεί να είναι αυτό.

  Άνθρωποι που μπόρεσαν να ανταπεξέλθουν και να μην επιτρέψουν στα ερωτηματικά που παραμένουν πάνω από τα καθημερινά εργασιακά πρότυπα να τους αποσπάσουν την προσοχή από την εκπλήρωση σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο.

  2. Κατανόηση των προκαταλήψεων

  Μεγάλο μέρος της τεχνολογίας που χρησιμοποιούμε καθημερινά βασίζεται σε αλγοριθμικές ή κοινωνικές προκαταλήψεις που συχνά είναι ασυνείδητες – λειτουργούν χωρίς να γνωρίζουν ότι διατηρούν επιβλαβή στερεότυπα.

  Η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται διαρκώς για να εντοπίσουμε πώς μπορούμε να εξισορροπήσουμε τους όρους ανταγωνισμού, αλλά αυτό δεν είναι μια ασφαλής προσέγγιση, καθώς είναι εγγενώς μέρος του προβλήματος. Οι άνθρωποι προσθέτουν αξία σε αυτή τη διαδικασία στην καθημερινή τους απασχόληση, επειδή έχουν ενεργή κατανόηση αυτών των ζητημάτων και μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη συμπόνια για να αλλάξουν με τρόπο που η τεχνολογία αδυνατεί να κάνει.

  3. Ψηφιακή ευχέρεια

  Δεν υπάρχει λόγος να το σκέφτεται κανείς για τις μάζες των ανθρώπων που αναζητούν κορυφαίες θέσεις εργασίας που πληρώνουν καλά και διεγείρουν το μυαλό μας. Τόσο πολύ, που η McKinsey διαπίστωσε ότι η ψηφιακή δεινότητα δείχνει αυτό που θεωρούμε ως την ισχυρότερη απόδειξη καλής ποιότητας εκπαίδευσης.

  Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να επανεκπαιδευτείτε σε έναν τομέα που σχετίζεται με την τεχνολογία (αν και τα ποσοστά απασχόλησης και οι μισθοί είναι σταθερά υψηλοί), αλλά να βεβαιωθείτε ότι είστε σε θέση να πλοηγηθείτε στα ψηφιακά προγράμματα που σχετίζονται με τον τομέα σας και να τα χρησιμοποιείτε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

  Οι περισσότερες εργασίες γραφείου απαιτούν τη χρήση ψηφιακών προγραμμάτων και πληροφοριακών συστημάτων εδώ και δεκαετίες. Αλλά η επίγνωση του τρόπου χρήσης των πληροφοριακών συστημάτων, ο τρόπος ψηφιακής συνεργασίας μέσω λογισμικών επικοινωνίας στο cloud, όπως το GSuite και το Slack, και η γνώση του προγραμματισμού υπολογιστών είναι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να ξεχωρίσετε ανάμεσα σε μια θάλασσα ανθρώπων με περιορισμένη, ξεπερασμένη ψηφιακή τεχνογνωσία.

  4. Αυτογνωσία και αυτοδιαχείριση

  Η κατανόηση των δυνατών και αδύναμων σημείων μας είναι ένας καλός τρόπος για να ξέρουμε πότε να ζητήσουμε βοήθεια και πότε να βοηθήσουμε τους άλλους.

  Με αυτόν τον τρόπο, το μελλοντικό σας αφεντικό είναι σε θέση να αναγνωρίσει τι προσφέρετε στην ομάδα σας. Αν κάτι δεν είναι στη ζώνη άνεσής σας, μην υπόσχεστε υπερβολικά και μην παραδίδετε λιγότερα.

  5. Κυβερνοασφάλεια

  Αυτή η δεξιότητα συμβαδίζει με μια σειρά από δεξιότητες που η McKinsey αναφέρει ως βασικές, όπως η ψηφιακή ευχέρεια. Η ικανότητά μας να χρησιμοποιούμε, να αναζητούμε και να δημιουργούμε περιεχόμενο χρησιμοποιώντας ψηφιακές πλατφόρμες μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα την αξία των δεδομένων και γιατί πρέπει να τα προστατεύσουμε.

  Οι εταιρείες έχουν ηθική και οικονομική υποχρέωση να προστατεύουν τα δεδομένα των χρηστών – έχει αυξανόμενη σημασία για τους νομοθέτες και διαβρώνει την εμπιστοσύνη αν δεν τηρηθεί.

  6. Σύνθεση διαφορετικών μηνυμάτων

  Ορισμένοι εργαζόμενοι που αναλαμβάνουν καθημερινά καθήκοντα έντασης έρευνας καταλήγουν να αισθάνονται ότι ο εγκέφαλός τους υφίσταται υπερφόρτωση πληροφοριών.

  Μελέτες που διερευνούν τα “τρομακτικά επίπεδα επαγγελματικής εξουθένωσης”, ιδίως στους Millenials, συνδέουν τα υψηλά επίπεδα στρες και άγχους με μια κουλτούρα όπου είναι αδύνατο να ξεφύγει κανείς από ατελείωτες μάζες (συχνά αναξιόπιστων) μηνυμάτων.

  Η ικανότητα “σύνθεσης” διαφορετικών μηνυμάτων ως τρόπος επίδειξης κριτικής σκέψης και επικοινωνιακών ικανοτήτων αποτελεί αυξανόμενη επιθυμία για πολλές διαφορετικές βιομηχανίες.

  7. Επιχειρηματικότητα

  Ζούμε σε μια εποχή όπου η ύπαρξη ενός ή δύο “παράλληλων δραστηριοτήτων” ενθαρρύνεται ενεργά από τους υποστηρικτές των δευτερευόντων εισοδημάτων. Δεν είναι πάντα μια ιδιαίτερα υγιής προσέγγιση και δεν τη συνιστούμε. Αντ’ αυτού, θα πρέπει να επιδιώκετε να αναπτύξετε επιχειρηματικές αξίες στην κύρια εργασία σας ως έναν τρόπο να ξεχωρίζετε ως κάποιος που δεν φοβάται να πάρει ρίσκα, απομακρυνόμενος από την ιδέα ότι οι μελλοντικές δουλειές θα απαιτούν από εμάς να είμαστε άβουλοι κηφήνες.

  Η εξερεύνηση νέων ιδεών, το σπάσιμο των ορθοδοξιών και η επίδειξη γνήσιας ενέργειας και πάθους αποτελούν τρόπους ενσάρκωσης αυτής της ιδέας. Ορισμένες από τις μεγαλύτερες και πιο κερδοφόρες επιτυχίες στην κουλτούρα των νεοφυών επιχειρήσεων και της τεχνολογίας ευρύτερα οφείλονται σε ανθρώπους πρόθυμους να σκίσουν το βιβλίο των κανόνων και να δοκιμάσουν κάτι διαφορετικό.

  8. Αυτοπεποίθηση

  Η ισχυρή αίσθηση αυτοπεποίθησης τοποθετήθηκε από τη McKinsey μεταξύ των τριών κορυφαίων επιθυμητών δεξιοτήτων σε ρόλους που αποφέρουν υψηλά εισοδήματα και ικανοποίηση από την εργασία.

  Ένα από τα συχνά αναφερόμενα θετικά της ενσωματωμένης στην τεχνολογία εργασίας είναι η πρόταση ότι θα κάνει τις πιο τετριμμένες και αγχωτικές πτυχές της δουλειάς μας πιο εύκολες. Χρησιμοποιώντας αυτή τη λογική, θα υπάρχει περιθώριο τα επόμενα χρόνια για να εξερευνήσουμε την καριέρα μας προς κατευθύνσεις που δεν είχαμε σκεφτεί προηγουμένως ότι είναι δυνατές. Αν είμαστε πρόθυμοι να αδράξουμε αυτές τις ευκαιρίες, δηλαδή.

  Η Hewlett Packard αποκάλυψε το 2014 ότι οι γυναίκες τείνουν να υποβάλλουν αίτηση για μια θέση εργασίας μόνο εάν πληρούν το 100 τοις εκατό των αναφερόμενων απαιτήσεων, ενώ οι άνδρες είναι ευτυχείς να κάνουν μια προσπάθεια εάν πληρούν λίγο περισσότερο από το ήμισυ.

   

  Τελευταία Άρθρα

  spot_img

  Σχετικά Άρθρα