24.5 C
Athens
Wednesday, September 11, 2024
More

    Κόλιν Χουάνγκ: Πώς ο ιδρυτής της Temu κατάφερε να γίνει ο πλουσιότερος άνθρωπος της Κίνας

    Με περιουσία που ανέρχεται στα 48,6 δισ. δολάρια, ο ιδρυτής της Temu, Κόλιν Χουάνγκ, έγινε πλέον ο πλουσιότερος άνθρωπος της Κίνας. 

    Πώς όμως έφθασε έως εδώ;

    Μετά από αρκετές μέτρια επιτυχημένες επιχειρήσεις στον τομέα των παιχνιδιών και του ηλεκτρονικού εμπορίου, ο Χουάνγκ αποσύρθηκε. Κάποια στιγμή, ο νεαρός επιχειρηματίας έμεινε στο σπίτι του για ένα χρόνο σκεπτόμενος την επόμενη κίνησή του.

    Ο πρώην μηχανικός της Google ίδρυσε τελικά το 2015 την Pinduoduo, μια πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου γνωστή για την πώληση προϊόντων σε χαμηλές τιμές με μαζικές προσφορές. Ανέβηκε γρήγορα στις τάξεις των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου, με την καθαρή του αξία να κορυφώνεται στα 71,5 δισεκατομμύρια δολάρια στις αρχές του 2021.

    Όπως και πολλοί λεγόμενοι δισεκατομμυριούχοι της Covid, η περιουσία του κατέρρευσε εξίσου γρήγορα με το πώς δημιουργήθηκε, σημειώνοντας πτώση 87% σε διάστημα περίπου ενός έτους. Η πτώση του Χουάνγκ ήταν ιδιαίτερα έντονη καθώς η επιβράδυνση της παγκόσμιας πανδημίας συνέπεσε με την απότομη καταστολή του ιδιωτικού τομέα της Κίνας.

    Τότε συνέβη κάτι εκπληκτικό: Huang’s PDD Holdings Inc. Όχι τόσο μεγάλη όσο προηγουμένως, αλλά σταθερή, με την επέκτασή της εκτός Κίνας υπό το εμπορικό σήμα Temu να συμβάλλει στην αντιμετώπιση μιας επίμονα αδύναμης εγχώριας οικονομίας.

    Ως αποτέλεσμα, ο Χουάνγκ, 44 ετών σήμερα, έγινε ο πλουσιότερος άνθρωπος της Κίνας, σύμφωνα με τον δείκτη δισεκατομμυριούχων του Bloomberg. Με περιουσία 48,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εκτοπίζει τον Zhong Shanshan, τον βασιλιά του εμφιαλωμένου νερού της χώρας, ο οποίος κατείχε την πρώτη θέση από τον Απρίλιο του 2021.

    Η αξιοσημείωτη άνοδος του Χουάνγκ  τροφοδοτήθηκε από τις μεταβαλλόμενες αγοραστικές συνήθειες της Κίνας μετά τη μετατροπή της κρίσης των ακινήτων της χώρας σε παρατεταμένη επιβράδυνση. Είναι επίσης ο πρώτος μεγιστάνας της τεχνολογίας που βρίσκεται στην κορυφή της κατάταξης του πλούτου εδώ και περισσότερα από τρία χρόνια, αφού η κυβερνητική πίεση στις ιδιωτικές επιχειρήσεις παγίδευσε αντιπάλους όπως η Alibaba Group Holding Ltd. του Jack Ma. Στην πορεία, ο Χουάνγκ προκάλεσε επίσης διαμαρτυρίες από τους προμηθευτές για τη μείωση των τιμών και καθόρισε ένα τιμωρητικό πρόγραμμα εργασίας για τους δικούς του υπαλλήλους.

    «Ο Ma και ο Jeff Bezos υπήρξαν εταιρικοί ηγέτες στις στιγμές τους, αλλά οι καιροί έχουν αλλάξει και ο Χουάνγκ βλέπει μεγάλη επιτυχία με μια διαφορετική, λιγότερο ορατή προσέγγιση», δήλωσε ο Brock Silvers, διευθύνων σύμβουλος στην εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων Kaiyuan Capital.

     

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα