19.3 C
Athens
Thursday, March 28, 2024
More

    Ο Πρωθυπουργός Θέλει να μοιράσει επιπλέον χρήματα πριν φτάσει στην κάλπη.

    Τα  56 δις ευρώ που έχει  μοιράσει  έως τώρα  φαίνεται ότι δεν του κλειδώνουν  την επιτυχία.  

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε μία αιφνιδιαστική κίνηση αποφάσισε την περασμένη Παρασκευή να δώσει συνέντευξη τύπου για την Οικονομία προσδιορίζοντας την Δευτέρα 23 Ιανουαρίου δηλαδή χθες. Ο κυβερνητικός προγραμματισμός λειτούργησε άψογα αλλά ο πρώτος που …αποχώρησε από τη συνέντευξη ήταν το κρατικό κανάλι η ΕΡΤ1 με τον παρουσιαστή να ενημερώνει ότι η συνέντευξη θα μεταδοθεί μέσω ίντερνετ και την ιστοσελίδα  της ΕΡΤ 1.

    Βέβαια η επιλογή δεν ήταν απόφαση της τελευταίας στιγμής αλλά πιθανότατα δεν ήθελε ο πρωθυπουργός ή δεν επιθυμούσε να δώσει λάθος εντυπώσεις στους συνταξιούχους και κυρίως «τροφή» και υποσχέσεις που δεν θα μπορούσε να τηρήσει.

    Η συνέντευξη του πρωθυπουργού αποκάλυψε ότι ακόμη δεν είναι έτοιμος να προκηρύξει εθνικές εκλογές παρότι από την αρχή της θητείας τους έχει μοιράσει περισσότερα από 56 δις ευρώ αλλά όπως φαίνεται δεν είναι αρκετά για να κλειδώσουν την επιτυχία της Νέας Δημοκρατίας ως πρώτο κόμμα.

    Όπως όλα δείχνουν από τον προεκλογικό αγώνα της κυβέρνησης λείπει ο χρόνος όπως και τα λεφτά για να πάει με σιγουριά στις κάλπες.

    Ο πρωθυπουργός άνοιξε τη βεντάλια των υποσχέσεων προς κάθε κατεύθυνση αναγνωρίζοντας ότι το βασικό πρόβλημα της κοινωνίας είναι η ακρίβεια η οποία είναι ένα διεθνές φαινόμενο αλλά δεν είπε ότι η διαχείριση έγινε από εγχώρια χέρια  με πελατειακά κριτήρια.

    Οι απαντήσεις του πρωθυπουργού σχετικά με την υλοποίηση νέων μέτρων στήριξης των νοικοκυριών έδωσαν να κατανοήσουμε ότι ο Φεβρουάριος θα κρίνει τα νέα  ελκυστικά  πακέτα που θα διανείμει στους ψηφοφόρους.

    Λοιπόν με το κλείσιμο του προϋπολογισμού του 2022 και με δεδομένο  ότι υπάρχει η εφεδρεία από το αποθεματικό των πόρων για την ενέργεια καθώς από το 1 δισ. ευρώ θα μείνουν αδιάθετα περίπου 600 εκατ. ευρώ λόγω της αποκλιμάκωσης των τιμών στο φυσικό αέριο.  

    Τα μέτρα θα είναι δύο ταχυτήτων και χωρίζονται σε πριν και μετά την κάλπη. Ένα μεγάλο πλέγμα από το πρώτο πακέτο θα αφορά παρεμβάσεις για την αναπλήρωση των εισοδημάτων από τα κύματα της ακρίβειας με την χορήγηση νέων επιταγών σε ευάλωτα νοικοκυριά και ανέργους μέσα στο Πάσχα.

    Παράλληλα θα δοκιμαστούν οι δημοσιονομικές αντοχές του προϋπολογισμού για κούρεμα 50% στο τέλος επιτηδεύματος, αν όχι για τις επιχειρήσεις τουλάχιστον για τους ελεύθερους επαγγελματίες, και για την επιστροφή των περικοπών στα Δώρα και τις επικουρικές συντάξεις σε όλους τους συνταξιούχους με βάση την απόφαση του ΣτΕ.

    Το υψηλό δημοσιονομικό κόστος που έχει το μέτρο καθώς φτάνει στα 2,5 δισ. ευρώ ο πρωθυπουργός δεν έδειξε να το αποκλείει, ενώ ένα από τα υπό εξέταση σενάρια για την ισομερή κατανομή της επιβάρυνσης στον προϋπολογισμό είναι τα αναδρομικά να δοθούν σε δόσεις.

    Ο πρωθυπουργός με στραμμένο το βλέμμα στη κάλπη υπόσχεται φοροελαφρύνσεις που θα υλοποιηθούν στο βάθος της… επόμενης τετραετίας, με την πρώτη δέσμη να ενεργοποιείται από το 2024 που θα  περιλαμβάνει γενναίες αυξήσεις μισθών για δημοσίους υπαλλήλους μέσω του νέου μισθολογίου, ελαφρύνσεις στη φορολογία για μισθωτούς με παρεμβάσεις στη φορολογική κλίμακα και τους συντελεστές, μείωση του φόρου για επιχειρήσεις, χαμηλότερους συντελεστές φορολόγησης των εισοδημάτων από ενοίκια, μείωση προκαταβολής φόρου για αυτοαπασχολούμενους και επαγγελματίες και «κούρεμα» συντελεστών ΦΠΑ.

    Οι δημοσιογράφοι  έθεσαν α φλέγοντα θέματα όπως της ακρίβειας που πλήττει κυρίως τα λαϊκά στρώματα και τα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος και της αισχροκέρδειας, κάτι που αναγνώρισε κι ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Ειπε συγκεκριμένα ότι «πιστεύω ότι τα χειρότερα ως προς τις τιμές στο ράφι, τα έχουμε δει… Ο έλεγχος της αγοράς δεν είναι εύκολη υπόθεση αλλά σήμερα υπάρχουν εργαλεία για να γίνονται έλεγχοι, σημειώνοντας ότι  δεν έχουμε πρόθεση να επιτρέψουμε σε κανέναν να κερδοσκοπήσει…».

    Ο  Κυριάκος Μητσοτάκης συμφώνησε με την στρατηγική αποεπένδυσης που έχει εκπονήσει το ΤΧΣ από τις τράπεζες. «Δεν υπάρχει συστημικός λόγος να ελέγχει το Δημόσιο σημαντικά ποσοστά και ανάλογα με τις ευκαιρίες που θα προκύψουν, θα κινηθούμε τους επόμενους μήνες» ισχυρίστηκε ενώ παραδέχτηκε ότι υπάρχει ζήτημα στις ενεργοβόρες βιομηχανίες και αυτές της χαμηλής τάσης που καταναλώνουν πολύ ενέργεια με βάση την επιστολή που έλαβε από τον ΣΕΒ.

    Τέλος, πρόλαβε να …χωρέσει κάπου και τον προβληματισμό του για την ανεξέλεγκτη φοροδιαφυγή και τον εξωδικαστικό συμβιβασμό λέγοντας ότι τα νούμερα «δεν είναι ακριβώς αυτά που περιμέναμε»…

    Τίμος Δούσμανης dousmanhs@pointmedia.gr

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα