18.8 C
Athens
Friday, April 19, 2024
More

    Οι γεωπολιτικοί ανταγωνισμοί μεταμορφώνουν τις διαδρομές του εμπορίου(Με πίνακες Οικονομικών Δεικτών Εμπορίου)

    Ναι, ένας εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας, μια παγκόσμια πανδημία, το Brexit και ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία έχουν κλονίσει τους πάλαι ποτέ εδραιωμένους τρόπους με τους οποίους οι μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου συναλλάσσονται μεταξύ τους. Τέτοια γεγονότα αρχίζουν να μεταμορφώνουν τις αλυσίδες εφοδιασμού με σημαντικούς τρόπους.

    Ωστόσο, οι εμπειρογνώμονες του εμπορίου προειδοποιούν επίσης ότι είναι πρόωρο να δηλωθεί το τέλος μιας παγκόσμιας οικονομίας που συνδυάζεται με το διασυνοριακό εμπόριο.

    Τα μεταβαλλόμενα περιγράμματα για τις διαδρομές, του παγκόσμιου εμπορικού συστήματος σηματοδοτούν ένα είδος « επαναπαγκοσμιοποίησης », όπου οι πολυεθνικές εταιρείες προσαρμόζουν τα εμπορικά τους δίκτυα για να αντιμετωπίσουν τις νέες οικονομικές και γεωπολιτικές προκλήσεις.

    Ο χάρτης αλλάζει είτε αναγκαστικά -είτε φτιαχτά-και αυτό είναι που πρέπει να αποτυπωθεί στο μυαλό αλλά και στα σχέδια πλάνα όλων.

    Γιατί έχει σημασία: Οι αλυσίδες εφοδιασμού θα μπορούσαν να γίνουν πιο εύρωστες και πιθανώς πιο δαπανηρές λόγω λιγότερης αποτελεσματικότητας και γεωγραφικής εγγύτητας, αλλά πιο αξιόπιστες υπό λιγότερη οικονομική πίεση από στρατηγικούς εχθρούς.

    Ακολουθούν επτά τρόποι με τους οποίους οι μεγαλύτερες εμπορικές δυνάμεις του κόσμου επανασυνδέουν τις παραδοσιακές τους σχέσεις — από ορισμένες οριακές, ίσως προσωρινές μετατοπίσεις που θα μπορούσαν να είναι οι απαρχές μακροπρόθεσμων διαρθρωτικών ανακατατάξεων:

    Πτώση των αποστολών ενδυμάτων του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ μετά το Brexit

    Μετά το Brexit, οι εξαγωγείς στο Ηνωμένο Βασίλειο γνώρισαν σημαντικές αλλαγές στην ικανότητά τους να συναλλάσσονται με τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Παρατηρητήριο Εμπορικής Πολιτικής του Ηνωμένου Βασιλείου εκτιμά ότι οι εξαγωγές του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ μειώθηκαν κατά 14% μετά την έναρξη ισχύος της Συμφωνίας Εμπορίου και Συνεργασίας Ηνωμένου Βασιλείου-ΕΕ την 1η Ιανουαρίου 2021. Ορισμένοι τομείς — όπως η βιομηχανία μόδας του Ηνωμένου Βασιλείου — δέχθηκαν ιδιαίτερα σκληρό πλήγμα με την επαναφορά των δασμών, των διασυνοριακών ρυθμίσεων και άλλων τελωνειακών διατυπώσεων.

    Διατλαντική άνθηση εμπορίου

    Οι ΗΠΑ εισάγουν περισσότερα αγαθά από την Ευρώπη παρά από την Κίνα

    Πηγή: US Census Bureau

    Καθώς η πανδημία ταρακούνησε τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ προέτρεψαν τις εταιρείες να αναζητήσουν τρόπους για να ενισχύσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού τους και να μειώσουν την αμερικανική οικονομική εξάρτηση από την Κίνα και άλλα αυταρχικά καθεστώτα. Η ώθηση της κυβέρνησης Μπάιντεν προς την παραγωγή και την κατασκευή « φιλικής στήριξης » είχε σταθερά ως αποτέλεσμα την αύξηση του εμπορίου των ΗΠΑ μεταξύ των ΗΠΑ και των παραδοσιακών συμμάχων τους στην Ευρώπη.

    Μην το ονομάζετε αποσύνδεση

    Η Κίνα εξάγει μεγαλύτερο μερίδιο των προϊόντων της σε αγορές εκτός ΗΠΑ

    Πηγή: International Trade Center

    Οι ΗΠΑ παραμένουν η πιο σημαντική εξαγωγική αγορά της Κίνας. Ωστόσο, οι κυρώσεις, οι δασμοί και οι εξαγωγικοί περιορισμοί των ΗΠΑ ενθαρρύνουν τις κινεζικές εταιρείες να διαφοροποιήσουν τους εξαγωγικούς προορισμούς τους και να επεκτείνουν την πρόσβαση σε αγορές εκτός ΗΠΑ, ιδιαίτερα στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού. Η δημιουργία της Περιφερειακής Συνολικής Οικονομικής Συνεργασίας των 15 εθνών θα επιταχύνει περαιτέρω την τάση περιφερειοποίησης της Κίνας τα επόμενα χρόνια.

    Πολιτεία Παρίας

    Οι ΗΠΑ πλέον εμπορεύονται περισσότερα αγαθά με το Ιράκ παρά με τη Ρωσία

    Πηγή: US Census Bureau

    Οι αμερικανικές κυρώσεις και η απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν να ανακαλέσει τα πιο βασικά δικαιώματα της Ρωσίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου έχουν ουσιαστικά διακόψει τους οικονομικούς δεσμούς των ΗΠΑ με τη Ρωσία. Ως αποτέλεσμα, η Ρωσία εμπορεύεται πλέον λιγότερα αγαθά με τις ΗΠΑ από ό,τι πρώην Αμερικανοί στρατηγικοί εχθροί όπως το Ιράκ.

    Κινεζικός Οικονομικός Καταναγκασμός

    Η Κίνα τιμωρεί τα έθνη που παραβιάζουν τις πολιτικές της για την Ταϊβάν

    Πηγή: Eurostat

    Ο στόχος της Κίνας να «επανενώσει» το δημοκρατικά διοικούμενο νησί της Ταϊβάν προκαλεί τριβές με τους εμπορικούς εταίρους της. Η Λιθουανία έγινε βασικό παράδειγμα το 2021 όταν άνοιξε μια de facto αποστολή στην Ταϊβάν στο Βίλνιους. Αυτό προκάλεσε αντιδράσεις από το Πεκίνο και οδήγησε σε πτώση 75% των λιθουανικών εξαγωγών προς την Κίνα. Τα τελευταία χρόνια, οι ΗΠΑ, η ΕΕ, ο Καναδάς και η Αυστραλία άρχισαν να πιέζουν την Κίνα.

    Ο χωρισμός είναι δύσκολο να γίνει

    Οι γερμανικές εισαγωγές ρωσικών προϊόντων κορυφώθηκαν μετά την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία

    Πηγή: Eurostat

    Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Γερμανία αύξησε πράγματι τις εισαγωγές της από τη Ρωσία προκειμένου να εξασφαλίσει πρόσβαση σε κρίσιμα αγαθά πριν τεθούν σε ισχύ οι περιορισμοί των εξαγωγών της ΕΕ. Οι γερμανικές εισαγωγές ρωσικών αγαθών έχουν πλέον μειωθεί σχεδόν κατά 40% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο.

    Τσιπς, Τσιπς, Τσιπς

    Η βιομηχανία ημιαγωγών κατασκευάζει περισσότερα εργοστάσια εκτός Κίνας

    Πηγή: Cowen

    Οι ανησυχίες της Ουάσιγκτον σχετικά με την παραγωγική ικανότητα της Κίνας για ημιαγωγούς προωθούν μια τεράστια αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες παράγουν τα τσιπ που χρειάζονται για προϊόντα που κυμαίνονται από αυτοκίνητα και ψυγεία μέχρι στρατιωτικά αεροσκάφη και πυραύλους. Τα επόμενα πέντε χρόνια οι εταιρείες ημιαγωγών θα δαπανήσουν συλλογικά περισσότερα από 110 δισεκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή νέων εργοστασίων κατασκευής ημιαγωγών εκτός Κίνας, σύμφωνα με την Cowen Inc.

     

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα