27.2 C
Athens
Saturday, June 10, 2023
More

  Η φρενίτιδα της AI μεταμορφώνει τον τομέα των τσιπ

  Η Nvidia ($NVDIA), η πιο πολύτιμη εταιρεία κατασκευής τσιπ στον κόσμο, προέβλεψε πωλήσεις που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, δείχνοντας πώς η ανοδική ζήτηση για επεξεργαστές τεχνητής νοημοσύνης έχει τη δυνατότητα να αναδιαμορφώσει τον κλάδο και θέτοντας τις μετοχές της να χτυπήσουν υψηλό ρεκόρ.

  Οι πωλήσεις στο τρίμηνο που λήγει τον Ιούλιο θα ανέλθουν σε περίπου 11 δισεκατομμύρια δολάρια, ανακοίνωσε την Τετάρτη η Nvidia ($NVDIA). Αυτό κατέρριψε τη μέση εκτίμηση των αναλυτών για 7,18 δισ. δολάρια.

  Βλέπουμε απίστευτες παραγγελίες για την επανεκπαίδευση των παγκόσμιων κέντρων δεδομένων“, δήλωσε ο CEO και συνιδρυτής Jensen Huang στους αναλυτές σε τηλεδιάσκεψη. Ένα τρισεκατομμύριο δολάρια σε υποδομές κέντρων δεδομένων θα αναβαθμιστούν για να χειριστούν το λεγόμενο accelerated computing, είπε, επιτρέποντάς τους να εκτελούν εργαλεία δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT. “Ο προϋπολογισμός ενός κέντρου δεδομένων θα μετατοπιστεί πολύ έντονα στο accelerated computing“.

  Οι μετοχές αυξήθηκαν κατά περίπου 25% στην προ-χρηματιστηριακή διαπραγμάτευση πριν ανοίξουν τα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης την Πέμπτη. Η άνοδος μετά την αγορά βοήθησε επίσης να ανέβουν οι μετοχές άλλων εταιρειών κατασκευής τσιπ και εταιρειών που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη, συμπεριλαμβανομένων των ASML Holding NV και Advanced Micro Devices Inc. Οι μετοχές της Nvidia ($NVDIA) είχαν κλείσει στα 305,38 δολάρια την Τετάρτη πριν από τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων.

  Οι προοπτικές δείχνουν ότι η Nvidia ($NVDIA) επωφελείται από τη φρενίτιδα της Τεχνητής Νοημοσύνης περισσότερο από όσο νομίζαμε. Υπό τον Huang, η εταιρεία έχει τοποθετηθεί ως ο κορυφαίος πάροχος εξαρτημάτων για την εκπαίδευση λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης. Αυτό τη βοήθησε να ξεπεράσει την ευρύτερη επιβράδυνση των τεχνολογικών δαπανών.

  Ήδη, η Nvidia ($NVDIA) είχε ξεπεράσει τις αποδόσεις των μετοχών στους κύριους δείκτες στους οποίους διαπραγματεύεται φέτος, μετατρέποντάς την στην πέμπτη μεγαλύτερη εισηγμένη εταιρεία στον κόσμο. Η χρηματιστηριακή αξία της Nvidia ($NVDIA) είχε διογκωθεί στα 755 δισ. δολάρια μέχρι το κλείσιμο της Τετάρτης. Με βάση αυτό το μέτρο, η κατασκευάστρια τσιπ είναι πάνω από έξι φορές μεγαλύτερη από την Intel, μια εταιρεία που είχε πέρυσι υπερδιπλάσια ετήσια έσοδα από την Nvidia ($NVDIA).

  Τα έσοδα του πρώτου τριμήνου ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις με τη μεγαλύτερη διαφορά των τελευταίων πέντε ετών. Και η πρόβλεψη της εταιρείας για τις πωλήσεις αυτής της περιόδου είναι 53% υψηλότερη από ό,τι προέβλεπαν οι αναλυτές, σημειώνοντας ρεκόρ τριμήνου.

  Μπορεί να βρίσκονται σε μοναδική θέση“, δήλωσε ο αναλυτής της Sanford C. Bernstein, Stacy Rasgon, στην τηλεόραση του Bloomberg. Αν και η εταιρεία δεν προβλέπει μεμονωμένα έσοδα μονάδων, η συνολική πρόβλεψη υποδηλώνει μια αύξηση 75% στα έσοδα των κέντρων δεδομένων, είπε. “Πρόκειται για κάτι εφάπαξ ή αυτό είναι το νέο φυσιολογικό; Δεν ξέρω“.

  Οι επενδυτές έχουν ξεχωρίσει την Nvidia ($NVDIA) ως έναν από τους μεγάλους δυνητικούς νικητές στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, μετά την viral επιτυχία του chatbot ChatGPT και άλλων δημοφιλών εργαλείων. Τα τσιπ της εταιρείας υπερέχουν στην παράλληλη επεξεργασία, γεγονός που τα καθιστά κατάλληλα για την εκπαίδευση λογισμικού βομβαρδίζοντάς το με δεδομένα.

  Η ανάπτυξη υποδηλώνει επίσης ότι η Nvidia ($NVDIA) λαμβάνει επαρκείς προμήθειες από συνεργάτες κατασκευής, όπως η Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. Η οικονομική διευθύντρια της Nvidia ($NVDIA), Colette Kress, δήλωσε ότι η εταιρεία εξασφάλισε μια “σημαντική” αύξηση της προμήθειας τσιπ που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη από τους υπεργολάβους της για το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

  Ο Huang της Nvidia ($NVDIA) υποστήριξε ότι η χρήση της τεχνολογίας βρίσκεται μόλις στα αρχικά της στάδια και ότι απαιτούνται πιο προσαρμοσμένα προϊόντα για συγκεκριμένες βιομηχανίες. Έχει δημιουργήσει διαδικτυακές υπηρεσίες και εργαλεία λογισμικού για να συμβάλει στην ενθάρρυνση της ευρύτερης υιοθέτησης της τεχνητής νοημοσύνης εκτός των μεγάλων πελατών του – παρόχων cloud όπως η Microsoft και η AWS της Amazon.com.

  Στο πλαίσιο των προβλέψεων για το δεύτερο τρίμηνο, η Nvidia ($NVDIA) προέβλεψε προσαρμοσμένο μικτό περιθώριο κέρδους περίπου 70%, πάνω από το 66,9% που προέβλεπαν οι αναλυτές.

  Η αύξηση των δαπανών για τεχνητή νοημοσύνη έχει ενισχύσει τη μονάδα κέντρων δεδομένων της Nvidia ($NVDIA), αν και η κατάρρευση της ζήτησης για εξαρτήματα προσωπικών υπολογιστών εξακολουθεί να πλήττει την επιχείρηση τσιπ γραφικών της – και να επιβαρύνει τις συνολικές πωλήσεις.

  Στο πρώτο οικονομικό τρίμηνο, το οποίο έληξε στις 30 Απριλίου, τα έσοδα μειώθηκαν κατά 13% σε 7,19 δισ. δολάρια. Αυτό σηματοδότησε δεύτερη συνεχόμενη μείωση άνω του 10%, αλλά ήταν μικρότερη από την προβλεπόμενη. Τα κέρδη ήταν 1,09 δολάρια ανά μετοχή, μείον ορισμένα στοιχεία. Οι αναλυτές είχαν προβλέψει κέρδη 92 σεντς και πωλήσεις περίπου 6,5 δισ. δολαρίων.

  Η επιχείρηση γραφικών της εταιρείας – που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη βιομηχανία των PC που έχει πλημμυρίσει με υπερβολικά πολλά αποθέματα – είχε έσοδα 2,24 δισ. δολάρια το περασμένο τρίμηνο, μείωση 38%. Αυτό συγκρίνεται με τη μέση εκτίμηση για 1,89 δισ. δολάρια. Οι πωλήσεις των κέντρων δεδομένων αυξήθηκαν κατά 14% στα 4,28 δισ. δολάρια, έναντι μέσης πρόβλεψης για 3,9 δισ. δολάρια.

  Η Nvidia ($NVDIA) δήλωσε ότι η αύξηση των εσόδων της μονάδας κέντρων δεδομένων οφείλεται στην “ισχυρή ζήτηση από μεγάλες καταναλωτικές εταιρείες διαδικτύου και παρόχους υπηρεσιών cloud“. Αυτοί οι πελάτες χρησιμοποιούν τα τσιπ γραφικών της για την τροφοδοσία γεννητικής τεχνητής νοημοσύνης και μεγάλων γλωσσικών μοντέλων, δήλωσε η εταιρεία.

  Τα έσοδα που σχετίζονται με τα παιχνίδια βελτιώθηκαν σε διαδοχική βάση, βοηθούμενα από τη ζήτηση για τα τελευταία προϊόντα της σειράς GeForce RTX 40 της Nvidia ($NVDIA), δήλωσε η εταιρεία.

  Τελευταία Άρθρα

  spot_img

  Σχετικά Άρθρα