16.2 C
Athens
Friday, March 1, 2024
More

  Οι επιστήμονες παραδέχθηκαν τα λάθη τους για τον Covid

  Κατά τη διάρκεια των χρόνων της πανδημίας, η εμπιστοσύνη των Αμερικανών στους επιστήμονες έπεσε, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Pew που δημοσιεύθηκε αυτόν τον μήνα. Το 2019, μόνο το 13% των Αμερικανών ήταν αρκετά δύσπιστοι για να δηλώσουν ότι δεν ήταν σίγουροι ότι οι επιστήμονες θα ενεργούσαν προς το συμφέρον του κοινού. Τώρα αυτό το ποσοστό είναι 27% — παρά τους πρόσφατους θριάμβους στην αστρονομία, την έρευνα για τον καρκίνο, τη γενετική και άλλους τομείς.

  Είναι λογικό να υποθέσουμε ότι το πρόβλημα προέρχεται από λάθη στη δημόσια υγεία της εποχής του Covid. Ορισμένοι φορείς δημόσιας υγείας χρειάστηκαν χρόνια για να παραδεχτούν αυτό που είχε γίνει γρήγορα προφανές: ότι ο ιός ήταν αερομεταφερόμενος. Άλλοι πρότειναν προφυλάξεις, κλείσιμο παιδικών χαρών και παραλιών, όπου οποιοδήποτε όφελος θα ήταν ελάχιστο . Ορισμένες προώθησαν πολιτικές, όπως η βιώσιμη κοινωνική απομόνωση, που ήταν δύσκολο να εφαρμοστούν και να αντέξουν — ακόμη και για τους εξέχοντες επιδημιολόγους που τις προωθούσαν.

  Οι ερευνητές και οι αξιωματούχοι της δημόσιας υγείας φαίνεται να πιστεύουν ότι η ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης είναι απλώς θέμα πιο ξεκάθαρης, πιο πειστικής επικοινωνίας. Αυτό θα βοηθούσε, αλλά δεν είναι αρκετό — θα πρέπει να παραδεχτούν τα λάθη τους .

  Υπήρξε απροθυμία να το κάνει. Την περασμένη εβδομάδα, παρακολούθησα μια διεθνή συνάντηση στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης σχετικά με την ετοιμότητα για την πανδημία και ένα πάνελ για την επικοινωνία δεν μπήκε ποτέ στα λάθη της πανδημίας. Όταν ρώτησα τους ειδικούς στη συνέχεια για διάφορες πολιτικές και δηλώσεις που φαίνονται λανθασμένες εκ των υστέρων, έλαβα μια χορωδία «Δεν ξέραμε» — μια μη ικανοποιητική απάντηση. Ακόμη και εκείνη την εποχή, οι επιστήμονες θα έπρεπε να ήταν πιο ξεκάθαροι όταν βασίζουν τις πολιτικές σε μορφωμένες εικασίες.

  Ο Sandro Galea, κοσμήτορας δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, εμβαθύνει στο τι έκανε λάθος η δημόσια υγεία στο νέο του βιβλίο, Within Reason: A Liberal Public Health For an Illiberal Time , που θα κυκλοφορήσει την 1η Δεκεμβρίου.

  Καταπιάνεται με τη φίμωση των αντίθετων απόψεων που οδήγησαν στην ομαδική σκέψη και την καταπάτηση πολιτικών και προσωπικών απόψεων στην αρένα της επιστήμης. Αυτό οδήγησε σε πολιτικές που δεν ήταν πάντα εντός λογικής – περιορισμοί στην υπαίθρια συμπεριφορά, κλειστές παιδικές χαρές και παρατεταμένο κλείσιμο σχολείων.

  Σε μια συνέντευξη, ο Galea μού είπε ότι η απροθυμία να μιλήσει κανείς για τέτοια λάθη προέρχεται από ένα μέρος ανασφάλειας – ένας φόβος να ενδώσει στην άλλη πλευρά, που εξομοιώνεται εδώ με τον πρώην Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Οι αξιωματούχοι δημόσιας υγείας δικαίως απογοητεύτηκαν από την αναξιόπιστη βόμβα του Τραμπ . Αλλά η απάντηση δεν είναι να προσποιηθείς ότι είσαι αλάνθαστος.

  Ήδη από τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2020, η κοινότητα της δημόσιας υγείας των ΗΠΑ έκανε λάθη χωρίς επιβολή. Βδομάδα με βδομάδα πληθαίνουν τα στοιχεία ότι αυτή η ασθένεια έσπερνε τον όλεθρο στην Κίνα και εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο. Οι υγειονομικές αρχές θα έπρεπε να προσπαθούν να προετοιμάσουν νοσοκομεία και οίκους ευγηρίας, να δημιουργήσουν τεστ που λειτούργησαν και να αναπτύξουν μια στρατηγική για τον εντοπισμό επαφών και την παρακολούθηση των ιών. Έπρεπε να είχαν προειδοποιήσει τους ανθρώπους για ενδεχόμενο κλείσιμο επιχειρήσεων και σχολείων.

  Αντίθετα, πήραμε τη διαβεβαίωση από αξιωματούχους της δημόσιας υγείας , συμπεριλαμβανομένων των αρθρογράφων που υποστηρίζουν ότι η εποχική γρίπη ήταν χειρότερη απειλή.

  Το μεγάλο ξέσπασμα της Νέας Υόρκης τον Μάρτιο του 2020 δημιούργησε τις προϋποθέσεις για μια αναστροφή. Καθώς οι άνθρωποι πέθαιναν παρά τα lockdown, αρχίσαμε να ηθικολογούμε τους κινδύνους του να βγαίνουμε έξω, παρά τα εύλογα στοιχεία που δεν ήταν το πρόβλημα.

  Ίσως είναι άστοχο να περιμένουμε από τους ανθρώπους να εμπιστεύονται τους επιστήμονες όταν η εμπιστοσύνη σε τόσα πολλά ιδρύματα έχει πέσει. (Οι επιστήμονες εξακολουθούν να είναι πιο αξιόπιστοι από τους δημοσιογράφους.) Και όμως η επιστήμη λειτουργεί επειδή οι μέθοδοι της επιστήμης αναπτύχθηκαν για να εξομαλύνουν το έργο των ανθρώπων που λάθησαν σε ένα σώμα αξιόπιστων, χρήσιμων γνώσεων.

  Η διπλή-τυφλή κλινική δοκιμή είναι ένα έξυπνο αντίδοτο στην προκατάληψη και την ανθρώπινη τάση μας να βλέπουμε αυτό που θέλουμε και όχι αυτό που πραγματικά υπάρχει. Αυτός είναι ο λόγος που έκανα το εμβόλιο κατά του Covid – όχι επειδή εμπιστεύομαι άκριτα τον Anthony Fauci.

  Το ίδιο επίπεδο αποδεικτικών στοιχείων δεν υποστήριξε την εφαρμογή των εντολών εμβολίων και ορισμένα ιδρύματα ξεπέρασαν τα εύλογα στοιχεία αναγκάζοντας τους εργαζόμενους και τους μαθητές με πολύ χαμηλό κίνδυνο σοβαρής νόσου να λαμβάνουν δεύτερη και τρίτη αναμνηστική δόση.

  Αυτή η περίσσεια δημόσιας υγείας τροφοδότησε τους υπάρχοντες θύλακες παράλογης παράνοιας, δίνοντας νέα δύναμη στους γκουρού στο YouTube, οι οποίοι διακηρύσσουν ότι η κυβέρνηση συγκαλύπτει τις θανατηφόρες παρενέργειες του εμβολίου — καθώς και την «πραγματική» θεραπεία για τον Covid, τους εξωγήινους UFO και τις συνωμοσίες. μακριά την περιουσία όλων.

  Μερικοί από εκείνους που προβάλλουν θεωρίες συνωμοσίας είναι επιστήμονες – ή τουλάχιστον άνθρωποι με τα σωστά πτυχία – κάτι που δείχνει ένα ελάττωμα στην ιδέα ότι οι άνθρωποι πρέπει να εμπιστεύονται ολόκληρο το επάγγελμα. Ο ιστορικός Edward Tenner τους αποκαλεί alt-thorities και εμφανίζονται όχι μόνο στο YouTube αλλά στο Fox News και στη δημοφιλή εκπομπή Joe Rogan.

  Τελευταία Άρθρα

  spot_img

  Σχετικά Άρθρα