11.4 C
Athens
Saturday, April 20, 2024
More

    Η χώρα μας συνεχίζει την προετοιμασία για την αντιμετώπιση ακόμη και των πιο ακραίων σεναρίων

    Εξαρχής είχαμε επισημάνει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα προκαλούσε σοβαρότατα προβλήματα σε όλη την ήπειρό μας, τα οποία θα δοκιμάσουν τις αντοχές μας και την αντοχή των ευρωπαϊκών κοινωνιών. Οι τελευταίες εξελίξεις σε ό,τι αφορά τις ροές ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, σε συνδυασμό με το ενδεχόμενο πλήρους διακοπής τους, προοιωνίζονται ακόμη πιο δύσκολες μέρες  για ολόκληρη την ήπειρό μας. Είναι προφανές ότι κάποιες χώρες θα πληγούν περισσότερο, αλλά είναι βέβαιο ότι οι επιπτώσεις δεν θα αφήσουν καμιά χώρα ανέγγιχτη. Θα αφορούν, άλλωστε, τόσο την επάρκεια όσο και τις τιμές στην ενέργεια.

    Μπροστά σε αυτή τη δυσμενή προοπτική, οι Υπουργοί Ενέργειας της Ε.Ε. συμφώνησαν -την περασμένη εβδομάδα- καταρχήν σε ένα νέο κανονισμό για της μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15%.

    Η απόφαση  ωστόσο αυτή δεν φαίνεται να  επαρκεί και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξακολουθεί να επιμένει στην ανάγκη ακόμη πιο δραστικών ευρωπαϊκών αποφάσεων έγκαιρα. Ιδίως μάλιστα στην επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή αερίου και την απεξάρτηση της τιμής του από την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας.

    Παράλληλα, με επιστολή του στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έχει προτείνει έναν πανευρωπαϊκό μηχανισμό μέσω του οποίου θα αποζημιώνονται οι βιομηχανικοί καταναλωτές για τη μείωση στη χρήση φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας για τον ερχόμενο Χειμώνα, ώστε να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα τόσο ως προς την επάρκεια, όσο και ως προς την τιμή.

    Την ίδια στιγμή, η χώρα μας συνεχίζει την προετοιμασία για την αντιμετώπιση ακόμη και των πιο ακραίων σεναρίων. Όπως και σε άλλες πρόσφατες κρίσεις, έτσι και τώρα, χτίζουμε εθνικές πολιτικές για τη θωράκιση της κοινωνίας, αλλά και των επιχειρήσεων απέναντι στις απειλέςΑφενός με δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας στο Δημόσιο, αλλά και στα νοικοκυριά και αφετέρου με πρόνοια για την εξασφάλιση επάρκειας στην ενέργεια. Έχει ήδη αναπτυχθεί συντονισμένη προσπάθεια για  την προμήθεια αυξημένων ποσοτήτων υγροποιημένου αερίου, την λειτουργία με ντίζελ μονάδων που χρησιμοποιούν αέριο, αλλά και την προσωρινή παράταση της αξιοποίησης του λιγνίτη.

    Μπήκε ήδη σε εφαρμογή ένας νέος πρωτοποριακός μηχανισμός,  μέσω του οποίου δεσμεύονται τα υπερέσοδα των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας προς όφελος των πολιτών. Με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά απενεργοποιείται η ρήτρα αναπροσαρμογής, δεσμεύονται τα υπερέσοδα των εταιρειών και μεταφέρονται  στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, από το οποίο στη συνέχεια διατίθενται για τη στήριξη των καταναλωτών στους τελικούς λογαριασμούς ενέργειας που λαμβάνουν. Έτσι, με τους νέους λογαριασμούς  ρεύματος, με βάση τον νέο τρόπο τιμολόγησης, οι οικιακοί καταναλωτές θα διαπιστώσουν απορρόφηση των αυξήσεων έως και 90%, ενώ η απορρόφηση  των αυξήσεων για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο θα φτάσει μέχρι και το 100%. Ήδη, κατά τις πρώτες 15 μέρες λειτουργίας του ο μηχανισμός αυτός απέδωσε πάνω από 330 εκατομμύρια ευρώ και  εκτιμάται πως μέχρι τέλος Ιουλίου θα έφτανε στα 500 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία αυτομάτως θα διατίθενται για τη στήριξη της κοινωνίας.

    Fuel pass 2. Αυξημένη επιδότηση για βενζίνη για το τρίμηνο Ιούλιος – Σεπτέμβριος. Συνεχίζεται και μάλιστα -με πολύ αυξημένη περίμετρο- και η στήριξη της Κυβέρνησης στο τομέα αυτό. Ανοιξε η εφαρμογή του Fuel pass 2 που αφορά στην επιδότηση της βενζίνης για  το τρίμηνο Ιούλιο, Αύγουστος, Σεπτέμβριος. Όπως ήδη ανακοινώθηκε, η επιδότηση για αυτοκίνητο στην ηπειρωτική περιοχή, με τη χρήση της κάρτας, ανέρχεται στα 80 ευρώ για το τρίμηνο, από τα 45 ευρώ που ήταν στο προηγούμενο πρόγραμμα. Για τους πολίτες που έχουν κύρια κατοικία σε νησιωτική περιοχή, η επιδότηση με τη χρήση κάρτας ανέρχεται στα 100 ευρώ, από τα 55 ευρώ που ήταν στο προηγούμενο πρόγραμμα. Για ιδιοκτήτες μοτοσικλετών-μοτοποδηλάτων η επιδότηση, με τη χρήση κάρτας, ανέρχεται στα 60 ευρώ για το τρίμηνο σε ηπειρωτική περιοχή, και στα 70 ευρώ σε νησιωτική περιοχή. Υπενθυμίζεται σε ό,τι αφορά την περίμετρο, ότι δικαιούχοι είναι φυσικά πρόσωπα, φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος, με οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού, και έως 45.000 ευρώ.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα