16.7 C
Athens
Wednesday, March 22, 2023
More

  Η Landis+Gyr προσφεύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τον αποκλεισμό της από τον διαγωνισμό για τους έξυπνους μετρητές

  Πυρά εξαπολύει η Landis+Gyr και προχωρά σε νομικές ενέργειες όπως είχε εξαγγείλει μετά τον αποκλεισμό της από από τον διαγωνισμό για τους έξυπνους μετρητές. Μεταξύ άλλων, κύκλοι της εταιρείας αναρωτιούνται ποιος τελικά κερδίζει από αυτήν την εξέλιξη στηλιτεύοντας το γεγονός ότι η εταιρεία – που είχε αναφέρει ρητά με την υποβολή της πρότασής της από το καλοκαίρι ότι οι μετρητές θα κατασκευαστούν στο εργοστάσιο της στην Κόρινθο – αποκλείστηκε.

  Εν τέλει, η εταιρεία θα προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

  Ειδικότερα, σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες της εταιρείας, η Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων απόρριψε την προδικαστική προσφυγή της Landis+Gyr AG, την οποία είχε υποβάλει μετά τον αποκλεισμό της από τον διαγωνισμό του ΔΕΔΔΗΕ, που αφορά στην προμήθεια «έξυπνων μετρητών», καθώς υποστηρίζει ότι η Landis+Gyr «συμπλήρωσε πλημμελώς το Ευρωπαϊκό Ενιαίο Έγγραφο Σύμβασης (ΕΕΕΣ) της, και δεν δήλωσε σε αυτό όχι μόνον το ποσοστό της σύμβασης που πρόκειται να αναθέσει σε υπεργολάβο, αλλά και το γεγονός ότι μεταξύ αυτής και της Landis+Gyr Α.Ε. (σ.σ. η ελληνική θυγατρική) προκύπτει σχέση υπεργολαβίας».

  Η πολυεθνική εταιρεία με τη σημαντική παρουσία στην Ελλάδα, με εργοστάσιο παραγωγής στην Κόρινθο που απασχολεί περισσότερους από 900 εργαζομένους, δήλωσε πρόσφατα ότι θα ακολουθήσει όλες τις διαθέσιμες οδούς για να ανατρέψει την απόφαση αποκλεισμού της από τη δεύτερη φάση του διαγωνισμού του ΔΕΔΔΗΕ για τους έξυπνους μετρητές, καθώς επί της ουσίας και όπως αποδεικνύεται από τα υποβληθέντα έγγραφα είχε υποβάλει έγκαιρα, με την κατάθεση της πρότασής της όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά τα οποία και αποδεικνύουν ότι η παραγωγή των έξυπνων μετρητών θα γίνονταν προφανώς στην Ελλάδα.

  Συγκεκριμένα έχουν υποβληθεί, όπως αναφέρουν πηγές της εταιρείας:

  • Υπεύθυνη δήλωση παραγωγικής δυναμικότητας στην οποία ανάφερε ότι η Landis+Gyr Α.Ε., η οποία αποτελεί κατά 100% θυγατρική εταιρεία της Landis+Gyr AG και έχει εργοστάσιο στο 78ο χλμ. της Εθνικής Οδού Κορίνθου-Αθηνών, 20132, στην Ελλάδα και στην οποία καθαρά επισημαίνονταν ότι οι μετρητές που θα παραδοθούν για να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις του ΔΕΔΔΗΕ RFQ 519102 θα κατασκευαστούν στις εγκαταστάσεις της Κορίνθου. Σημείωνε επίσης ότι η παραγωγική δυναμικότητα της εταιρείας στο εργοστάσιο της Κορίνθου ξεπερνά τα πέντε εκατομμύρια μετρητές ετησίως.
  • Συνοδευτική επιστολή της πρότασης της για τον διαγωνισμό όπου σημείωνε ότι «τα τελευταία χρόνια, συνεχίσαμε να επενδύουμε σε μεγάλο βαθμό στο εργοστάσιό μας που βρίσκεται στην Κόρινθο στην Ελλάδα, σε αναλογία με το γεγονός ότι αυτό το εργοστάσιο αποτελεί σημαντικό κόμβο παραγωγής για την περιοχή της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (ΕΜΕΑ). Το ίδιο εργοστάσιο παραγωγής θα είναι υπεύθυνο για την κατασκευή των έξυπνων μετρητών και των μονάδων επικοινωνίας για το πρόγραμμα του ΔΕΔΔΗΕ στο πλαίσιο της Πρόσκλησης».

  Σε συνέχεια των παραπάνω, άνθρωποι της εταιρείας στηλιτεύουν την τροπή που έχει πάρει η υπόθεση, τονίζοντας πως κερδισμένοι σίγουρα θα είναι οι 4 εταιρείες που συνεχίζουν στο διαγωνισμό (πέρασαν στη short list του διαγωνισμού με δυνατότητα να παράξουν το σύνολο των «έξυπνων» μετρητών που χρειάζεται η ελληνική επικράτεια, χωρίς να διαθέτουν στην χώρα καμμιά απολύτως παραγωγική δυνατότητα). Την ίδια ώρα, κατά την εταιρεία, χαμένοι θα είναι και η ελληνική οικονομία και η τοπική οικονομία της Κορίνθου.

  «Δεν θα κερδίσει και η τοπική κοινωνία της Κορίνθου, καθώς δεν θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας που θα προέκυπταν από την αύξηση των εργασιών του εργοστασίου, αλλά και δεν θα κερδίσει από πιθανή απόσυρση νέων επενδύσεων της Landis+Gyr στο εργοστάσιο της Κορίνθου, όπως για παράδειγμα για την κατασκευή φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων οι οποίες θα έφερναν νέες καλά αμειβόμενες και εξειδικευμένες θέσεις εργασίας», όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

  Σημειώνεται ότι ο Αριστείδης Παππάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Landis+Gyr S.A. στην Ελλάδα, είχε αναφέρει πρόσφατα σε ανακοίνωση της εταιρείας ότι «κατά την τελευταία δεκαετία, με ακράδαντη εμπιστοσύνη στη χώρα, πραγματοποιήσαμε σημαντικές επενδύσεις στην Κόρινθο οικοδομώντας ένα Κέντρο Αριστείας στην Ελλάδα, επενδύοντας με υπερηφάνεια στο μέλλον των πελατών μας, των εργαζόμενων μας, και της χώρας συνολικά. Μόνο τα τελευταία πέντε χρόνια, έχουμε επενδύσει πάνω από 60 εκατομμύρια ευρώ στις εγκαταστάσεις μας στην Κόρινθο, καθιστώντας το εργοστάσιο της Ελλάδας το μεγαλύτερο της Ευρώπης, και επιτυγχάνοντας εξαιρετικά αποτελέσματα για τους πελάτες μας και την εθνική οικονομία. Ο αποκλεισμός μας από τον διαγωνισμό της χώρας μας στη φάση της προεπιλογής, μας δημιουργεί μεγάλη απογοήτευση και είναι, κατά την άποψή μας, αβάσιμος. Ως αποτέλεσμα, έχει προκαλέσει μια σειρά εσωτερικών συζητήσεων, θέτοντας τις δραστηριότητές μας στην Κόρινθο σε κίνδυνο και αναστέλλοντας περαιτέρω επενδύσεις στο πλαίσιο ήδη προγραμματισμένων σχεδίων επέκτασης της παραγωγής μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, αλλά και την προσθήκη μιας υπερσύγχρονης μονάδας παραγωγής φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων, έναν επιχειρηματικό τομέα με τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης».

  Επιπρόσθετα, ο Werner Lieberherr, Διευθύνων Σύμβουλος της Landis+Gyr Group AG είχε σημειώσει ότι «ως ο μόνος προμηθευτής με ελληνική μονάδα παραγωγής, είμαστε ιδιαίτερα απογοητευμένοι από την είδηση της απόρριψης της προσφυγής μας. Στην αίτηση που καταθέσαμε για τον διαγωνισμό, δηλώσαμε ξεκάθαρα ότι θα παράγουμε τους έξυπνους μετρητές στην Κόρινθο, στην Ελλάδα. Ως εκ τούτου, θα ακολουθήσουμε όλες τις νόμιμες επιλογές που έχουμε στη διάθεσή μας. Το οφείλουμε τους εργαζομένους μας και την περιφέρεια της Κορίνθου, ως σημαντικός εργοδότης, να υπερασπιστούμε τη θέση μας και το μέλλον των ελληνικών δραστηριοτήτων μας και θα είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι να υποστηρίξουμε τον ΔΕΔΔΗΕ και την Ελλάδα στις συνεχείς προσπάθειές τους για την ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης και τη μείωση του αποτυπώματος CO2 μέσω της τεχνολογίας έξυπνων μετρητών που κατασκευάζονται στην Ελλάδα για την Ελλάδα».

  Τελευταία Άρθρα

  spot_img

  Σχετικά Άρθρα