20.3 C
Athens
Thursday, April 25, 2024
More

    Μητσοτάκης: Με το νομοσχέδιο διαχωρίζουμε την απεργία από την παρανομία

    Ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας πως άκουσε το αφήγημα του «όλα μαύρα στην χώρα».

    «Άκουσα κρεσέντο μηδενισμού και αφορισμού με αναμάσημα ξεπερασμένων κλισέ. Όλα μαύρα στην χώρα και νομοσχέδιο. Είχα την εντύπωση ότι δεν άκουγα εσάς αλλά τον κ. Τσίπρα», είπε ο πρωθυπουργός. Συνέχισε δε λέγοντας πως δίνει μία φιλική συμβουλή στην κυρία Γεννηματά: «μεταξύ του πρωτότυπου και του αντιγράφου, πάντα το πρωτότυπο θα διαλέγουν οι πολίτες».

    Στην συνέχεια ο πρωθυπουργός ξεκίνησε να τοποθετείται επί του νομοσχεδίου παραθέτοντας στοιχεία για την κατάσταση στην αγορά εργασίας, όπως οι διαφορές μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών για τα δεδουλευμένα, καθώς και οι διακρίσεις.

    «Σήμερα στην Ελλάδα η απασχόληση ενός στους τέσσερις εργαζόμενους δεν δηλώνεται ή δηλώνεται μερικώς με αποτέλεσμα να αμείβεται λιγότερο και να μην προστατεύεται», είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε λέγοντας πως την ίδια ώρα πληθαίνουν οι διακρίσεις και απουσιάζουν δικαιώματα που ισχύουν παντού. «Όπως να μπορεί ο εργαζόμενος να ορίζει τις ώρες εργασίας με βάση το προγραμματισμό της ζωής του» είπε.

    Μιλώντας για το νομοσχέδιο σημείωσε πως «ο νέος νόμος αλλάζει την κατάσταση μετά από το 1982. Θέτει κανόνες στην ζούγκλα και ξεπερνά τον μεσαίωνα. Απαντά σε παθογένειες του παρελθόντος και σε προκλήσεις του μέλλοντος. Όσοι τον αμφισβητούν αποδεικνύονται οπαδοί συντήρησης και καθήλωσης».

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Σταδιακά τα τελευταία χρόνια μειώνεται η συμμετοχή και γυναικών και νέων στην απασχόληση που δεν αποτελεί θέμα μόνο ανάπτυξης αλλά και δικαιοσύνης. Εργαζόμενοι και μη πάντως αναστατώνονται από ξαφνικές απεργίες οι οποίες αν και συχνά κηρύσσονται παράνομες τελικά γίνονται και πραγματοποιούνται από λίγους έναντι των πολλών».

    Ο πρωθυπουργός έκανε και αναφορά στις απεργίες οι οποίες τόνισε ότι αν και βγαίνουν παράνομες γίνονται κανονικά και οι λίγοι ταλαιπωρούν τους πολλούς. Κι ενώ όπως είπε ο εχθρός ήταν η κυβέρνηση τελικά τα θύματα ήταν οι πολίτες. Γι’ αυτό και τόνισε ότι ο νέος νόμος έρχεται να αλλάξει αυτή την κατάσταση για πρώτη φορά από το 1982. «Θέτει κανόνες στην ζούγκλα και ξεπερνά τον μεσαίωνα», τόνισε χαρακτηριστικά. «Την προηγούμενη εβδομάδα η συμμετοχή στις απεργίες των ΜΜΜ ήταν από 10 – 20% αν και ταλαιπωρήθηκαν χιλιάδες πολίτες. Τελικά αν και η απεργία ήταν κατά της κυβέρνηση εξελίχθηκε εις βάρος των πολιτών», είπε σχετικά.

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για 10 τολμηρές τομές που δρομολογούνται και οι οποίες κάνουν διαφανείς τις σχέσεις εργαζόμενου και εργοδότη. Οι τομές αυτές πρόσθεσε βοηθούν την εθνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία να συναντηθούν με την Ευρώπη. «Τομές που επιτρέπουν στις δυνάμεις τις παραγωγής να καθορίζουν τους όρους για αποτελεσματικότερη συνεργασία. Είναι τομές που βοηθούν επιτέλους την εθνική οικονομία και κοινωνία να συναντηθούν με την εποχή», είπε.

    Στην συνέχεια ο πρωθυπουργός απαρίθμησε τις παρεμβάσεις που γίνονται μέσω του νομοσχεδίου κάνοντας αναφορά στην ψηφιακή κάρτα εργασίας, τις απολύσεις και το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας η οποία γίνεται Ανεξάρτητη Αρχή. «Η ψηφιακή κάρτα εργασίας που θα χτυπά ο εργαζόμενος χτυπώντας ταυτόχρονα την μαύρη εργασία και αδήλωτες υπερωρίες και την εισφοροδιαφυγή. Οι ώρες εργασίας θα καταγράφονται σε πραγματικό χρόνο. Καταργείται κάθε αυθαιρεσία. Πρόκειται για μέτρο που αποτελούσε πάγιο αίτημα της ΓΣΕΕ», είπε.

    «Γιατί είναι κακό που η Επιθεώρηση Εργασίας παύει να υπάγεται στον εκάστοτε υπουργό. Μήπως ενοχλείστε που σπάμε κάποια μαγαζάκια που είχαν φτιαχτεί;», είπε. «Θα κάνει ελέγχους διασταυρώνοντας τα στοιχεία της ψηφιακής κάρτας με τις απαιτήσεις δεδουλευμένων και τα αδικά της πορίσματα θα συγκροτούν την αντικειμενική βάση για επίλυση κάθε εργασιακής διαφοράς».

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα