19.4 C
Athens
Friday, March 29, 2024
More

    Ο ΕΣΑΗ απέστειλε επιστολή στον Κώστα Σκρέκα για την απόφασή του να επιβάλει έκτακτη εισφορά 10 ευρώ/μεγαβατώρα

    Ο ΕΣΑΗ (Σύνδεσμος ανεξάρτητων ηλεκτροπαραγωγών) απέστειλε επιστολή προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα τονίζοντας τις πολλαπλές επιπτώσεις της απόφασής του να επιβάλει έκτακτη εισφορά 10 ευρώ/μεγαβατώρα στο φυσικό αέριο για την ηλεκτροπαραγωγή.

    Το εισπρακτικό αυτό μέτρο ήταν μια παρέμβαση στην αγορά ενέργειας, που  επηρέασε με πολλούς τρόπους την αγορά, αφού αύξησε την τιμή της ενέργειας και μείωσε την ανταγωνιστικότητα της παραγωγής ενέργειας στην Ελλάδα με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι εισαγωγές ενέργειας, όπως τονίζεται στην επιστολή. Ταυτόχρονα, δημιούργησε ζημιά στις εταιρείες που μειώνοντας την παραγωγή τους, μείωσαν  τα προγραμματισμένα φορτία LNG που είχαν παραγγείλει και είχαν ρήτρες take or pay.

    Η έκτακτη εισφορά που επιβλήθηκε με  νόμο από τις αρχές Νοεμβρίου του 2022, επηρέασε συνολικά τη χονδρεμπορική  αγορά και αύξησε το κόστος παραγωγής των μονάδων φυσικού αερίου. Μάλιστα όπως τονίζεται, τώρα που η τιμή του φυσικού αερίου είναι μειωμένη, το χαράτσι των 10 ευρώ MWh αποτελεί ακόμη μεγαλύτερο βάρος, αφού ως ποσοστό στο συνολικό κόστος του φυσικού αερίου έχει τριπλασιαστεί.

    Εκτοξεύτηκαν οι εισαγωγές ενέργειας και άλλες συνέπειες

    Αποτέλεσμα της αύξησης κόστους της ελληνικής ηλεκτροπαραγωγής ήταν να αυξηθούν κατά 69% οι εισαγωγές ενέργειας τον Δεκέμβριο του 2022 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021. Ειδικότερα, οι συνολικές εισαγωγές ηλεκτρισμού ανήλθαν σε 839 GWh το Δεκέμβριο του 2022 από 495 Gwh το Δεκέμβριο του 2021.

    Η αύξηση των εισαγωγών ηλεκτρισμού, λόγω της μειωμένης ανταγωνιστικότητάς τους εξαιτίας της παρέμβασης του ΥΠΕΝ είχε επιπτώσεις και στο εμπορικό ισοζύγιο, και ταυτόχρονα μείωσε και τα έσοδα του ΤΕΜ αφού οι εισαγωγές δε συμμετέχουν στον προσωρινό μηχανισμό επιστροφής μέρους των εσόδων.

    Και οι αρνητικές συνέπειες που έφερε το “χαράτσι” των 10 ευρώ/MWh δεν σταματούν εδώ. Οι αυξημένες εξαγωγές ενισχύουν την ενεργειακή εξάρτηση της χώρας και αποδυναμώνουν την ασφάλεια εφοδιασμού, όπως αναφέρει κατά πληροφορίες η επιστολή του ΕΣΑΗ. Επιπλέον, τονίζεται, ότι η  ανταγωνιστικότητα των εγχώριων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο πλέον είναι μειωμένη, αφού ενώ το μέτρο είναι εξαιρετικά ακριβό πλέον αφού, το τέλος των 10 ευρώ/MWh πλέον είναι πολύ μεγαλύτερο σε ποσοστό στην τελική τιμή του φυσικού αερίου, την περίοδο αυτή που έχουν μειωθεί οι τιμές του φυσικού αερίου στο TTF.

    Ο ΕΣΑΗ επίσης κατά πληροφορίες, παραθέτει στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία για τις πέντε τελευταίες εβδομάδες του 2022  το ποσοστό συμμετοχής των εγχώριων μονάδων στην χονδρεμπορική αγορά μειώθηκε σταδιακά από 28% στο 9% από 38% μέσο όρο το 2022.

    Τέλος, όπως αναφέρεται,  το χαράτσι προκαλεί ζημιά στους ηλεκτροπαραγωγούς και με ακόμη ένα τρόπο: Η μειωμένη παραγωγή ενέργειας από τις μονάδες τους, απαιτεί μικρότερες ποσότητες φυσικού αερίου με αποτέλεσμα να γίνουν αλλαγές στον προγραμματισμό των εταιριών για φορτία LNG που είχαν συμβολαιοποιηθεί και περιέχουν ρήτρες take or pay. Οι ακυρώσεις φορτίων προκάλεσα οικονομική ζημία και μεγάλες δυσκολίες διαχείρισης των προγραμματισμένων φορτίων.

     

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα