27.2 C
Athens
Saturday, June 10, 2023
More

  Ο Νετανιάχου κόβει τον υπουργό Άμυνας που διαφώνησε για νομοθετική μεταρύθμιση για την επιλογή ανώτατων δικαστικών από την Κυβέρνηση

  Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έβγαλε εκτός τον υπουργό Άμυνας του 24 ώρες αφότου έκανε μια δραματική ομιλία λέγοντας ότι ένα επίμαχο νομοσχέδιο για τη μείωση της εξουσίας του Ανωτάτου Δικαστηρίου αποτελεί απειλή για την εθνική ασφάλεια και πρέπει να σταματήσει. 

  Μια δήλωση από το γραφείο του πρωθυπουργού αργά την Κυριακή ανέφερε ότι παύει τα καθήκοντα του Yoav Gallant, μια κίνηση που είχε φημολογηθεί αφότου ο Gallant αψήφησε τον πρωθυπουργό βγαίνοντας στα ερτζιανά και καλώντας για μακρά παύση της νομοθεσίας και διάλογο για μια μελλοντική πορεία.  

  Αμέσως μετά , χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν κοντά στο υπουργείο Άμυνας στο Τελ Αβίβ για να διαδηλώσουν υπέρ του Gallant και κατά του Νετανιάχου. Ξεχύθηκαν στο δρόμο κυματίζοντας ισραηλινές σημαίες και εμποδίζοντας την κυκλοφορία.

  Η νομοθεσία, η οποία έχει προκαλέσει εδώ και εβδομάδες μαζικές διαδηλώσεις από τους αντιπάλους και διχάζει την ισραηλινή κοινωνία, χωρίζεται σε μια σειρά από νομοσχέδια. Δύο βασικά μέλη του κόμματος Λικούντ του Νετανιάχου δήλωσαν ότι αν και μια παύση μπορεί να είναι προτιμότερη, σχεδιάζουν να υποστηρίξουν το τελευταίο νομοσχέδιο όταν έρθει για ψηφοφορία που αναμένεται να ψηφιστεί αυτή την εβδομάδα. 

  Οι υποστηρικτές του νομοσχεδίου λένε ότι σχεδόν σε κάθε δημοκρατία, οι νικητές των εκλογών μπορούν να επιλέξουν δικαστές και ευθυγραμμίζουν το Ισραήλ με αυτή την πρακτική. Οι αντίπαλοί του – και περιλαμβάνουν εκατοντάδες χιλιάδες εβδομαδιαίους διαδηλωτές στους δρόμους καθώς και επιχειρηματίες, επαγγελματίες και στρατιωτικούς ηγέτες – λένε ότι θα συγκεντρώσει υπερβολική δύναμη στα χέρια του κυβερνώντος κόμματος, βλάπτοντας τη δημοκρατία.

  Πολλοί από τους συμμάχους του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας και της Γαλλίας, έχουν εκφράσει παρόμοιες ανησυχίες, λέγοντας ότι ένα πλήρως ανεξάρτητο και ισχυρό δικαστικό σύστημα είναι ζωτικής σημασίας για μια λειτουργική δημοκρατία. Οι αγορές του Ισραήλ και το νόμισμά του έχουν κλονιστεί από τη διαμάχη. 

  Ο υπουργός Γεωργίας Avi Dichter αναφέρθηκε αρχικά ότι υποστήριξε τον Gallant στην έκκληση για καθυστέρηση. Αλλά εξέδωσε μια δήλωση την Κυριακή λέγοντας: «Είμαι ακόμα υπέρ. Η δικαστική μεταρρύθμιση είναι απαραίτητη και θα πραγματοποιηθεί».

  Πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας Shin Bet, ο Dichter θα μπορούσε να κληθεί από τον Netanyahu να αντικαταστήσει τον Gallant, σύμφωνα με δημοσιεύματα ισραηλινών μέσων ενημέρωσης. 

  Ο Νετανιάχου βρισκόταν στο Λονδίνο όταν ο Γκάλαντ πήρε την προκλητική του στάση. Την Πέμπτη, ο Gallant ήταν έτοιμος να κάνει μια ομιλία όταν ο Νετανιάχου τον κάλεσε στο γραφείο του και τον έπεισε να μην το κάνει. Στη συνέχεια ο Νετανιάχου έδωσε μια ομιλία λέγοντας ότι προχωρά με βασικά τμήματα του νομοσχεδίου, αλλά υποσχέθηκε να προστατεύσει τα ατομικά και μειονοτικά δικαιώματα. 

  Δύο μέλη του Likud, η Γιούλι Έντελσταϊν και ο Ντέιβιντ Μπιτάν, δημοσίευσαν στο Twitter την υποστήριξή τους στον Gallant το βράδυ του Σαββάτου. Περισσότεροι βουλευτές θα πρέπει να συμπαρασταθούν στο πλευρό τους για να αποτρέψουν την ψήφιση της νομοθεσίας όπως είχε προγραμματιστεί. 

  Μια άλλη πτυχή που έχει θορυβήσει τον Gallant είναι ένα αυξανόμενο κίνημα μεταξύ των εφέδρων να αρνούνται τις κλήσεις ως μέσο διαμαρτυρίας. Στην ομιλία του ζήτησε όχι μόνο να σταματήσει η νομοθεσία αλλά να σταματήσουν οι διαμαρτυρίες και οι πράξεις άρνησης.  

  Τελευταία Άρθρα

  spot_img

  Σχετικά Άρθρα