7.1 C
Athens
Friday, January 27, 2023
More

  Η επιτυχία δεν εξαρτάται από το αν είσαι γόνος

  Σκεφτήκατε ποτέ πως κατάφεραν κάποιοι να φτάσουν να έχουν περιουσίες τις οποίες δεν βλέπετε ούτε στα πιο τρελά σας όνειρα; Η αλήθεια είναι ότι πολλοί θεωρούν πως αυτοί οι άνθρωποι προέρχονται από ήδη πλούσιες οικογένειες ή απλά “ήταν τυχεροί”. Η αλήθεια είναι όμως πως τα πράγματα δεν είναι έτσι…όχι τουλάχιστον για όλους. Σήμερα λοιπόν θα μάθουμε κάποια σημαντικά κομμάτια της ζωής ενός από τους καλύτερους επενδυτές του κόσμου, τα οποία τον βοήθησαν να φτάσει στο σημείο που βρίσκεται σήμερα.

  Ναι καλά καταλάβατε…για τον Warren Buffett λέω.

  Θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί πως ο Warren Buffett ήταν ένας απ’ αυτούς που τα βρήκαν όλα έτοιμα στη ζωή τους. Η αλήθεια είναι πως το μόνο που κληρονόμησε ήτανε δύο σπουδαία επιχειρηματικά πρότυπα, αυτό του πατέρα του Χάουαρντ και του παππού του Έρνεστ. Από εκεί και πέρα έπρεπε να παλέψει μόνος του για να βγάλει τα όποια χρήματα του.

  Τα πρώτα του βήματα στην επιχειρηματικότητα ξεκινάνε πολύ πίσω όταν ήταν περίπου έξι ετών. Είχε ξεκινήσει τότε με το να πουλάει τσίχλες από πόρτα σε πόρτα τις οποίες αγοράζει από το παντοπωλείο του παππού του και τις πουλούσε με κέρδος 0,02$ ανά πακέτο. Θα χρειαζόταν μόνο 50 εκατομμύρια πακέτα με τσίχλες για να φτάσει στο στόχο του ενός εκατομμυρίου δολαρίων!

  Προσπαθώντας να αυξήσει το περιθώριο κέρδους του άλλαξε τις τσίχλες με ένα πιο κερδοφόρο, προϊόν την Coca-Cola, την οποία λατρεύει μέχρι και σήμερα. Αγοράζοντας μία συσκευασία των έξι για 0,20 € κατάφερε να την πουλήσει για 0.25$ και κάπως έτσι το κέρδος του ανά πώληση είχε αυξηθεί κατά 250%.

  Ως νεαρό αγόρι, ο Buffett έλεγε πως αν δεν κατάφερνε να συγκεντρώσει μια περιουσία τουλάχιστον 1.000.000$ μέχρι την ηλικία των 35 ετών τότε θα πηδούσε από το ψηλότερο κτίριο της Ομάχα. Είμαστε τυχεροί λοιπόν που τελικά βρήκε άλλους τρόπους για να βγάλει χρήματα πέρα από τις τσίχλες και τις Coca-Cola.

  Ήταν ένα παιδί γεμάτο περιέργεια που έψαχνε συνέχεια πληροφορίες οι οποίες θα του έδιναν κάποιο πλεονέκτημα, ακριβώς όπως κάνει ένας επενδυτής. Για παράδειγμα μάζευε καπάκια από μπουκάλια ώστε να καταλάβει ποιο αναψυκτικό ήταν το πιο δημοφιλές. Καταλάβατε τώρα γιατί πουλούσε Coca-Cola και όχι Pepsi;

  Όπως και να έχει, βλέπουμε πως από πολύ μικρή ηλικία είχε ήδη αρχίσει να παρατηρεί την αγορά και να συλλέγει πληροφορίες ώστε να βγάλει συμπεράσματα που θα του έφερναν κάποιο κέρδος.

  Φυσικά τα στοιχεία του χαρακτήρα του δεν σταματούν εκεί. Δεν θα μπορούσε να είναι τόσο πετυχημένος αν δεν λάτρευε τα πάντα που έχουν να κάνουν με αριθμούς και στατιστικές. Του άρεσε να ερμηνεύει πολλά πράγματα γύρω του μέσα από τα μαθηματικά, όπως για παράδειγμα τότε που βρήκε ένα αρχείο με στοιχεία από συνθέτες και αποφάσισε να συγκρίνει τη διάρκεια ζωής εκείνων που ήταν θρησκευόμενοι και έγραφαν ύμνους, με των υπολοίπων. Τελικά κατέληξε ότι η διάρκεια ζωής δεν είχε να κάνει με τη θρησκεία και το πόσο πιστεύει κάποιος. Τώρα μπορεί να ακούγεται απλό, αλλά όταν ένα παιδί καταφέρνει να κάνει μια τέτοια στατιστική ανάλυση πρόκειται για κάτι πολύ σημαντικό. 

  Ήταν επίσης βιβλιοφάγος και του άρεσε να περνάει πολύ χρόνο στη βιβλιοθήκη. Διάβαζε ό,τι μπορούσε να πάρει στα χέρια του και μια μέρα βρήκε ένα βιβλίο που του φάνηκε ιδιαίτερα χρήσιμο. Ονομαζόταν “Χίλιοι τρόποι για να βγάλεις 1.000 δολάρια”. Πολλαπλασιάζοντας το 1.000 με τον εαυτό του, ο Buffett συνειδητοποίησε ότι αν αυτό το βιβλίο μπορούσε να κρατήσει την υπόσχεσή του,
  αυτό ήταν ό,τι χρειαζόταν για να βγάλει το πρώτο εκατομμύριο.

  Το βιβλίο μετέφερε ένα σημαντικό μήνυμα «Ποτέ άλλοτε οι καιροί δεν ήταν τόσο ευνοϊκοί για κάποιον με μικρό κεφάλαιο να ξεκινήσει τη δική του επιχείρηση.
  Αλλά δεν μπορείτε να πετύχετε αν δεν ξεκινήσετε. Πρέπει να ξεκινήσετε σήμερα».

  Παρεμπιπτόντως, το βιβλίο αυτό εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1936 και είχε δίκιο όταν έλεγε ότι ήταν ευκολότερο να ξεκινήσει κανείς μια επιχείρηση χωρίς πολλά κεφάλαια εκείνη την εποχή από ό,τι ήταν ποτέ άλλοτε.

  Φανταστείτε λοιπόν στη σημερινή εποχή της τεχνολογίας και του διαδικτύου, θα έλεγα ότι είναι τουλάχιστον 10 φορές πιο εύκολο τώρα απ’ ό,τι ήταν τη δεκαετία του 1930. Αλλά, όπως ακριβώς λέει και το βιβλίο, δεν μπορείτε να πετύχετε αν δεν ξεκινήσετε.

  Και κάπως έτσι φτάσαμε στο σημείο όπου ο Buffet αποφάσισε να κάνει την πρώτη του κίνηση στο χρηματιστήριο.

  Χάρη στις αδιάκοπες προσπάθειές του πουλώντας διάφορα προϊόντα, είχε πλέον συγκεντρώσει περίπου 120 δολάρια και πριν γελάσετε, σκεφτείτε ότι λόγω του πληθωρισμού, 120 δολάρια το 1941 ισοδυναμούν με 2.125 δολάρια σήμερα. Και μη ξεχνάμε πως τότε ο Buffett ήταν μόλις 11 ετών.

  Μετά από πολύ διάβασμα λοιπόν, είχε ήδη κατανοήσει τη δύναμη του ανατοκισμού και ήθελε απεγνωσμένα να τον εκμεταλλευτεί όσο πιο νωρίς γινόταν. Ήξερε ότι μόλις αυτή η χιονόμπαλα του πλούτου άρχιζε να κυλάει, τίποτα δεν θα μπορούσε να τη σταματήσει. 

  Πήγε λοιπόν all in και αγόρασε τις πρώτες του μετοχές στο χρηματιστήριο, ήταν μιας εταιρείας που ονομαζόταν Cities Service. Αγόρασε τρεις από τις προνομιούχες μετοχές της για συνολικά 114,75 δολάρια.

  Όπως πάντα, οι μετοχές έπεσαν αμέσως. Ο Warren όχι μόνο είχε επενδύσει όλα τα σκληρά κερδισμένα χρήματά του αλλά είχε πείσει και τη μεγαλύτερη αδελφή του να επενδύσει μαζί του. Η Doris πείραζε τον Buffett κάθε μέρα στο σχολείο, θυμίζοντάς του ότι οι μετοχές της έπεφταν σε αξία. Ο Buffett ένιωθε απαίσια και γι’ αυτό κάποια στιγμή που του δόθηκε η ευκαιρία να εξαργυρώσει με κέρδος 5 δολάρια και για τους δύο το έκανε αμέσως.

  Φαντάζεστε τι έγινε μετά έτσι; Η τιμή της μετοχής Cities Service εκτοξεύτηκε στα 202 δολάρια το κομμάτι. Αν και στεναχωρημένος, ο Buffett είχε πάρει δύο πολύτιμα μαθήματα από αυτή την εμπειρία:

  Πρώτον – μην κολλάτε στην τιμή που πληρώσατε και δεύτερον – μην βιάζεστε να αρπάξετε ένα μικρό κέρδος.

  Τελευταία Άρθρα

  spot_img

  Σχετικά Άρθρα