3.4 C
Athens
Monday, February 6, 2023
More

  Η Wall Street βρίσκει λόγο να καλλιεργεί την αγορά ομολόγων ακόμα και αν ο πόλεμος κατά του πληθωρισμού δεν δείχνει να αποδίδει

  Η Wall Street βρίσκει έναν λόγο για να συνεχίσει να οργώνει στην αγορά ομολόγων, ακόμη και με μια Federal Reserve που απέχει ακόμα πολύ από το να κηρύξει τη νίκη της στον πόλεμο κατά του πληθωρισμού.

  Το selloff που έπληξε τους επενδυτές με απώλειες ρεκόρ κατά τους πρώτους 10 μήνες του έτους έφερε επίσης ένα έντονο τέλος σε μια εποχή χαμηλών τόκων στα ομόλογα, οδηγώντας τις αποδόσεις στα υψηλότερα της τελευταίας δεκαετίας.

  Αυτές οι πληρωμές, τώρα πάνω από 4% σε ομόλογα 2ετίας και 10ετίας που εκδόθηκαν πρόσφατα, έχουν γίνει αρκετά μεγάλες ώστε να προσελκύουν τους αγοραστές και θεωρούνται ότι παρέχουν ένα απόθεμα έναντι μελλοντικών μειώσεων τιμών. Η ανθεκτικότητα της οικονομίας ενισχύει επίσης την υπόθεση: Εάν η Fed χρειαστεί να σφίξει τη νομισματική πολιτική τόσο πολύ ώστε να προκαλέσει ύφεση, τα ομόλογα πιθανότατα θα αυξηθούν καθώς οι επενδυτές αναζητούν κάπου να κρυφτούν.

  «Τουλάχιστον υπάρχει μια πιο ουσιαστική πηγή απόδοσης τώρα», δήλωσε ο Jack McIntyre, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Brandywine Global Investment Management. «Τα ομόλογα, μαθηματικά, μετατρέπονται σε ούριο άνεμο».

  Οι αποδόσεις των ομολόγων μπορεί να συνεχίσουν να αυξάνονται, ωστόσο τα ομόλογα γίνονται πιο ελκυστικά

  Η αγορά ομολόγων κέρδισε υποστήριξη την Τετάρτη όταν ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα είναι πιθανό να επιβραδύνει τον ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων της στη συνεδρίαση της 13-14 Δεκεμβρίου. 

  Τα σχόλια έριξαν λάδι στη φωτιά, σε ένα ράλι που ξεκίνησε νωρίτερα τον Νοέμβριο μετά την επιβράδυνση του ρυθμού πληθωρισμού των τιμών καταναλωτή. Αυτό οδήγησε τον δείκτη του Bloomberg σε κέρδη άνω του 2% για τον μήνα, την πρώτη άνοδο από τον Ιούλιο και τη μεγαλύτερη από τον Μάρτιο του 2020, όταν η έναρξη της πανδημίας Covid στις ΗΠΑ ώθησε σε μια βιασύνη προς τα ασφαλέστερα περιουσιακά στοιχεία. 

  Ο Πάουελ ενίσχυσε τη ζήτηση από επενδυτές που επιδιώκουν να κλειδώσουν τα τρέχοντα επίπεδα απόδοσης ή να κλείσουν τα short στοιχήματα έναντι των ομολόγων. 

  Η συνέχιση της αγοράς οδήγησε τις αποδόσεις των ομολόγων δύο ετών από το 4,55% την Τετάρτη στο 4,18% νωρίς την Παρασκευή, πριν οι αποδόσεις αυξηθούν μετά από μια ισχυρότερη από την αναμενόμενη έκθεση για τις θέσεις εργασίας του Νοεμβρίου. Πιο έξω από την καμπύλη, οι αποδόσεις 5 και 10 ετών συνέχισαν να υποχωρούν και διατηρούνται στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο.

  Η αποδόσεις του δημοσίου μετά τις θέσεις εργασίας έχει σε μεγάλο βαθμό εξαφανιστεί.

  Ο McIntyre προειδοποίησε ότι η ασταθής πορεία της αγοράς μπορεί να μην έχει τελειώσει, λέγοντας ότι τα σημάδια επίμονου υψηλού πληθωρισμού θα μπορούσαν να περιορίσουν την κλίμακα των μελλοντικών ράλι ή να ωθήσουν τις αποδόσεις πίσω.

  «Η τάση των υψηλότερων επιτοκίων σίγουρα δεν πρόκειται να εξαφανιστεί από τη μια μέρα στην άλλη», δήλωσε η Κάθριν Καμίνσκι, επικεφαλής στρατηγικής έρευνας και διαχειριστής χαρτοφυλακίου στον Όμιλο AlphaSimplex , του οποίου το δημόσιο αμοιβαίο κεφάλαιο είναι καθαρό σταθερό εισόδημα και αυξήθηκε περισσότερο από 34% φέτος. «Όμως είδαμε την αστάθεια να αυξάνεται συνεχώς καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Έτσι, η σχετική ισχύς του σήματος πτώσης σε σχέση με τη μεταβλητότητα έχει γίνει λιγότερο ισχυρή».

  Οι προσδοκίες ότι η αυστηρότερη νομισματική πολιτική θα επιβραδύνει την οικονομία οδήγησαν τα ομόλογα με τη μεγαλύτερη ημερομηνία λήξης στα μεγαλύτερα κέρδη από τις αρχές Νοεμβρίου, με τις αποδόσεις των 30 ετών να υποχωρούν ξανά την Παρασκευή. Ωστόσο, οι βραχυπρόθεσμοι τίτλοι έχουν επίσης προχωρήσει τον περασμένο μήνα, υπογραμμίζοντας την ελκυστικότητα των υψηλότερων πληρωμών με τοκομερίδια στους επενδυτές που θέλουν να επιτύχουν απόδοση μέχρι τη λήξη τους.

  «Ακούμε ότι οι σύμβουλοι από την πλευρά του λιανικού εμπορίου είναι στην ευχάριστη θέση να τοποθετήσουν τους πελάτες σε μια επένδυση με απόδοση 4% για τα επόμενα δύο χρόνια», δήλωσε ο Scott Solomon, συνεργάτης διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην T. Rowe Price.

  Τελευταία Άρθρα

  spot_img

  Σχετικά Άρθρα