16.9 C
Athens
Thursday, April 25, 2024
More

    Η Σαουδική Αραβία αγοράζει ντίζελ από τη Ρωσία και το μεταπουλάει στην Ευρώπη

    Αίσθηση προκαλεί η είδηση ότι η Σαουδική Αραβία -ο μεγαλύτερος προμηθευτής πετρελαίου στον πλανήτη- εισήγαγε πρόσφατα εκατομμύρια βαρέλια ντίζελ από τη Ρωσία και πιθανότατα μεταπώλησε κάποια εξ αυτών στην Ευρώπη!

    Σύμφωνα με όσα αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο έκθεση του παρόχου δεδομένων Kpler, η Σαουδική Αραβία εισήγαγε σχεδόν 2,5 εκατομμύρια βαρέλια ντίζελ από τη Ρωσία το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου, πολύ περισσότερα, δηλαδή, από οποιαδήποτε άλλη στιγμή τα τελευταία έξι χρόνια.

    Σημειώνεται ότι η Σαουδική Αραβία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού πετρελαίου στον κόσμο και σημαντικός πωλητής προϊόντων πετρελαίου, ενώ θέλει να γίνει και παγκόσμιος ηγέτης στην παραγωγή υδρογόνου.

    Την ίδια ώρα, μεγάλοι όγκοι καυσίμων συνεχίζουν να ρέουν από τη Σαουδική Αραβία προς την Ευρώπη, παρακάμπτοντας τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

    Με αυτόν τον τρόπο οι έμποροι θα μπορούσαν να αποκομίσουν μεγάλα κέρδη πουλώντας ρωσικά καύσιμα σε υψηλότερη τιμή στη Γηραιά Ήπειρο.

    «Πρόκειται για ένα κερδοφόρο εμπόριο» ανέφερε, σύμφωνα με το πρακτορείο, ο Γιουτζίν Λίντελ, επικεφαλής του τμήματος διυλισμένων προϊόντων στη συμβουλευτική Facts Global Energy. «Είναι επίσης καλό για τη Ρωσία, καθώς δεν θα αναγκαστεί να μειώσει την παραγωγή των διυλιστηρίων».

    Τον περασμένο μήνα η Ευρωπαϊκή Ένωση έθεσε σε εφαρμογή την απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού ντίζελ και άλλων προϊόντων πετρελαίου διά θαλάσσης. Έκτοτε, η Ρωσία αναγκάζεται να βρει νέους πελάτες για τα καύσιμά της.

    Οι εξαγωγές ντίζελ της Ρωσίας προς τη Βραζιλία, το Μαρόκο, την Τουρκία και την Τυνησία αυξήθηκαν επίσης τους τελευταίους μήνες. Οι εξαγωγές στην Τουρκία μάλιστα έχουν εκτοξευθεί στα ύψη τους τελευταίους μήνες, ενώ η Άγκυρα εξάγει μεγάλες ποσότητες καυσίμων στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Η κρατική εταιρεία πετρελαίου Saudi Aramco της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε ότι εισάγει προϊόντα διύλισης πετρελαίου από πολλές πηγές, για να καλύψει την εγχώρια ζήτηση.

    «Η εταιρεία συνεχίζει να προσπαθεί να καλύψει αυτή την ανάγκη και το έκανε πριν από τη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα