26.1 C
Athens
Thursday, September 19, 2024
More

    Ο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ φαίνεται πως δικαιώνεται στην αντιπαράθεσή του με τον οίκο δημοπρασιών Sotheby’s

    Μετά από οκτώ χρόνια δικαστικών αγώνων ο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ φαίνεται πως δικαιώνεται στην αντιπαράθεσή του με τον οίκο δημοπρασιών Sotheby’s τον οποίο έχει κατηγορήσει ότι διευκόλυνε τον Ελβετό έμπορο τέχνης Ίβς Μπουβιέ να υπερχρεώσει 15 έργα τέχνης αξίας περίπου 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.

    Ο δικαστής της νότιας Περιφέρειας της Νέας Υόρκης κ. Τζές Φούρμαν στην 76σέλιδη αναφορά του δικαιώνει τον Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ παρόλο που απέρριψε αρκετά αιτήματα από την καταγγελία του ιδιοκτήτη της ποδοσφαιρικής Μονακό.

    Ο δικαστής καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο οίκος Sothebys πρέπει να καθίσει στο εδώλιο για τέσσερα έργα μεταξύ των οποίων το έργο Salvator Mundi του Λεονάρντο Ντα Βίντι που αργότερα είχε πωληθεί από τον οίκο Christie’s έναντι 450,3 εκατομμυρίων δολαρίων. Σε δηλώσεις του ο δικηγόρος της πλευράς Ριμπολόβλεφ Ντάν Κορνστέιν ανέφερε: «Ο δικαστής κ. Φούρμαν συμφώνησε σε πολλά από τα επιχειρήματά μας. Αν και δεν δέχτηκε όλα τα αιτήματά μας και τις συναλλάγες που έγιναν με τον οίκο Sotheby’s οι αξιώσεις μας αντιστοιχούν σε ζημία άνω των 200 εκατομμυρίων δολαρίων».

    Ο νεουρκέζος δικαστής πάντως συμβούλεψε τους δικηγόρους των δυο πλευρών να καθίσουν να τα βρουν εξωδικαστικά κάτι το οποίο εξετάζεται από την πλευρά του Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ και του Οίκου Sotheby’s.  Προς το παρόν ο δικαστής έχει αφήσει εκτός της συγκεκριμένης δικαστικής έρευνας τον Ελβετό έμπορο τέχνης Ίβς Μπουβιέ ο οποίος είναι και ο κύριος υπέυθυνος της απάτης εις βάρος του Ρώσου κροίσου, όπως αναφέρουν ξένα δημοσιεύματα. Μάλιστα και ο οίκος Sotheby’s δεν έχει αμφισβητήσει ότι ο Ριμπολόβλεφ έπεσε θύμα απάτης, αλλά έχει αρνηθεί ότι είχε οποιαδήποτε γνώση αυτής, ενώ έχει ισχυριστεί ότι δεν έκανε κάτι που να διευκολύνει τον Ελβετό έμπορο τέχνης. Ωστόσο έγγραφο που έχει στη διάθεσή του ο νεουρκέζος δικαστής δείχνει την προνομιακή σχέση που είχαν μεταξύ τους ο Ίβς Μπουβιέ και ο οίκος Sotheby’s την περίοδο 2005-2015 όπου καταγράφηκαν περισσότερες από 800 συναλλαγές έργων τέχνης.

    Να υπενθυμίσουμε ότι στις 2 Οκτωβρίου 2018 ο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ κατέθεσε αγωγή ύψους 380 εκατομμύριων δολαρίων στο αμερικανικό περιφερειακό δικαστήριο στη Νέα Υόρκη εναντίον του οίκου Sotheby’s υποστηρίζοντας ότι «βοήθησε ουσιαστικά στη μεγαλύτερη απάτη με έργα τέχνης στην ιστορία».

    Η αγωγή που κατατέθηκε στη Νέα Υόρκη αποκαλύπτει τα ηλεκτρονικά μηνύματα που σύμφωνα με τον Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ είχαν ανταλλάξει ο Ιβς Μπουβιέ με τον κ. Σάμιουελ Βαλέτε ο οποίος είναι ο αντιπρόεδρος του οίκου Sotheby’s στον τομέα των ιδιωτικών πωλήσεων, κάθε φορά που ήταν να αγοραστεί ένα έργο τέχνης από τον Ρώσο κροίσο, και που σύμφωνα με την πλευρά του Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ αποδεικνύουν την απάτη που είχε στηθεί εις βάρος του.

    Στις 24 σελίδες της αγωγής η οποία κατατέθηκε από τις εταιρείες Accent Delight International LTD και Xitrans Finance LTD με έδρα στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους συμφερόντων της οικογένειας Ριμπολόβλεφ και που είχε φέρει για πρώτη φορά στη δημοσιότητα το protothema.gr αναφέρονται λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τα emails που αντάλλασαν ο Ιβς Μπουβιέ και ο Σαμιουέλ Βαλέτε αλλά και για τις υπερτιμολογήσεις που έκανε ο Ελβετός έμπορος τέχνης εις βάρος του Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ αποκομίζοντας εκατομμύρια δολάρια κάθε φορά.

    Αυτές οι λεπτομέρειες οδήγησαν και τον δικαστή Jesse Furman να απορρίψει την αίτηση του οίκου Sotheby’s να μην εκδικαστεί στην Νέα Υόρκη η αγωγή. Ο Ρώσος κροίσος υποστηρίζει μέσω της αγωγής του ότι ο Ελβετός έμπορος τέχνης του έλεγε ψέματα για το πόσο κόστιζε η απόκτηση των έργων τέχνης και έβαζε στην τσέπη του τη διαφορά. «Ο Sotheby’s ήταν ο πρόθυμος οίκος δημοπρασιών που εν γνώσει του και με πρόθεση κατέστησε εφικτή την απάτη, επειδή γνώριζε πόσα πλήρωνε ο Μπουβιέ στους πωλητές» αναφέρεται στην αγωγή.

    Από τα 38 έργα που αγόρασε ο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ από τον Μπουβιέ, ο οίκος Sotheby’s είχε εμπλακεί στην πώληση σχεδόν του ενός τρίτου αυτών, σύμφωνα με την καταγγελία.

    Η αγωγή των δυο εταιρειών συμφερόντων της οικογένειας Ριμπολόβλεφ καταλήγει: «Ο οίκος Sotheby’s παρείχε ουσιαστική βοήθεια στον Ιβς Μπουβιέ προκαλώντας ζημία στους ενάγοντες. Ο οίκος Sotheby’s βοηθούσε τον Ιβς Μπουβιέ ώστε να αποκτά ορισμένα έργα τέχνης στις τιμές που οι πωλητές ήταν πρόθυμοι να δεχτούν και στη συνέχεια έπειθε τους ενάγοντες να πληρώσουν υπερβολικές τιμές για τα ίδια έργα. Ο οίκος Sotheby’s βοήθησε τον Ιβς Μπουβιέ να κρύβει την απάτη του παρέχοντας παραπλανητικές εκτιμήσεις για την αξία των έργων προς τους ενάγοντες. Ως αποτέλεσμα της απάτης αυτής οι ενάγοντες είχαν συνεχή οικονομική ζημία και για το λόγο αυτό ζητούν από το δικαστήριο να αποζημιωθούν σε ένα ποσό όχι μικρότερο των 380 εκατομμύριων δολαρίων».

    Από την πλευρά του ο οίκος Sotheby’s έχει χαρακτηρίσει αβάσιμες τις κατηγορίες του Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, ωστόσο προσπάθησε χωρίς επιτυχία ώστε να μην εκδικαστεί η αγωγή στη Νέα Υόρκη. Μάλιστα ο οίκος θεωρεί και ήθελε η υπόθεση αυτή να εκδικαστεί μονάχα στην Ελβετία. Τότε, εκτός από την απόρριψη στην αίτηση του οίκου Sotheby’s ο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ είχε ακόμη μια δικαστική επιτυχία όσον αφορά τη συγκεκριμένη υπόθεση. Μετά από ακρόαση στο Εφετείο των ΗΠΑ δόθηκαν στις δυο εταιρείες, συμφερόντων Ριμπολόβλεφ άδεια για χρήση εγγράφων που χρησιμοποιήθηκαν στο ελβετικό δικαστήριο και αποδείκνυαν τις πραγματικές τιμές 12 έργων τέχνης που είχε αποκτήσει ο Ρώσος μεγιστάνας μέσω του Sotheby’s πάντα ύστερα από υπόδειξη του Ελβετού εμπόρου τέχνης Ιβς Μπουβιέ.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα