Το πλαίσιο για τη δημιουργία Ευρωπαϊκής Ψηφιακής Ταυτότητας, που θα είναι διαθέσιμη σε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες, κατοίκους και επιχειρήσεις πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Οι πολίτες θα μπορούν να αποδεικνύουν την ταυτότητά τους και να μοιράζονται ηλεκτρονικά έγγραφα από τα ψηφιακά πορτοφόλια της Ευρωπαϊκής Ψηφιακής Ταυτότητας με το πάτημα ενός κουμπιού στο κινητό τους τηλέφωνο.
Η εθνική τους ψηφιακή ταυτότητα θα αναγνωρίζεται σε όλη την Ευρώπη και οι Ευρωπαίοι θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε διαδικτυακές υπηρεσίες.
Η χρήση του πορτοφολιού Ευρωπαϊκής Ψηφιακής Ταυτότητας θα είναι πάντα στην επιλογή του χρήστη. Ωστόσο, για το εγχείρημα θα απαιτηθούν πολύ μεγάλες πλατφόρμες, ενώ το ψηφιακό πορτοφόλι θα είναι προσβάσιμο κατόπιν αιτήματος του χρήστη, για παράδειγμα για την απόδειξη της ηλικίας τους.
Η Εκτελεστική Αντιπρόεδρος Μαργκρέτε Βεστάγκερ σημείωσε ότι «η ευρωπαϊκή ψηφιακή ταυτότητα θα μας επιτρέψει να κάνουμε σε οποιοδήποτε κράτος μέλος ,τι κάνουμε κάνουμε στη χώρα μας χωρίς επιπλέον κόστος και λιγότερα εμπόδια» και προσέθεσε ότι «αυτή είναι μια μοναδική ευκαιρία για να μας οδηγήσει όλοι περισσότερο στην εμπειρία του τι σημαίνει να ζούμε στην Ευρώπη και να είμαστε Ευρωπαίοι».
Ο Επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά Tιερί Μπρετόν ανέφερε ότι «οι πολίτες της ΕΕ όχι μόνο περιμένουν υψηλό επίπεδο ασφάλειας, αλλά και ευκολία είτε ασχολούνται με την εθνική διοίκηση, όπως για να υποβάλουν για παράδειγμα φορολογική δήλωση είτε να εγγραφούν σε ένα ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο όπου χρειάζονται επίσημη αναγνώριση» επισημαίνοντας ότι «πρόκειται για μια επιλογή στους καταναλωτές, μια ευρωπαϊκή επιλογή».