20.2 C
Athens
Tuesday, April 23, 2024
More

    «Μπαρούτι»  μυρίζει η έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τις μονάδες διύλισης-Διπλασιάστηκε το μικτό περιθώριο κέρδους σε ένα χρόνο

    Στα περιθώρια κέρδους εστιάζει μεταξύ άλλων η έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού  στον  κλάδο των διυλιστηρίων. Φέτος οι μονάδες διύλισης  «κολυμπάνε» μέσα σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ χάρη στην άνοδο των τιμών του πετρελαίου και στα  υψηλά περιθώρια σε βαθμό που προκάλεσαν την Ανεξάρτητη Αρχή.

    Η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για εκτενή έλεγχο στον κλάδο  μπαίνει σε εφαρμογή με την κατά πλειοψηφία απόφαση περί εκκίνησης της διαδικασίας του αρ. 11 του Ν.3959/2011 (κανονιστική παρέμβαση σε κλάδο της οικονομίας) προκειμένου να εξετάσει τον κλάδο των πετρελαιοειδών. Ειδικότερα θα αξιολογήσει εάν επικρατούν συνθήκες αποτελεσματικού ανταγωνισμού στα τρία στάδια παραγωγής και διανομής (διύλιση, εμπορία και λιανική διάθεση) των προϊόντων (αμόλυβδης βενζίνης, πετρελαίου κίνησης, πετρελαίου θέρμανσης) στην ελληνική αγορά.

    Η Ε.Α υποστηρίζει ότι πρόκειται για βασικά αγαθά πρώτης ανάγκης με χαμηλή ανελαστική ζήτηση ως προς την τιμή.

    Οι  πρώτες  διαπιστώσεις της Ε.Α.   

    Αρχικά η αρμόδια Αρχή διαπιστώνει ότι οι  συνθήκες ανταγωνισμού απαιτούν  περαιτέρω διερεύνηση.

    Ωστόσο διαβλέπει υψηλό βαθμό συγκέντρωσης στην αγορά διύλισης. Μέτριο προς χαμηλό βαθμό συγκέντρωσης στην αγορά χονδρικής. Σημειώνεται ότι στην αγορά λιανικής λειτουργούν περί τα 5.000 πρατήρια στην Ελλάδα, ωστόσο ο ανταγωνισμός είναι τοπικός, επομένως το επίπεδο συγκέντρωσης ενδέχεται να διαφέρει ανά περιοχή και θα πρέπει να εξεταστεί ενδελεχώς.

    Θεωρεί εκ πρώτης όψεως, ιδιαίτερα αυξημένο το περιθώριο κέρδους των εταιριών διύλισης το 2022 (σχεδόν διπλασιάζεται σε σχέση με το 2021), ωστόσο τα στοιχεία πρέπει να επιβεβαιωθούν με περαιτέρω έρευνα ανά προϊόν.

    Αύξηση του περιθωρίου διύλισης όπως υπολογίζεται από τις εταιρίες παρά τις επιμέρους διακυμάνσεις που έλαβαν χώρα σε ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο χρήζει περαιτέρω διερεύνησης για λόγους συγκρισιμότητας με άλλες χώρες.

    Εύκολη θεωρείται η σχετική έρευνα  διότι τα καθαρά κέρδη των διυλιστηρίων έχουν  ανέλθει σε επίπεδα ρεκόρ όλων των εποχών.

    Η Motor Oil στο εννεάμηνο εμφάνισε 1,2 δις  ευρώ και η  HELLENiQ ENERGY (πρώην ΕΛΠΕ) ανακοίνωσε 1,1 δις ευρώ.

    Ενδεικτικά  να σημειωθεί  πως τα καθαρά κέρδη της εταιρείας HelleniQ Energy (Ελληνικά Πετρέλαια) σε ενοποιημένο επίπεδο (δηλαδή όλων των εταιρειών του ομίλου και όλων των τομέων δράσης συμπεριλαμβανομένου διύλισης, εμπορίας, έρευνας υδρογονανθράκων κλπ. ) στο α΄εξάμηνο του 2022 ανήλθαν σε 872,313 εκατ. ευρώ από 206,446 εκατ. ευρώ το α΄εξάμηνο του 2021 δηλαδή αύξηση 322,54%.

    Το αντίστοιχο αποτέλεσμα για τη Motor Oil είναι κέρδη 685,410 εκατ. ευρώ από 121,117 εκατ. ευρώ το α΄εξάμηνο του 2021, δηλαδή αύξηση 465,91%.

    Να σημειωθεί ότι οι παραπάνω εταιρείες σε ενοποιημένο επίπεδο κατέγραψαν υψηλότερα περιθώρια κέρδους σε σύγκριση με την περσινή περίοδο (η MotorOil και σε επίπεδο εταιρείας, χωρίς τις θυγατρικές).

    Που είναι το μικτό περιθώριο κέρδους

    Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις του α΄εξαμήνου 2022 το μικτό περιθώριο κέρδους της HelleniQ Energy σε ενοποιημένο επίπεδο ανήλθε σε 20% από 12% το α΄εξάμηνο του 2021.Αντίστοιχα της MotorOil το μικτό περιθώριο κέρδους ανήλθε σε 13,58% από 9,12% το α΄ εξάμηνο του 2021.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα