15.9 C
Athens
Friday, April 19, 2024
More

    Η Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής για τη Λιβύη – Συνεχίζονται οι συμμαχίες της Ανατολικής Μεσογείου

    Με τις δύο αμυντικές συμφωνίες με τη Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες η Ελλάδα θωρακίζεται σε μεγάλο βαθμό -αλλά όχι πλήρως- έναντι της τουρκικής απειλής.

    Από το 2020, με την πολιτική που ακολουθεί στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, ο Ταγίπ Ερντογάν έχει αλλάξει «πίστα». Προωθεί συστηματικά, με σχεδιασμένες καθημερινές κινήσεις την αναθεωρητική του ατζέντα, προωθώντας την τουρκική «μεγάλη» ιδέα της υποτιθέμενης «γαλάζιας πατρίδας», ένα πλάνο με το οποίο σχεδιάζει την θαλάσσια επέκταση της τουρκικής επικράτειας προς το νότο και τη δύση, σε βάρος κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ερμηνεύοντας το διεθνές δίκαιο με τον δικό τους –αλά τούρκα- τρόπο, ο Ερντογάν και οι πιστοί του συνεργάτες επιχειρούν να σφετεριστούν θαλάσσιες ζώνες που δεν ανήκουν στην Τουρκία, απειλούν σχεδόν σε καθημερινή βάση την Αθήνα και την Λευκωσία, προσπαθούν να δημιουργήσουν στρατιωτικές βάσεις σε γειτονικές τους χώρες με κατεστραμμένη οικονομία και αποσταθεροποιημένα πολιτικά συστήματα και αξιοποιούν τα διεθνή φόρα παρουσιάζοντας μεθοδικά μια εικόνα της κατάστασης σύμφωνα με την οποία επιχειρηματολογούν ότι οι κινήσεις τους μοιάζουν με αντιδράσεις σε ελληνικές ή κυπριακές πρωτοβουλίες.

    Σε αυτό το σκηνικό των μεγάλων εξελίξεων, που ο πρόεδρος της Τουρκίας επιχειρεί να αλλάξει το status quo στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, η ελληνική κυβέρνηση οικοδομεί στέρεες θέσεις και ενισχύει συμμαχίες με χώρες που έχουν λόγο στη διπλωματική σκακιέρα και υπολογίσιμη στρατιωτική ισχύ, χωρίς να παραγνωρίζει το πεδίο της οικονομίας, αφού είναι κοινός τόπος ότι τα κοινά συμφέροντα -για παράδειγμα στο πεδίο της ενέργειας- κινητοποιούν πολύ περισσότερο τους περιφερειακούς παίκτες από μια μονότονη καταγγελία της κακιάς Τουρκίας. Η πρόσφατη συμφωνία ηλεκτρικής διασύνδεσης της Ελλάδας με την Αίγυπτο, δεν είναι ένα θεωρητικό σχέδιο που θα μπορούσε να εφαρμοστεί υπό την αίρεση μιας σειράς από παράγοντες που καθορίζουν τρίτες χώρες.

    Το σχέδιο έχει την έγκριση των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με την ολοκλήρωσή του θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την μεταφορά ποσοτήτων «πράσινης» ενέργειας που θα παράγεται από την ηλιακή ενέργεια σε τεράστιες ερημικές εκτάσεις της Αιγύπτου προς την Ελλάδα και άλλες χώρες της ΕΕ. «Η λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου αποκτά ξεχωριστή σημασία διότι μπορούν να περάσουν και ηλεκτρικές συνδέσεις με την Βόρεια Αφρική, οι οποίες θα μπορέσουν να δώσουν στο ευρωπαϊκό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας φθηνή ηλεκτρική ενέργεια παραγόμενη από τον ήλιο» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την ολοκλήρωση των συζητήσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες.

    Η ενίσχυση της ελληνοαιγυπτιακής συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας και η προοπτική της τροφοδοσίας ευρωπαϊκών χωρών με υγροποιημένο φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια από την Αφρική αποσταθεροποιεί την τουρκική προσπάθεια για βελτίωση των σχέσεων της Αγκυρας με το Κάιρο. Λίγες ημέρες πριν, η τουρκική κυβέρνηση δεν μπόρεσε να κρύψει ότι αιφνιδιάστηκε τόσο από την επισημοποίηση της ρήτρας αμοιβαίας στρατιωτικής συνδρομής της Ελλάδας με την Γαλλία σε περίπτωση που μία από τις δύο χώρες δεχθεί επίθεση στο έδαφός της, όσο και από την συνομολόγηση της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας της Αθήνας με την Ουάσιγκτον, απότοκο της οποίας θα είναι η στάθμευση και ανάπτυξη ακόμη περισσότερων αμερικανικών στρατευμάτων στην ελληνική επικράτεια.

    Ο Ταγίπ Ερντογάν, που εδώ και χρόνια προσπαθεί να εκμηδενίσει το Καστελλόριζο για να σφετεριστεί όλη τη θαλάσσια περιοχή από την Κύπρο μέχρι την ζώνη Ρόδος-Κάρπαθος-Κάσος-Κρήτη, απειλεί μέσω συνεργατών του ότι θα κάνει τα πρέποντα βήματα με αποφασιστικό τρόπο, αν δεχθεί απειλές.

    Δένδιας: Περιφερειακός ταραξίας η Τουρκία, απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο αν εφαρμόσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα

    Σε μια περίοδο ρευστότητας, ανακατατάξεων και διαμόρφωσης νέων συσχετισμών, η ελληνική κυβέρνηση χτίζει συμμαχίες για να ξέρει η τουρκική πλευρά ότι η επιλογή του αναθεωρητισμού θα της κοστίσει. Στην κατεύθυνση της δημιουργίας νέων συνεργασιών, ακόμη και με παλαιούς συμμάχους, κινείται η επίσκεψη του Νίκου Δένδια στο Λονδίνο.

    Η Ελλάδα είναι μια από τις πρώτες χώρες που υπογράφουν μια τόσο ευρεία συμφωνία-πλαίσιο με το Ηνωμένο Βασίλειο μετά την αποχώρηση του από την ΕΕ. Έτσι, σχολίασε, μεταξύ άλλων, ανώτατη διπλωματική πηγή την συμφωνία που υπέγραψε τη Δευτέρα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Δένδιας με την Βρετανίδα ομόλογο του Λιζ Τρας.

    Αυτό «το Στρατηγικό Διμερές Πλαίσιο», όπως έχει χαρακτηριστεί και από τους Βρετανούς, ουσιαστικά έχει δημιουργήσει τη βάση πάνω στην οποία μπορούν να στηριχθούν μελλοντικές συμφωνίες που αφορούν σχεδόν όλα τα διμερή θέματα. «Καλύπτει οτιδήποτε μπορεί να φανταστεί κανείς ότι ενδιαφέρει και τις δύο χώρες», όπως είπε και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών. Από τους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας μέχρι του εμπορίου και των επενδύσεων. Αλλά και την μετανάστευση, την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, την υγεία, τον τουρισμό, τις θαλάσσιες υποθέσεις κ.α.

    Ο κ. Δένδιας εκτός από την συνάντηση του με την Βρετανίδα ομόλογο του συναντήθηκε επίσης με την υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδια για την Ευρωπαϊκά θέματα Γουέντι Μόρτον αλλά και τους βουλευτές προέδρους των κοινοβουλευτικών επιτροπών Εξωτερικών και Άμυνας Τομ Τάγκεντχατ και Τομπάιας Έλγουντ, αντίστοιχα.

    Ενδιαφέρον παρουσίασε και η ομιλία του στην διπλωματική δεξαμενή σκέψης RUSI (Royal United Service Institute) με θέμα. «Ενισχύοντας την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο.» Σε αυτήν ανέπτυξε την εξωτερική πολιτική της Ελλάδος που όπως είπε περιστρέφεται γύρω από πέντε αμοιβαία ενισχυόμενους ομόκεντρους κύκλους. Ο πρώτος αφορά την Ευρώπη. Ο δεύτερος τη Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική. Ο τρίτος τα δυτικά Βαλκάνια. Ο τέταρτος τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ και ο πέμπτος τον υπόλοιπο κόσμο και τις διεθνείς προκλήσεις όπως είναι η κλιματική αλλαγή, το μεταναστευτικό τα εγκλήματα στον κυβερνοχώρο κτλ.

    Αναφερόμενος στη Τουρκία την χαρακτήρισε «περιφερειακό ταραξία» που όπως σημείωσε ο κ. Δένδιας, προσπαθεί να αναβιώσει το «νεοοθωμανικό φάντασμα» απειλώντας την Ελλάδα με πόλεμο αν ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Ενώ όπως τόνισε η χώρα μας έχει επιλέξει ένα εντελώς διαφορετικό δρόμο.

    Αξίζει πάντως να σημειωθεί, όπως σημείωναν διπλωματικές πηγές, ότι η Ελλάδα γνωρίζει τις πολύ καλές σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με την Τουρκία οι οποίες είναι αποτέλεσμα των διαχρονικών καλών εμπορικών σχέσεων αλλά και άλλων συμφερόντων. Γι αυτό και η ελληνική κυβέρνηση, πάντα σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, θεωρεί υψίστης σημασίας την συχνή επικοινωνία με το Λονδίνο και την υπενθύμιση του σταθεροποιητικού ρόλου που παίζει η Αθήνα στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα