19.5 C
Athens
Wednesday, October 4, 2023
More

    Η ερευνητική συμβολή στην προώθηση δράσεων «από το αγρόκτημα στο πιάτο»

    Την ενσωμάτωση καινοτόμων μεθόδων στην παραγωγική διαδικασία της αγροδιατροφής και τη διασύνδεση της παραγωγής με την πανεπιστημιακή κοινότητα επιχείρησε να προωθήσει η ημερίδα «Αγροδιατροφή και Επιχειρήσεις:
    Ευκαιρίες συνεργασίας με την ερευνητική κοινότητα», που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 31 Μαΐου 2023 στις εγκαταστάσεις του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ).
    Κατά τη διάρκεια της ημερίδας παρουσιάστηκαν τρείς διαφορετικές θεματικές ενότητες:
    Η έρευνα και καινοτομία στους τομείς των τροφίμων και της μεταποίησης, στη συνέχεια, στον τομέα της ζωικής παραγωγής και τέλος, οι πρωτοβουλίες υποστήριξης καινοτομίας στις υπηρεσίες της αγροδιατροφικής αλυσίδας.
    Κοινή πεποίθηση είναι ότι οι ευκαιρίες που δημιουργούνται μεταξύ των επιστημονικών και ερευνητικών κοινοτήτων του Διεπιστημονικού Κέντρου Αγροδιατροφής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΚΕΑΓΡΟ ΑΠΘ) και των επιχειρήσεων – μελών του ΣΒΕ μπορούν να επικοινωνήσουν με δημιουργική αλληλεπίδραση για την υιοθέτηση νέων προσεγγίσεων για τους πολίτες και την κοινωνία.

    Τα οφέλη της διεπιστημονικής
    συνεργασίας στον αγροδιατροφικό τομέα

    Στόχος της ημερίδας ήταν η ενημέρωση
    επιχειρήσεων και εταιρειών, αλλά και των λοιπών εμπλεκόμενων στον αγροδιατροφικό τομέα, ώστε να αναδειχθούν, τόσο η προστιθέμενη αξία, όσο και τα οφέλη της διεπιστημονικής συνεργασίας και των ερευνητικών υποδομών για τον αγροδιατροφικό τομέα και την κοινωνία.
    Η ημερίδα συνδιοργανώθηκε και από το Γραφείο Μεταφοράς Τεχνολογίας του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ ΑΠΘ).Η ομότιμη καθηγήτρια, Ουρανία Μενκίσογλου – Σπυρούδη, πρόεδρος του ΚΕΑΓΡΟ ΑΠΘ, παρουσίασε τη δομή, τις υποδομές και τους σκοπούς του Διεπιστημονικού Κέντρου Αγροδιατροφής ως μονάδας καινοτομίας του ΑΠΘ και ανέδειξε τις δράσεις του αναπτύσσονται για υποστήριξη των ελληνικών αγροδιατροφικών προϊόντων μέσω καινοτόμων και περιβαλλοντικά φιλικών μεθόδων.
    Οι καινοτόμες μέθοδοι συμπεριλαμβάνουν το project «από το αγρόκτημα στο πιάτο» και εξασφαλίζουν την ασφάλεια στην αγροδιατροφική αλυσίδα. Οι επιστήμονες των 48 πανεπιστημιακών Εργαστηρίων, 11 διαφορετικών Τμημάτων του ΑΠΘ εργάζονται για τη διείσδυση στον αγροδιατροφικό τομέα της κλιματικά έξυπνης γεωργίας για την παραγωγή προϊόντων υψηλής ανταγωνιστικότητας σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο.


    Τελευταία Άρθρα

    spot_img

    Σχετικά Άρθρα