7.1 C
Athens
Friday, January 27, 2023
More

  Μητσοτάκης: Η τουρκική προκλητικότητα στην ελληνική ατζέντα για τη 2η μέρα της Συνόδου Κορυφής

  Όλες τις εκφάνσεις της τουρκικής προκλητικότητας αναμένεται να εκθέσει στους ομολόγους του ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συμμετέχοντας για δεύτερη ημέρα στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών των κρατών -μελών της ΕΕ, στις Βρυξέλλες. Αξιοποιώντας και την επίσημη ατζέντα των σημερινών διεργασιών, στην κορυφή της οποίας βρίσκεται η διαχείριση των προσφυγικών ροών, ο κ. Μητσοτάκης θα ενημερώσει τους ευρωπαίους εταίρους του τόσο για τις κινήσεις της γειτονικής χώρας τις τελευταίες ώρες, όσο και για την εν γένει συμπεριφορά της, ειδικότερα απέναντι στην ευρωτουρκική συμφωνία για το προσφυγικό.

  Στην ίδια κατεύθυνση, ο κ. Μητσοτάκης προτίθεται να αναδείξει την επαμφοτερίζουσα στάση της Τουρκίας απέναντι στις δεσμεύσεις της προς την ΕΕ, καθώς αυτή δεν υλοποιεί το μέτρο των επαναπροωθήσεων, ούτε και αντιμετωπίζει δραστικά τα παράνομα κυκλώματα διακινητών μεταναστών στα παράλιά της. Επιπλέον, οι ευρωπαίοι ηγέτες θα γίνουν κοινωνοί της προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας και στις νόμιμα ανακηρυγμένες ΑΟΖ της Κύπρου και της Ελλάδας, με τελευταίο «επεισόδιο» την παρενόχληση του ερευνητικού σκάφους Nautical Geo, ανατολικά της Κρήτης. Πάγιο για τις ελληνικές θέσεις παραμένει και το ζήτημα της φύλαξης των συνόρων, με την Αθήνα να υπενθυμίζει πως τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά.

  Στην εισήγηση του Έλληνα Πρωθυπουργού θα καταδειχθεί ακόμη και η μη συμμόρφωση της Τουρκίας με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ αναφορικά με το Κυπριακό, απορρίπτοντας για άλλη μια φορά δημόσια την αξίωση της Τουρκίας για την ύπαρξη δύο κρατών στο νησί. Η επαναφορά του ζητήματος της τουρκικής προκλητικότητας από τον κ. Μητσοτάκη, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα -μετά και την Τριμερή Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου στην Αθήνα- όπου ο Έλληνας Πρωθυπουργός εγκάλεσε την Τουρκία ότι δεν αντιλαμβάνεται «τα μηνύματα των καιρών», συντηρεί το κλίμα της «αναγκαστικής συμμόρφωσης» της γειτονικής χώρας με τους νέους συσχετισμούς δυνάμεων τόσο στο εσωτερικό της ΕΕ, αλλά και διεθνώς, καθώς καταδεικνύεται η σταδιακή απομόνωσή της στην ευρύτερη περιοχή.

  Σε ένα δεύτερο επίπεδο, η υπόμνηση από μεριάς του Έλληνα Πρωθυπουργού του Κυπριακού στην παρούσα συγκυρία συμβαδίζει με τις πρόσφατες ενέργειες του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος έχει «παραγγείλει» στις ευρωπαϊκές υπηρεσίες λίστα με δυνητικά μέτρα απέναντι στην Τουρκία, με όχημα την «νέα εντολή» των ευρωπαϊκών οργάνων για απάντηση στην «παρενόχληση» δύο κρατών -μελών της ΕΕ, δηλαδή της Ελλάδας και της Κύπρου.

  Την ίδια ώρα, ακόμη πιο ασφυκτικό καθίσταται το διεθνές περιβάλλον για την Άγκυρα μετά την επιστολή μελών του Αμερικανικού Κογκρέσου προς τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, ζητώντας του να φρενάρει την πώληση νέων μαχητικών αεροσκαφών F-16 προς την Τουρκία και την αναβάθμιση των υφιστάμενων, επισημαίνοντας πως «δεδομένου ότι τα αναβαθμισμένα F-16 εξακολουθούν να παίζουν σημαντικό ρόλο τόσο για εμάς όσο και για τους αξιόπιστους συμμάχους μας, αυτός είναι ένας κίνδυνος που τον βρίσκουμε μη αποδεκτό».

  Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία ανήκει στους βουλευτές Κρις Πάππας, Γκας Μπιλιράκης, και Κάρολιν Μαλόνι και χαίρει της στήριξης του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), της Αμερικανικής Εβραϊκής Επιτροπής (AJC), καθώς και αρμενικών, ινδικών και κουρδικών οργανώσεων, που μεταξύ άλλων, τονίζουν ότι η πώληση «υπό τις παρούσες συνθήκες στέλνει λάθος σήμα στην Τουρκία και της δίνει λόγο να αμφιβάλει για την αποφασιστικότητά μας, ενώ συνεχίζει να αναπτύσσει τις στρατιωτικές σχέσεις της με τη Ρωσία».

  Τελευταία Άρθρα

  spot_img

  Σχετικά Άρθρα