23.2 C
Athens
Thursday, April 25, 2024
More

    Η απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης προχωράει με πάρα πολύ αργούς ρυθμούς

    Άκρως διαφωτιστικά είναι τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας στο Ετήσιο Ενημερωτικό Σημείωμα για το 2022 του «Παρατηρητηρίου Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0” και ΕΣΠΑ 2014-2020/2021-2027» που εκδίδει το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών (ΕΝΑ).

    Σήμερα θα επικεντρωθούμε στα του Ταμείου Ανάκαμψης. Με το θέμα αυτό η στήλη είχε καταπιαστεί και κατά το παρελθόν, επισημαίνοντας ότι ωραίες είναι οι εξαγγελίες, αλλά η ουσία είναι ότι υπάρχουν πολλά και δυσεπίλυτα προβλήματα που φρενάρουν την είσοδο στην ελληνική οικονομία ζεστού κοινοτικού χρήματος, που τόσο έχουν ανάγκη οι επιχειρήσεις και οι πολίτες της.

    Μπορεί η περίοδος απορρόφησης πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης να εκτείνεται μέχρι και το 2026, αλλά η μέχρι τώρα πορεία απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων, δεν περπατάει, αν και η πιο σωστή φράση είναι ότι πάει με πάρα πολύ αργούς ρυθμούς, με τις ευθύνες να διαχέονται μεν, αλλά να βαρύνουν φυσικά πρωτίστως την κυβέρνηση και κατά δεύτερο λόγο τις τράπεζες, που βαδίζουν με απίστευτα χρονοβόρες διαδικασίες, εκθέτοντας και την ίδια την κυβέρνηση.

    Δείτε τώρα πως ακριβώς έχει η κατάσταση, ώστε και να μην…παραμυθιάζεστε από μεγαλοστομίες και να έχετε υπόψη σας ότι πολλά κονδύλια κινδυνεύουν να χαθούν, λόγω μειωμένης ζήτησης από τη χώρα μας.

    Χρόνος υπάρχει, αλλά η μέχρι τώρα συμπεριφορά όλων των εμπλεκομένων, δεν παρέχει ασφαλή συμπεράσματα για την αξιοποίηση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και με πλήρη απορρόφηση του συνόλου των διαθέσιμων κεφαλαίων.

    Τα οποία, όπως είναι κατανοητό, με την κατάλληλη μόχλευση, μπορούν να προσφέρουν σημαντικότατα κονδύλια για την ελληνική οικονομία, τις επιχειρήσεις, την εργασία και τις επενδύσεις σε δυναμικά αναπτυσσόμενους κλάδους ή σε κλάδους που έχουν εγκαταληφθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά σήμερα επανέρχεται και μάλιστα ιδιαίτερα αυξημένο το εγχώριο και ξένο ενδιαφέρον.

    • Οι συνολικά διαθέσιμοι μέχρι σήμερα πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης ανέρχονται σε 11,11 δισ. ευρώ.
    • Οι συνολικές πληρωμές μέχρι 31.12.2022 ανέρχονται σε 4,35 δισ. ευρώ, ήτοι στο 39,2% των διαθέσιμων έως σήμερα πόρων.
    • Προσέξτε, όμως, τώρα τα ακόλουθα. Από τα 4,35 δισ. ευρώ πληρωμών, οι πραγματικές ανέρχονται σε μόλις 1,25 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 4% (!) των διαθέσιμων πόρων. Αυτές, δηλαδή, που τα χρήματα έχουν φτάσει στους δικαιούχους. Τα υπόλοιπα 3,2 δισ. ευρώ είναι λογιστικές πληρωμές – γνωστές και ως «παρκάρισμα πόρων», που δεν συμμετέχουν στον υπολογισμό του ΑΕΠ και δεν έχουν επίπτωση στην πραγματική οικονομία – και ανέρχονται σε 14% των διαθέσιμων πόρων.
    • Σημειώστε τώρα και το χειρότερο. Μεγάλο τμήμα των διαθέσιμων πόρων που ανέρχεται σε 6,76 δισ. ευρώ, δηλαδή στο 60,8% (!) δεν έχει ακόμη καν ενεργοποιηθεί μέσω δράσεων και προγραμμάτων. Όπως αντιλαμβάνεστε, πρόκειται για ιδιαίτερα υψηλούς λιμνάζοντες πόρους, που μένουν αναξιοποίητοι προς το παρόν, αντί η χώρα μας να τρέχει “με χίλια” την απορρόφησή τους. Πόροι πολύτιμοι κυριολεκτικά για την Ελλάδα, καθώς αγωνίζεται να εξέλθει από μία πολυετή και πολυτάραχη περίοδο κρίσεων, συμπεριλαμβανομένης φυσικά και της ενεργειακής και της πληθωριστικής.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα